Recept på Malins enkla fiskgryta

Annons

Nöden är som ni vet uppfinningarnas moder. Det är i stugan där vi saknar rinnande vatten och endast har två spisplattor jag kommer på mina enklaste rätter, som den här otroligt smakrika fiskgrytan som du gör på bara 25 minuter!

Supersnabb och enkel fiskgryta med saffran och apelsin blir en riktig festrätt.

I helgen lyssnade vi på några olika matpoddar där en handlade väldigt mycket om bouillabaisse. Mitt recept är INTE en klassisk fransk svindyr fiskgryta från Marseille, men jag lät mig inspireras av smakerna i en bouillabaisse när jag hittade på min superenkla och billiga fiskgryta. Saffran, vitt vin, tomat och apelsin sätter massor av smak på denna snabba fiskrätt.

Dagens fångst direkt från frysdisken! Så behändigt.

Utmärkt nödlösning

I stugan är vi helt utan rinnande vatten på vintern. Där har jag lärt mig uppskatta fryst lax och torsk i färdigskurna tärningar. Detta säljs i en påse om 300 gram. Här är ett av mina bästa och godaste recept med de frysta fiskkuberna som du bara tinar och pluttar ner i grytan. Om du räds kolhydrater kan du strunta i de två potatisarna och ta lite större morot och fänkål. Eftersom det är slutet av januari tänker jag att den här ganska billiga rätten kan passa många.

Annons
Min enkla fiskgryta gör du på 25 minuter och den smakar superbt av saffran, apelsin, vitt vin och tomat.

Malins enkla fiskgryta

Enklare än så här blir det knappast men oj vilken massa smak! Saffran, apelsin, vitt vin och tomater. Med en klick aioli på toppen blir detta en festlig rätt som gärna serveras med ett gott torrt vitt vin till.
4 från 6 röster
Total tid 25 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 300 gram torsk- och laxtärningar frysta
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bananschalottenlök eller liten gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 pkt saffran
  • 1 morot liten
  • 1 fänkål liten
  • 400 gram krossade tomater
  • 2 potatisar i bitar
  • 1 burk fond, du chef fisk eller grönsaks
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 röd chili finhackad
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 msk apelsinsest
  • 2 krm svartpeppar

Tillbehör:

  • ailoi

Instruktioner
 

  • Tina fisken.
  • Hacka lök och vitlök och fräs med saffran i olja i en gryta, gärna emaljerad.
  • Tillsätt fint hackad morot, fänkål i ca cm-stora bitar och rör om. 
  • Häll på krossade tomater och tillsätt potatis, fond, vatten, salt, chili och vitt vin. Låt koka i cirka 10 minuter.
  • När potatisen är nästan klar, smaka av med svartpeppar och tillsätt apelsinsest. Tillsätt fisken och låt koka ytterligare 5 minuter.
  • Servera i djupa skålar med aioli till.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Fiskgrytan räcker till fyra och blir inte sämre av att värmas upp dagen efter om du får rester. Var bara försiktig och låt sjuda under lock utan att röra om så att fisken inte går i småbitar.
Annons

Du gillar kanske också...

6 svar

  1. Magroo skriver:

    När lägger du i fisken då?

  2. Mia skriver:

    4 stars
    Blev jättegott! 😃 Tack för bra recept!

  3. Anna-Karin skriver:

    5 stars
    Underbart god! Den fick puttra på svag värme i runt en timme så smakerna satte sig riktigt bra.

  4. Sten Henriksson skriver:

    5 stars
    Jättegod gryta.

4 from 6 votes (3 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg