Recept på syrlig Citronkladdkaka med lemon curd - MatMalin.se

Recept på syrlig Citronkladdkaka med lemon curd

Här är ett enkelt recept på Citronkladdkaka med lemon curd som räcker till många. OBS! det är mitt första försök att spritsa rosor så inga taskiga kommentarer tack.
Här är ett enkelt recept på Citronkladdkaka med lemon curd som räcker till många. OBS! det är mitt första försök att spritsa rosor så inga taskiga kommentarer tack.
Gå till recept

Kladdkaka är egentligen inte min favoritsötsak. Men när jag fick smaka denna syrliga variant blev jag helt såld! Enkel att baka och den räcker till många. Här är receptet på Citronkladdkaka med lemon curd.

Jag smakade den här Citronkladdkakan uppe i Luleå hos min mamma. Hon har fått receptet av moster Ingrid. Det är superenkelt att lyckas med så länge du har en bra – icket läckande – springform. Kakan blir tung och mäktig så den räcker till många bitar. Perfekt med en kopp starkt kaffe till!

Tips för bättre sprits!

Här har jag försökt spritsa rosor för första gången. Kakdrottningen Mia Öhrn tipsar om att jag inte ska vispa grädden lika hårt nästa gång, samt eventuellt investera i en riktig sprits (inte bara de i plast som följer med engångsspritspåsarna). Mia Öhrn har förresten skrivit en av Sveriges mest sålda böcker, ”Kladdkakor”! Med ganska många uppföljare, ”Fler kladdkakor”, ”Bästa kladdkakorna” osv, så det är inte omöjligt att detta är hennes recept från början.

”Med lite lösare vispgrädde blir det nog helt perfekt! Och om du är sugen på att spritsa mer blir det ännu snyggare med en lite glesare tyll, tex Wilton 1 M eller 2 D. ” skriver hon.

Här är en hel bakbok som Mia Öhrn gjort med FB-gruppen Kakburken.

Citronkladdkaka

Malin Turunen
Underbart syrlig och fräsch kaka som räcker till många tack vare att den är så smakrik!
3.50 från 2 röster
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Måltid Bakat
Portioner 12 personer

Utrustning

  • Springform

Ingredienser
  

  • smör att smörja formen med
  • ströbröd
  • 150 gram smör smält
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 citron skal och saft
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl

Garnering

  • 1 burk lemon curd
  • vispgrädde vispad
  • bär eventuellt t ex vinbär eller hjortron

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en springform med ströbröd.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Tvätta en citron. Riv skalet och pressa ur saften. Rör ner i pöset tillsammans med vaniljsocker.
  • Vänd försiktigt ner smält smör och vetemjöl.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter. Låt kallna.
  • Bred på lemoncurd och garnera med grädde och ev bär.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Britt-Inger skriver:

    3 stars
    God men blev för lös för att ens kallas för kladdkaka. Om jag bakar den igen så kommer jag att höja ugnstemperaturen.

    • Malin Turunen skriver:

      Oj!
      För mig blev den inte alls lös. HM jag kanske måste provbaka om den! Hur som helst är det ju skillnad på ugnar förstås men helt lös ska den ju inte bli.

3.50 from 2 votes (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg