Bartendern Jonatan Östblom-Smedje dubbelskakar drinkar med Maker’s Mark i Sveriges minsta bar.
I går och i dag (onsdag) har bourbonmärket Maker’s Mark en pop up-bar på Tegnergatan 5 i Stockholm. Det är Sveriges minsta med plats för två gäster. Fyra om man står ut med viss trängsel.
Jag fick komma dit och testa några klassiker. Alla mycket välbalanserade och bra blandade av smaksäkra Jonatan Östblom-Smedje. Min favorit var Bobby Burns Cocktail som är en variant på Manhattan. Som ju också är en favorit!
Bobby Burns Cocktail med Maker’s Mark.
Bobby Burns Cocktail
5 cl Maker’s Mark, 3 cl söt vermouth, 2 cl Drambuie och ett stänk Angostura bitter – rörs med is och serveras on the rocks, gärna med en stor bit apelsinsest.
Rattlesnake med Maker’s Mark.
Rattlesnake
Ta ett par droppar absinthe på glasets kant och snurra glaset så att den fördelar sig jämt på glaskanten. Skaka 5 cl Maker’s Mark, 2 cl pressad citron, 2 cl sockerlag och 1 äggvita, först utan is, sedan med is. Servera i rocksglaset som du preppat med absinthe.
Maker’s Eggnog med riven choklad på toppen.
Maker’s Eggnog
1 ägg, 4,5 cl bourbon, 2 cl amaretto, 1/2 tsk strösocker. Separera äggula och äggvita, vispa ner strösocker med äggula, tillsätt spriten och vispa lite till. Tillsätt 4,5 cl mjölk och 2 cl grädde. Vispa äggvitan hårt och vänd sedan ner den i drinken. Skaka först utan is och sedan med is. Servera gärna med lite riven mörk choklad på toppen.
I Sveriges minsta bar serveras uteslutande Maker’s Mark-drinkar. Man kan förstås använda annan bourbon.