Recept på grillad tonfisk med mangosallad och japansk majonnäs

Annons

Recept på grillad tonfisk med mangosallad och japansk majonnäs är mitt sätt att försöka hålla kvar sommaren. När vi upplever de sista varma dagarna för detta år vill jag verkligen krama ur det mesta ur denna ljuva sommartid. Det gör jag genom att lägga tonfisk på grillen och göra ett superenkelt recept på sallad med mango.

Recept på grillad tonfisk med mangosallad och japansk majonnäs har allt som jag gillar i en rätt: mango, koriander, majonnäs, soja, avokado, lime och chili.
Recept på grillad tonfisk med mangosallad och japansk majonnäs har allt som jag gillar i en rätt: mango, koriander, majonnäs, soja, avokado, lime och chili.

Jag har en tvehågsen inställning till tonfisk. Burkvarianten går inte alls. Men att få tag i riktigt fin färsk tonfisk kan vara som en dröm! En blandning av kött och fisk liksom. Det blir matiga rätter trots att de kan vara hur fräscha som helst.

Bästa kombon av smaker!

I mitt Recept på grillad tonfisk med mangosallad och japansk majonnäs får jag kombinera mina favoriter: mango, lime, chili, koriander, avokado och majonnäs. Det är så gott! Har du inte tillgång till grill så fungerar det utmärkt att steka tonfisken i en grillpanna. Den ska ändå bara få lite färg på utsidan.

Annons

Har du ingen grillpanna? Kanske värt att önska sig en? Det är faktiskt rent otroligt hur en liten panna kan ge så bra grillsmak! Sparrisen – både vit och grön, tonfisken, squashen och massor av andra råvaror gör sig utmärkt i grillpanna.

Om du inte vill göra din egen majonnäs kan du förenkla ytterligare genom att använda Hellmans färdiga och bara smaksätta den med sesamolja, chilisås och Ponzu-soja. Jag har ingen majo hemma så det blev till att göra egen, och det är enkelt, särskilt om du har rumstempererade ägg och olja. När du rör ner soja med mera så blir dressingen inte så tjock som majonnäs. Den ska vara ungefär som en caesar-dressing i konsistensen.

Snabbt Recept på grillad tonfisk med mangosallad och japansk majonnäs

Det här är egentligen riktig fast food. Jag brukar börja med majonnäsen, sedan salladen och sist grilla tonfisken bara som hastigast. Om man är flink är rätten klar på cirka 20 minuter. Och ändå – jämarns festlig. Med ett glas riesling är det en riktig festrätt. Men ett glas bubbelvatten med lite lime i är också mycket gott till.

Älskar du tonfisk men hatar frukt i mat? Ja då får du se dig om efter en annan mer passande rätt. Som det här receptet på Sallad Niçoise med grillad tonfisk och rostad potatis till exempel.

Grillad tonfisk med mangosallad och japansk majonnäs

Malin Turunen
Snabblagad superfräsch och jättegod rätt!
4.50 från 6 röster
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 2 personer

Utrustning

  • grill eller grillpanna

Ingredienser
  

Japansk majonnäs:

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • 2 msk ponzu-soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 tsk chilisås t ex srirasha eller Cholula

Mangosallad:

  • 2 dl blandad sallad gärna med rödbeta i
  • 150 g tärnad fryst mango tinad
  • 0,5 gurka skalad, tärnad
  • 1 avokado tärnad
  • 0,5 kruka koriander
  • 0,5 lime
  • 2 krm salt

Tonfisk:

  • 2 skivor tonfisk
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Instruktioner
 

Majonnäs:

  • Häll äggula, dijon och vinäger i en långsmal tillbringare, gärna till en mixerstav. Vispa hastigt ihop med elvisp.
  • Tillsätt oljan i en smal stråle samtidigt som du vispar.
  • När du fått en fluffig majonnäs, rör ner soja, sesamolja och chili. Ställ åt sidan.

Mangosallad:

  • I en salladsskål, blanda sallad, mango, gurka, avokado och koriander. Pressa över en halv lime och salta.

Tonfisk:

  • Hetta upp en grill eller en grillpanna ordentligt.
  • Torka av fisken med hushållspapper. Salta och peppra på båda sidor.
  • Pensla tonfisken med olja och lägg på den heta grillen.
  • Låt steka högst 1 min per sida.
  • Lägg upp salladen med tonfisken och servera dressingen på sidan av.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

11 svar

  1. Johan Tingsborg skriver:

    5 stars
    Fräscht och gott. La till salladslök i salladen. Msn skulle även kunna lägga till lite chili. Majonnäsen var närmast perfekt men tog med hela ägget, även vitan, för bättre konsistens.

  2. Meril skriver:

    En klar favorit. Lättlagat och sååå supergott. Skall tillaga det i morgon, fredag på ”yellowfin tuna” fiskad i Söderhavet av min partner(bor på NZ)

  3. Ingemar Ekberg skriver:

    Supergott, vi hade gäster och de blev helt tagna av denna maträtt. Japanska majonnäsen var en 10 poängare

    • Malin Turunen skriver:

      Men oj vad glad jag blir av din kommentar! Och tack för påminnelsen. Det här får jag laga igen inom kort.

  4. Lena skriver:

    3 stars
    Hyfsat gott och lätt recept, särskilt såsen som jag gjorde på färdig majonäs. Det gör mig dock inte så överväldigad som andra tydligen blivit. Men tack ändå=)

  5. Jennie skriver:

    Ska testa detta på lördag, låter super gott! Om jag använder färdig majonäs, hur mycket ska det vara då för 2p?

    • Malin Turunen skriver:

      Hej Jennie!
      Vad kul att du vill prova mitt recept! Ta två deciliter färdig majonnäs och krydda upp den.
      Lycka till!

      Malin

4.50 from 6 votes (3 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg