Syrlig krusbärsmarmelad – recept och tips

Annons

Jag älskar marmelad! Det här receptet på grön syrlig kursbärsmarmelad är enkelt och blir en ganska lös sylt som passar på frukostmackan eller till en vällagrad hårdost. Älskar du vanilj kan du tillsätta en tesked vaniljpulver i marmeladen.

Gå till recept
En gårvädersdag passar det fint att koka marmelad. Använd mitt enkla recept på krusbärsmarmelad. Av denna mängd blir det två burkar marmelad.
En gårvädersdag passar det fint att koka marmelad. Använd mitt enkla recept på krusbärsmarmelad. Av denna mängd blir det två burkar marmelad.

Syrlig krusbärsmarmelad = lättbredd

Eftersom jag vill att mina marmelader ska vara enkla att bre på mackan så kör jag dem alltid släta med stavmixer när de är nykokade. Då hett socker är något av det tråkigaste att bränna sig på rekommenderar jag att du använder en större kastrull än du tror är nödvändigt och ställer ner den i vasken när du ska mixa marmeladen. Har du gummihandskar är det inte helt fel att ha dem på för säkerhets skull.

Magi? Hur som helst blir det vacuum i burkarna när du ställer dem upp och ner.
Magi? Hur som helst blir det vacuum i burkarna när du ställer dem upp och ner.

Jag ställer marmeladburkarna upp och ner efter jag fyllt dem och på det sättet skapas vacuum i burkarna. De håller den syrliga krusbärsmarmeladen minst ett år i skafferi och när du väl öppnat dem får du förvara dem i kylen. Försök att inte blanda i smörknivar och annat skräfs så håller sig marmeladen längre.

Annons

Skillnad på marmelad och sylt?

Jag har sökt på detta varje gång jag kokar sylt/marmelad och inte funnit något klart svar. Det tycks mest vara namnet som skiljer de olika konserveringsmetoderna åt. På Wikipedia står att sylt är tunnare och att marmelad alltid består av puréade bär. Inget av detta är ju helt sant så jag tycker att vi bara bestämmer oss för att just detta är en marmelad. Eller du kan kalla den sylt om du vill!

Syrlig krusbärsmarmelad

Malin Turunen
Ett enkelt recept på en snabblagad marmelad, perfekt på frukostmackan eller till lagrad hårdost. Receptet är en liten sats som blir två ganska små burkar.
Inga betyg ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 25 minuter
Måltid Tillbehör
Portioner 1 sats

Ingredienser
  

  • 350 gram krusbär
  • 300 gram syltsocker
  • 0,5 dl vatten

Instruktioner
 

  • Börja med att "noppa" alla bär. Nyp bort de små svansarna på båda sidor av bäret.
  • Koka bären med socker och lite vatten i 15 min i en kastrull.
  • Ta kastrullen från plattan och ställ i vasken. Mixa marmeladen slät med en stavmixer.
  • Häll upp marmeladen i väl rengjorda glasburkar och ställ dem upp och ner för att bilda vacuum.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!

Tips på annan marmelad och sylt

Recept på godaste vinbärssylten

Matmalins recept på rabarbermarmelad

Enkelt recept på krusbärsmarmelad med vanilj

Annons

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg