Recept på grytstekt kyckling

Annons
Hel kyckling som du grytsteker blir många portioner mat för en hyfsat billig peng. Dessutom är det jättegott och går att variera i det oändliga! Här är mitt enkla recept.
Hel kyckling som du grytsteker blir många portioner mat för en hyfsat billig peng. Dessutom är det jättegott och går att variera i det oändliga! Här är mitt enkla recept.
Gå till recept

Grytstekt hel kyckling är en näst intill bortglömd rätt som jag vill puffa för. Den passar extra bra i januari då många har lite knapert i kassan och vill äta någorlunda nyttigt. En kyckling räcker ofta till många mål och går att variera hur mycket som helst. Här är mitt enkla recept!

När vi nu köper en hel kyckling är det lätt att vi slänger den i ugnen och visst, det blir också saftigt och gott. Men när du steker den i en gryta blir det så jämarns enkelt att fixa en god sås och du behöver inte ha hela ugnen igång i över en timme.

En härlig majskyckling grytsteks och blir saftigaste måltiden tillsammans med gräddsås, hasselbackspotatis, pressgurka och sallad.
En härlig majskyckling grytsteks och blir saftigaste måltiden tillsammans med gräddsås, hasselbackspotatis, pressgurka och sallad.

En klassiker är att göra en gräddsås på skyn och servera kycklingen med hasselbackspotatis, gräddsås, pressgurka och en sallad. Det är såååå gott! Vill du ha mer italiensk stil kan du istället göra en tomatsås på skyn och servera med pasta eller grillad aubergine.

Annons

Billigt gott och nyttigt

Grunden är sig ganska lik vad du än väljer att göra med kycklingen när den är klar. Jag brukar ta de grönsaker jag har hemma och skära ner i grytan. Samma gäller för vilka örter som får smaksätta kycklingen. Har jag dragon blir det gärna det, har jag timjan eller basilika så tar jag det. Ja ni förstår.

Det går nästan inte att misslyckas med en helstekt kyckling. Det är ju snarare såsen som får mest smak beroende på vilka örter och grönsaker du väljer att ha med. Det går utmärkt att bara steka en kyckling med salt och peppar, lök och vitlök, som jag gör här. Vitt vin är gott i såsen och en skvätt grädde är aldrig fel.

Det är ofta extrapris på hel kyckling. Jag hittade också majskyckling på nedsatt pris så då fick det bli en sådan ljusgul saftig kyckling. Jag betalade 70 kronor för hela kycklingen och den räckte till mer än sex portioner för mig och maken.

Grytstekt kyckling

Malin Turunen
Ett enkelt och supergott sätt att tillaga hel kyckling på. Den blir otroligt saftig och räcker ofta till många portioner.
4.89 från 9 röster
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 timme 30 minuter
Total tid 1 timme 45 minuter
Måltid Huvudrätt
Portioner 6 personer

Utrustning

  • Gryta med lock.

Ingredienser
  

  • 1 kyckling ca 1,3 kg
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök i klyftor
  • 3 vitlöksklyftor i skivor
  • 1 dl vitt vin torrt
  • 0,5 hönsbuljongtärning
  • 2 dl vatten

Till såsen:

  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk maizenaredning för ljusa såser

Instruktioner
 

  • Salta och peppra kycklingen ordentligt runt om. Smält smöret i en gryta med lock.
  • Bryn kycklingen runt om.
  • När kycklingen fått fin färg tillsätt lök, vitlök, vin och buljongtärning + vatten och låt steka under lock tills köttsaften som kommer ut när du skär i kycklingen är helt genomskinlig. För en kyckling på 1,3 kg tar det ca 1,5 h.
  • När kycklingen är klar: ta upp ur skyn och tranchera den eller servera den hel.

Såsen:

  • Koka ihop skyn tills ca 2 dl återstår.
  • Ta grytan från spisen och mixa skyn slät med stavmixer.
  • Sätt tillbaka på plattan och tillsätt vitt vin och grädde och låt puttra i minst 5 min. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
  • Red såsen med maizena.
  • Servera kycklingen med såsen, hasselbackspotatis, pressgurka och en krispig sallad.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

25 svar

  1. Göran skriver:

    Det är säkert gott men jag är änkling o kan inte allt det där bara alla kryddväxter!!!! billigare att äta ute har du recept för vanligt folk enmanshushåll
    köpa allt det kostar hälften får man kasta

    • Malin Turunen skriver:

      Hej Göran!
      Du har helt rätt i att kryddväxter i Sverige är mycket dyra och håller dåligt. Så om du ser recept med t ex timjan kan du byta ut färsk mot torkad timjan och ha i den redan från början. Samma gäller för oregano. Den färska kryddört som är svår att vara utan (om man nu älskar den) är koriander. Den går inte att byta ut, men du kan däremot bara hoppa över den. I just detta recept på kyckling är det inga färska kryddörter, men om du berättar vilka recept du menar så kan jag hjälpa dig att byta ut kryddörterna. Du ska inte behöva kasta dyra örter!
      Bästa hälsningar Malin

    • Spara skriver:

      Färska kryddväxter kastar man inte! Man sätter dem i fönstret och låter dem växa. På så sätt så har man kryddor hur länge som helst, nästan. Mat går att frysa in, så även färska kryddor. Lagar man mycket så har man flera måltider framöver. På så sätt spar man tid, energi och pengar. Kan inte tänka mej att det är billigare att äta ute🤔

  2. Mat-Madde skriver:

    Mycket gott, såsen blir så jäkla god. Nu har jag mat för hela veckan. 😊

  3. Annika skriver:

    Hej Malin, bryner du kycklingen i stekgrytan eller i en vanlig stekpanna?

  4. Lillemor Persson skriver:

    5 stars
    Den blev väldigt uppskattad av oss alla i storfamiljen, morföräldrar, barn och barnbarn. Påminner om min barndom när mycket gjordes i gryta på spisen och just den grytan har jag ärvt.

    • Malin Turunen skriver:

      Hej! Vad kul att höra att rätten blev uppskattad. Min pappa grytsteker kyckling så det påminner mig om barndomens middagar också!
      Bästa hälsningar/ Malin

  5. Gunnel skriver:

    5 stars
    Mycket gott smakar som när min älskade mamma lagade söndags middag!

  6. Saad Horami skriver:

    Hej,
    Jag har inte gjort det än men det låter bra. Min fråga är, kan jag ersätta vin med ngt annat?
    MVH
    Saad

    • Malin Turunen skriver:

      Hej!
      Visst kan du det! Du kan navända lite pressad citron istället. Ta ca 2 msk och resten vatten.

      Malin

  7. Tommy Andersson skriver:

    Hej, är lite novis i köket men ar en gryta och vill gärna testa. Jag kan inte se hur många grader det ska vara på ugnen? Gillar ju hasselbackspotatis men fattar inte hur man ska få plats med dom i en vanlig ugn. Jag vill ju ha klart kyckling och potatatis samtidigt eller tänker jag fel?
    Mvh Tommy

    • Malin Turunen skriver:

      Hej Tommy!
      Du får ju plats med massor av potatisar i en vanlig ugn! Särskilt eftersom du gör kycklingen i en gryta på spisen. Jag kör potatisen i två omgångar (ca 20 min x 2) på 225 grader. Skiva potatisen fint, men inte hela vägen. Smält smör och pensla och salta ordentligt. Jag struntar i ströbröd, men vissa gillar att ha det på potatisen. Ta ut efter 20 min och pensla igen.
      Om du är osäker på tiderna så håller kycklingen värmen hur bra som helst i grytan och det viktiga är att den är helt genomstekt. Potatisen tar ca 30-40 min i ugnen.
      Hoppas att du testar!
      Malin

  8. Annica Svantesson skriver:

    Kan man ta en järngryta? Jag har precis fått ärva en och hade tänkt att den skulle man tillaga mat i ugnen med. Men detta recept låter jättegott!

    • Malin Turunen skriver:

      Hej Annica!
      Visst kan du använda järngryta. Så gör alltid min pappa och det går hur bra som helst.

      Malin

  9. Junoa skriver:

    4 stars
    Jag har läst receptet flera gånger men hittar inte hur många grader och var i ugnen? 😊
    Låter gott och ska testa receptet!

    • Malin Turunen skriver:

      Hej!
      Det är för att det är en grytstekt kyckling! Du gör den alltså på spisen! Superenkelt och bra. Hoppas att du testar!
      Malin

  10. Karl Gustaf skriver:

    Hej!
    Lite orutinerad i kök å recept. Följde stegen som beskrevs initialt, med ingredienser. Så det blev 5 buljongtärningar, 0.5 dl vin men inget vatten!
    Hustrun kom och räddade det hela. Fem buljongtärningar, det går inte!!! Och vatten måste till.
    Om man sen fortsätter å läser hela receptbeskrivningen, är det ju så att det ska vara 0,5 buljontärning å 2 dl vatten.
    Så följ inte steg 1, 2 osv utan kolla recepte längre fram

    • Malin Turunen skriver:

      Hej Karl Gustaf!
      Jag förstår verkligen inte vad du menar med 5 buljongtärningar. Var står det? Jag läser om och om igen men finner det inte, Om du kan säga vart det står så ändrar jag det genast! När jag skriver tillsätt buljong så menar jag tärning + vatten, men det är för otydligt förstår jag så det är nu ändrat till buljongtärning + vatten.
      Varför ska de inte följa steg 1 och 2? Vad bra att din hustru redde ut situationen!

      Bästa hälsningar Malin

    • Malin Turunen skriver:

      Dessutom ska det vara 1 dl vin till kycklingen och 0,5 dl vin i såsen..

  11. Krisztina skriver:

    5 stars
    Det blev jättegott! Enkelt recept och knappt någon disk.

  12. Olle skriver:

    Vad skall det vara för ugnstemperatur?

4.89 from 9 votes (5 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg