På Pasta World Championship i Milano på World Pasta Day
Jag är på plats i Milano för att få vara med om VM i pasta, Pasta World Championship, som hålls för sjunde året. För Sverige tävlar Ludvig Salovuo, 21 år. Vad kunde passa bättre så här på World Pasta Day?
Tävlingen riktar sig till unga kockar över hela världen och här möts 18 kockar med sina bästa pastarätter. Första dagen möttes de i dueller och lagade sina signaturrätter.
Ludvig lagade en helt vegetarisk rätt och vann med juryns alla röster. WOOOOP!!
I dag mötte han Norges kock, Benjamin Vikse Roth, och de skulle göra en pastarätt som både tänkte på den som äter den och på naturen. Långsiktighet och välmående var ledorden.
Den här gången vann Norges kockhopp men det var en jämn kamp som slutade 3-2 till Ludvigs nackdel.
– Jag är ändå jättenöjd! sa han efter tävlingen.
– Jag visste att rätten blev lite för salt, men i övrigt var jag helt nöjd med den.
Vill jobba på och skaffa erfarenhet
När jag fick en pratstund med Ludvig och hans hejarklack/familj i går berättade han att kocklivet precis börjat.
– Nu vill jag ut i världen och jobba och Köpenhamn drar väldigt mycket.
Just nu jobbar han i Landskrona på Hotel Öresund.
– Efter tävlingen vet jag inte vad som händer, men jag vill fortsätta jobba och lära mig mera. Det känns som att jag knappt börjat.
På frågan om han fått mersmak för tävlingsmatlagning svarar han att han vill ha mer erfarenhet innan han går in för Årets kock eller Bocuse d’Or. Jag är säker på att vi får se mer av Ludvig på ett eller annat sätt småningom.
USA och Kina i finalen i kväll
Efter andra dagens dueller var det Norge, Kina, USA, Polen och (kanske inte helt otippat) Italien som gick vidare i en första omgång.
I en andra uttagning var det Carolina Diaz från USA och Toby Wang från Kina som gick vidare. Senare i afton möts de i en duell där de ska tolka rätten Spaghetti al pomodoro. Och efteråt blir det helt enkelt Pasta Party! Oklart vad det innebär, men jag får återkomma om det.
Det har varit kul att följa med på en tävling som är större än jag trott, men ändå behändig till sin storlek om man jämför med gigantoevent som Årets Kock eller Bocuse d’Or.
Pasta pasta pasta
Vi var cirka 150 journalister och bloggare på plats och det mesta har skötts klanderfritt. En av de bästa grejerna var att vi kunde gå till våra respektive hotell från tävlingslokalen. Det och att det fanns gratis kaffe och mackor och sötsaker hela dagen var gigantiska plus!
Jag har aldrig ätit så mycket pasta på tre dagar så nu ska det bli skönt att komma hem till ordning och reda och tacos igen.