Tomatmarmelad – recept med gröna tomater
Sitter du på ett gäng gröna tomater? Grattis! då kan du göra mitt recept på Tomatmarmelad. Det blir en sötsyrlig marmelad som passar utmärkt till ostar men den fungerar också på frukostmackan.
Gå till recept
Jag har turen att ha givmilda grannar både hemma i stan och runt omkring vår stuga i Uppland. Dit kom min granne Annika med en stor påse gröna tomater. Är det något som går åt i vårt lilla hushåll så är det marmelad. Picklade grönsaker och chutney i all ära, men det är ändå flest ost- och charkkvällar hemma hos oss. Och till osten vill vi gärna ha marmelad.
Om du inte vet vad du ska göra av dina tomater så rekommenderar jag starkt denna marmelad. Satsen räcker till en lite större burk. Vill du göra mer så dubbla receptet. Grunden till det här receptet har min före detta kollega, superduktiga Gunilla von Heland, gjort för Allt om Mat. Jag har dubblat mängden lime, skal och pressad juice, då jag älskar när aningens skarp syra bryter av det rejält söta.

Vad gör jag om jag fått en massa små gröna tomater?

I år fick jag flera kilo pyttesmå gröna tomater av vår granne i stugan. Det är inte lönt att ställa sig och skiva dem för hand. Jag tripplar mitt recept och gör marmelad på 900 gram skivade tomater. Det blir tre ganska stora burkar färdig marmelad.

Nu åker min tunga hushållsapparat fram (för en gångs skull), jag sätter i den finaste skivan och skivar tomaterna genom den. Det går väldigt fort. När jag gjort det så tar jag en sax och klipper tomaterna i ännu mindre bitar. Det är så klart valfritt, men jag vill att marmeladen ska bli lättbredd hellre än snygg. Jo tomaterna tappar tyvärr den fina klargröna färgen när man kokar den, men jag lovar att marmeladen är galet god så jag tycker att du ska testa detta recept.
Har du inga gröna tomater kan du istället testa något av mina andra marmeladrecept:
Syrlig rabarbermarmelad – mitt enkla recept
Enkelt recept på krusbärsmarmelad med vanilj
Syrlig krusbärsmarmelad – recept och tips
Enklaste receptet på godaste vinbärssylten!

Tomatmarmelad – grön
Ingredienser
- 300 gram gröna tomater
- 250 gram syltsocker
- 1 lime skal och saft
- 1 lagerblad
Instruktioner
- Skölj och skiva tomaterna fint, gärna på mandolin. Skär dem sedan i mindre bitar. Tänk att marmeladen ska vara hyfsat bredbar.

- Blanda tomathack, syltsocker och saft och finrivet skal från en tvättad lime. Lägg i ett lagerblad.
- Låt stå i kylen i 8-10 h, eller över natten.
- Häll tomaterna i en kastrull och koka upp.

- Låt puttra utan lock i minst 20 minuter.
- Ta bort lagerbladet och häll upp i glasburk och låt svalna.






Du har goa tips o hur man skall göra, allt står utförligt så alla kan lyckas.
Tack för du finns 😀
Tack själv fina Annika! 😍
Ska testa det här på alla mina gröna minitomater:)
Lagerbladet tar man bort innan man kokar?
Hejs Paula!
Nej du kokar med lagerbladet. Du kan ta bort det innan du häller upp marmeladen på burk. Ska genast lägga till det!
❤️
Malin
Hur länge håller den sig?
Hej!
Oöppnad burk håller minst 1 år i mörkt skafferi. Öppnad håller den sig flera veckor i kylskåp, bara man ser till att inte få ner smulor, smör eller annat i burken.
En fråga:
Det handlar väl om omogna tomater, inte om någon sort som SKA vara gröna? Tack på förhand!
Hej Lisbet!
Exakt så: det ska vara omogna tomater, inte några fancy tomatillos eller så.
Ha det gott!
Malin
Stod helt handfallen och undrade vad sjutton jag skulle göra med alla mina gröna tomater 😏Sen hittade jag ditt recept 😍halleluja🙏Bakade havregryns frallor igår,tog på prästost och marmeladen gjord på ditt recept😋🤤ja det var så gott att klockorna stannade 😉frågan är om dom någonsin kommer att funka igen😂🙏tusen tack för alla fantastiska recept 🍅🍁🍂ha en fin dag
WOW!
Vilken bra start på dagen att läsa din kommentar! Om du orkar och vill får du gärna sätta betyg på receptet/recepten som du testar! Det hjälper mig en hel massa.
Ha en underbar dag nu!
Malin
Så otroligt gott och enkelt att göra tack vare alla fina bilder och steg för steg beskrivningar.Finns så mycket gott att laga så ta er tid att kolla igenom alla recept 😋🙌
Tack Marie-Louise!
Hoppas att du hittar en massa att laga och testa här hos mig!
Om det är något du saknar så säg till så kanske jag kan lösa det. 😍
Malin
Mycket bra och enkelt recept. Blev jättegod marmelad som jag kokade nästan en timme. Behövde inte heller mycket passning, den puttrade så fint på spisen. Tack för receptet!
Tack för ditt fina betyg!
Jag älskar saker som sköter sig själv på spisen och i ugnen.
Malin
Andra gången jag gjorde den tog jag x4 och minskade på syltsockret till 900 g istället för 1000. Då blev den perfekt i konsistensen och såå god!
Aha!
Tack för info. Roligt att höra att den blev lyckad!
Malin
Hej o Tack för recept på mycket god marmelad att avnjuta till alla goda ostar i höst och säkert fantastisk till Glöggfesterna med😋 Undrar lite över hållbarheten, gjorde dubbel sats? Funkar det att frysa en burk eller blir det sockrigt? Ha en fin dag!
Hej!
Med den mängden syltsocker håller marmeladen i oöppnad burk i minst 1 år! Oftast två år. Så oftast behöver man inte frysa in den.
Malin
Tack för bra recept! Massor med gröna omogna tomater såklart, gör en del marmelad nu och fryser in en del. Mkt hackande 😅
Jättegott, jag bytte ut lagerblad mot riven ingefära.
Hej Anita!
Åh vilken bra idé! det får jag testa nästa höst.
Malin