Recept – Ceviche på två sätt
Ceviche är inte den mest fotovänliga rätten men så god och enkel att göra hemma och lyckas med! Vi fick inspiration efter ett besök på krogen Delimundo på Södermalm och efterapade en med avokado och gjorde en annan med en variant på tigers milk.
Efter att ha läst en hel del olika recept både på tigers milk (leche de tigre) och ceviche bestämde vi oss för att blanda, improvisera och ge. Alla tips/hot/utskällningar på grund av att detta inte är ”äkta ceviche” undanbedes vänligen men bestämt.
Jag ska gå kurs hos en peruansk specialist – men det har inte blivit av ännu. Därför är det grädde och inte kondenserad mjölk i tigermjölken och så vidare och så vidare. Men! Jag kan bara berätta att båda dessa blev väldigt goda!
Eftersom fisken ska ha varit fryst i tre dygn när man börjar kan det vara lika bra att köpa fryst torsk, eller sej, gärna portionsförpackad. Vi tinade varsin bit torskrygg som vi skurit i kuber det blir lagom om man serverar friterad sötpotatis och avokado till.
Ceviche med avokadocreme
Ingredienser
- 1 bit torsk MSC-märkt, ca 125 gram, skuren i kuber och tinad
- 1/2 avokado
- 2 lime pressad juice
- 1/2 tsk salt
- 1 nypa färsk koriander stor
- 1/2 piripiri eller birds eye-chili
- 1/2 röd spansk peppar
- 1 krm svartpeppar
- Till servering:
- Rostad majs, friterad sötpotatis och 1/2 avokado
Instruktioner
- Kör alla ingredienserna utom fisken i en skål med stavmixer.
- Marinera fisken i ca 10 minuter.
- Tillsätt extra koriander och smaka ev av med mer salt och peppar.
- Servera med friterad sötpotatis, avokado och rostad majs.
Ceviche med tigers milk
Ingredienser
- 1 bit torsk MSC-märkt, ca 125 gram, skuren i kuber och tinad
- 2 lime pressade juice
- 1/2 tsk salt
- 1 nypa färsk koriander stor
- 1 tsk socker
- 1/2 piripiri eller birds eye-chili
- 1/2 röd spansk peppar
- 2 msk vispgrädde
Till servering:
- Rostad majs, friterad sötpotatis och lite skivad rödlök
Instruktioner
- Marinera den tinade torsken i kuber i limejuice, salt, koriander, socker och chili cirka 10 minuter.
- Häll av vätskan i en skål, tillsätt grädde och kör med stavmixer, smaka av med salt och lime.
- Häll tillbaka såsen över fisken och tillsätt mer koriander. Servera med rostad majs, kokt eller friterad sötpotatis och skivad rödlök.
- Vi kokade sötpotatisen i saltat vatten i drygt 10 minuter innan vi friterade den i rapsolja i en stekpanna.