Kanderad och torkad citrus – tips och trix

Varje bar med hög svansföring garnerar drinkarna med torkad citrus. Godast blir den om du kanderar den först. Lite klibbigare, men mycket godare. Här är mitt enkla recept på Kanderad och torkad citrus som gör att du kan göra supersnygga drinkar hemma.

Kanderad och torkad citrusfrukt är det där lilla extra för att göra en riktigt snygg cocktail eller en snajsig dessert!
Kanderad och torkad citrus ger det där lilla extra för att göra en riktigt snygg cocktail eller en snajsig dessert!

Att göra kanderad och torkad citrus är tidskrävande men du kan vila, luncha, duscha etcetera medan ugnen gör jobbet. Använd gärna ekologiskt odlad frukt. Men skölj skalet noga i alla fall. Meningen är att du ska kunna äta upp hela torkade skivan.

Jag skär en del frukter för tunt, då blir det bara skal och de inre hinnorna kvar efter torkning. Några apelsiner skär jag för tjockt så att de tar åratal att torka.

Se till att pilla lös fruktskivorna från bakplåtspappret innan de ska torka över natten. Annars kan de fastna rätt rejält. Se också till så att skivorna inte ligger mot varandra. Smält socker är nämligen lika effektivt som superklister. Skivorna måste vara helt torkade när du lägger dem ovanpå varandra i en burk.

Kanderad och torkad citrus kräver mycket tid men lite jobb

Det är som sagt en ganska tidskrävande process att torka citrus och det skulle gå fortare om jag hade en varmluftsugn. Men det har jag inte. Däremot kräver receptet minsta möjliga arbetsinsats. Så kom ihåg det!

Det går ju också att torka frukt utan att kandera den först men detta, mycket enklare sätt, har jag ännu inte provat. Men jag får nog göra det inom kort.

Kanderad och torkad citrus

Malin Turunen
perfekt att ha för garnering av drinkar eller desserter.
Inga betyg ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 2 timmar 20 minuter
Total tid 2 timmar 30 minuter
Måltid garnering, Tillbehör
Portioner 1 sats

Utrustning

  • Ugn, gärna varmluftsugn

Ingredienser
  

  • blandade citrusfruktser, helst ekologiska t ex lime, citron, apelsin
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 100°.
  • Skölj skalet på frukten ordentligt. Torka.
  • Skär frukten i tunna skivor, ca 3 mm. Ta bort alla kärnor.
  • Hetta upp 2 dl socker och 1 dl vatten i en stekpanna.
  • Lägg i skivor några åt gången och låt puttra i sockerlösningen minst 3 min.
  • Lägg upp de kanderade skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Torka i ugnen i 1 h. Öppna luckan och kolla frukten.
  • Torka cirka en h till i ugnen. Ta sedan ut dem och låt dem stå i rumstemperatur några h eller över natten. Ta lös dem från bakplåtspappret så att de inte fastnar.
  • När de är torra, lägg dem i glasburkar. Använd till att garnera drinkar och desserter.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg