Smedjan i Alunda – hemmakrog värd en resa!
Vill du uppleva något alldeles särskilt, som att äta äkta spansk mat gjord på råvaror från Uppland och hänga med kocken vid brasan medan han lagar och berättar. Ja då måste du helt enkelt ta dig till Smedjan i Alunda!
Trots att hemmarestaurangen Smedjan ligger cirka tio minuters bilväg från vår stuga var det först när grannarna hörde av sig och ville äta middag där som vi fick nys om stället. Här har man en populär foodtruck sommartid där man serverar tapas. Både restaurangen och trucken använder lokala råvaror och lagar rätter av det man får tag på.
Anonym restaurang på grund av stormen
Helt för sig själv mitt i det uppländska landskapet ligger ett hus, eller snarare flera hus. Det finns ingenting som talar om att det är just detta som är Smedjan.
– Det är på grund av stormen! berättar Alex som driver Smedjan. Vår skylt har blåst iväg!
Det är onekligen en stormig kväll och vi har längtat efter att få komma in i det lilla huset där en brasa brinner för fullt. Den eld där Alex lagar det mesta av middagen. Som tur är har jag hunnit kika på Smedjans Instagram och kunde konstatera att många äter med jackan på här. Så jag är rustad med fleecestrumpbyxa tjocktröja och raggsockar.
Lokalen är oisolerad och man får bre om sig med filtar och mysa under infravärmen som finns i taklamporna. I det lilla huset får bara tre bord plats just nu men Alex väntar på andra bord som ska ge honom mer flexibla lösningar.
Kocken Alex gör allting själv
Vi slår oss ner vid vårt bord och där finns redan oliver, chips på palsternacka, örtolja och aioli framme. Jag och maken tar varsitt glas Cava Blanc de Noirs, 1+1=3 Reserva Familia, som vi druckit några gånger förut. Och Tomas säger samma sak som han sagt de andra gångerna: Oj vad det smakar mycket äpple! Vi får också in ett fat med Alex boquerones som han gör på filéad strömming. Hur goda som helst! Dessutom serverar han en frisk coleslaw med mycket lime i. Underbar!
Alex gör allting själv. Det är han som bakat surdegsbrödet, lagt in oliverna och friterat chipsen till exempel. Hans aioli är superb och jag behöver receptet på hans coleslaw!
Från revisor i Barcelona till kock på Smedjan i Alunda
Samtidigt som vi äter av plockmaten berättar Alex lite om hur han startade sin rörelse och hur den blev populär över en natt. Han kom hit från Barcelona 2006 då han följde efter sin svenska kärlek. Då var han revisor men drömmen var att få laga mat och använda sig av lokala råvaror samtidigt som han skulle visa oss hur riktig spansk mat ska smaka.
– Jag var med i Uppsala Nya Tidning, en lördag mitt i sommaren. Plötsligt var det en ringlande kö utanför vår food truck och jag och min dotter lagade och sålde rekordmånga tapas.
Sedan dess har det rullat på men i år är första gången som Smedjan är öppen alla dagar på året. Man måste boka minst en vecka i förväg och minst för fyra personer. Maj till september när foodtrucken är i gång är det enklare att spontant slinka förbi och båda äta på plats och ta med sig mat. Man kan också beställa tapas som catering.
Skönt kort dryckeslista
Alex grillar surdegsbröd och lägger på en tjock skiva potatistortilla med aioli och grillad paprika. Helt underbart gott och ganska mäktigt för att vara en förrätt. Allt slinker dock ner. Vi får två sorters kroketter, större än golfbollar, en på pulled pork och en med lamm och rosmarin. Pulled pork blir min favorit men båda är supergoda och de serveras med en mustig rödvinssky.
För att få utskänkningstillstånd får vi gå med i Alex medlemsklubb. En lätt sak då vi redan nu känner att vi vill återvända snarast. Han har en cava, ett rött vin och en öl. Så man behöver inte fnula så mycket på drycken. Han har så klart alkoholfria alternativ också.
När det är dags för själva huvudrätten är jag ganska mätt men på något sätt slinker även detta ner som en dans. Grillad fläsksida med rostad potatis som vi äter med hans underbara aioli, rödvinsskyn och örtoljan. Till detta serveras också smakrik spansk korv.
Köper hela djur och använder allt
– Jag köper kött, ägg och grönsaker från gårdarna här runt om. Jag köper oftast hela djur. Allt som går att grilla grillar jag. Resten blir grytor eller kroketter.
När man tror att man ska rulla ner från bänken man sitter på av mätthet är det dags för den naggande goda desserten. En helt perfekt chokladtryffel med lite flingsalt i. Precis lagom faktiskt. Till det en stark kopp kaffe. Visst vet ni att man har en särskild plats i magen för dessert? Det är därför man ALLTID får plats med något sött. Hur mätt man än är. Och efter det söta så mildras paltkoman. Vilken underbar grej eller hur?
Smedjan i Alunda – en helhetsupplevelse
Just nu kostar en fast meny här på Smedjan 695 kronor, men du får så mycket mer än mat när du kommer hit. Det är som den minsta och mest exklusiva agriturismo man kan tänka sig. Som att resa till ett helt annat land på tio minuter! Alunda ligger inte så långt från Uppsala och även om det är en bit från Stockholm så vill jag uppmana alla med matintresse att göra en utflykt hit för att uppleva Alex och hans matlagning.