Konsten att göra genomgula ägg

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Malinee skriver:

  Jag har inte testat detta själv, men det ser ut som om du knutit snörena lite väl tajt mot ägget? På instruktionsvideon knyter han så ägget har några centimeter tillgodo på båda sidor. Antar att detta gör att ägget ”centrifugeras” inne i ärmen då du rätar ut ärmen hårt efter att du snurrat den flera varv. Binder du för tajt så kommer ägget inte kunna röra sig inne i ärmen vid själva ”centrifugeringen”. Det var bara en tanke efter att ha läst/sett hur du gick till väga. Lycka till och glad påsk!

 2. Malinee skriver:

  Hej igen. Här kommer en översatt instruktion på hur man får till genomgula ägg:
  ”Några tips för att det ska bli rätt: Att dra i ärmen hårt åt båda hållen, efter att man snurrat den flera varv, är den viktigaste delen. Ärmen ska snurra tillbaka så fort att det låter som en kollibri. Istället för att använda en ärm har en del människor haft framgång med benet från ett par strumpbyxor. Det kan även vara enklare. Du kan hålla ägget mot en ficklampa innan kokning för att kontrollera om det har skakats ordentligt.
  Ett skakat ägg släpper inte igenom något ljus eller som mest en mycket liten mängd av rött ljus. Ett oskakat ägg kommer att lysa upp helt och med en gul nyans. Glöm inte att knyta åt ärmen ordentligt på båda sidor, annars kommer ägget vara ur balans och det blir omöjligt att snurra tillräckligt snabbt för att det ska fungera korrekt. Ägg som skakats (lyckade eller ej) försvagas och tenderar ibland att spricka om dom läggs i kokande vatten. För att undvika detta, placera äggen i lagom kallt vatten i en kastrull på spisen och värm tills det är varmt nog att små bubblor börjar bildas på äggskalen, men inte så länge att vattnet börjar koka. Stäng av plattan och låt äggen ligga kvar i kastrullen i ca 15 minuter. När tiden är slut, häll över äggen i kallt vatten för att kyla dem snabbt så dom inte överkokas (ägg fortsätter ”koka” en stund innanför skalet, även efter man hällt av det varma vattnet).”
  Lycka till igen!

 3. Malin skriver:

  Tack för tips!
  Då jag använde nylonstrumpor så hamnade snörena några cm från ägget, de är ju rätt elastiska. Men ändå samma resultat. Och nu ger jag upp till dess att någon berättar att de lyckats med experimentet.

 4. Michael Eklund skriver:

  Använd äggkokare då använder man medföljande pickaren så spricker ej äggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *