Recept på Grahamsbröd i bakmaskin + tips och trix - MatMalin.se

Recept på Grahamsbröd i bakmaskin + tips och trix

Vi har blivit med bakmaskin. Vi ska nu, enligt min man, aldrig mer köpa bröd. Hur det än blir med det så har han experimenterat fram det här receptet på ett underbart Grahamsbröd som vi varierar med tranbär och valnötter. Brödet blir ganska fluffigt och är perfekt att rosta.

Grahamsbröd i bakmaskin är ett supergott bröd som passar utmärkt att rosta. Vi gör det gärna med både tranbär och valnötter (om det finns hemma), men brödet är mycket gott även utan nötter och bär.
Grahamsbröd i bakmaskin är ett supergott bröd som passar utmärkt att rosta. Vi gör det gärna med både tranbär och valnötter (om det finns hemma), men brödet är mycket gott även utan nötter och bär.
Gå till recept

När min man Tomas först börjar prata om bakmaskin så tänker jag: åh nej, inte en till jättestor maskin som ska rymmas i vårt pyttelilla kök i stugan. Min plan är att låna en, så får han se hur det känns. Kanske han tröttnar direkt och vi slipper bakmaskinen? Sagt och gjort, vi lånar en amerikansk av min före detta kollega Gunilla som vi tar med till stugan. Där står den och brummar och mitt i natten piper den mycket högt.

Lån av bakmaskin leder till köp

Min tanke var att avskräcka från köp av bakmaskin med det funkar icket. Efter att ha bakat tre bröd i den lånade maskinen är en beställning på en helt egen maskin lagd. Och den är faktiskt mindre och betydligt behändigare än den vi lånat. Den ryms precis på golvet intill airfryern, under mikron. Maskinparken här i våran stuga på 33 kvadratmeter slår vår hemma i stan med hästlängder. Men så lagar vi ju mycket mer mat när vi är här också.

Det som stör mig med både den lånade och den köpta bakmaskinen är att de ska pipa så förbaskat. Jag trodde att en del av vitsen med bakmaskin var att man sätter igång den på kvällen och när man kliver upp på morgonen gör man det till en underbar doft av nybakat bröd, och bara lyfter upp det varma brödet och hugger in. Men med dessa två så vaknar man mitt i natten av ett idogt pipande då någon ny knådning sätter igång, eller som med den nya: när valnötter och tranbär åker ner i degen.

Eftersom facket för tranbär och valnötter är ganska litet (för litet!) så fungerar pipet så att du själv ska kunna hälla ner mycket mer valnötter och/eller tranbär samtidigt som facket töms. Ok. Men inte optimalt? Gunilla som vi lånat första maskinen av sa: Vi kan åka till månen men vi kan inte göra en bakmaskin som inte lämnar spår efter den där degkroken i botten. Har vi inte kommit längre? Tydligen inte.

Grahamsbröd i bakmaskin går att variera i det oändliga

Sedan är det ju en grej med bakmaskiner att formen alltid blir densamma. En ganska perfekt form med stora skivor som precis går ner i brödrosten. Vi har ännu inte testat att baka ett riktigt grovt bröd i maskinen ännu, då den verkar trivas bäst med dessa ljusare fluffigare bröd. Vi har testat rågmjöl, rågsikt och riktigt ljusa bröd med bara vetemjöl. Men hittills är det här med grahamsmjöl min favorit.

Det är också ett behändigt recept eftersom det är lika gott som det är, eller pimpat med valnötter eller med tranbär i. Säkert funkar det även med pumpakärnor och andra frön om man råkar ha det hemma. Jag ska också testa det med torkade aprikoser i. Mums!

Här är vår maskin Gatroback, eller Bakis, som jag kallar den. Den tar inte så stor plats och lagar gott bröd, men den piper ganska högt och jag vet inte hur man slår av pipet ännu. Sedan är facket för nötter, frön eller bär allt för litet. Men tack vare pipet kan man tillsätta extra om man vill.
Här är vår maskin Gastroback, eller Bakis, som jag kallar den. Den tar inte så stor plats och lagar gott bröd, men den piper ganska högt och jag vet inte hur man slår av pipet ännu. Sedan är facket för nötter, frön eller bär allt för litet. Men tack vare pipet kan man tillsätta extra om man vill.

Bakmaskinen den första Årets julklapp

Första gången som Svensk Handel utsåg Årets Julklapp var 1988 och det var bakmaskinen. Jag vet några som skaffade en redan då. Och jag vet en person, min svärfar i Finland, som använder den fortfarande. Nu känns det som att bakmaskinen dykt upp i våra flöden på nytt. Är det en trend? Jag vet inte men jag vet att när vi blir sugna på att köpa kökssaker är det efter viss exponering av just den prylen och kanske en hel del recept för samma pryl.

Här är alla Årets Julklappar genom åren:

1988 – Bakmaskin
1989 – Videokamera
1990 – Wokpanna
1991 – Cd-spelare
1992 – Tv-spel
1993 – En doft
1994 – Mobiltelefon
1995 – CD-skiva
1996 – Internetpaket
1997 – Elektroniskt husdjur (till exempel Tamagotchi)
1998 – Dataspel
1999 – Bok
2000 – Dvd-spelare
2001 – Verktyg
2002 – Kokbok
2003 – Mössa
2004 – Platt-tv
2005 – Ett pokerset
2006 – Ljudbok
2007 – GPS-mottagare
2008 – En upplevelse
2009 – Spikmatta
2010 – Surfplatta
2011 – Färdigpackad matkasse (från exempelvis matkasseföretag eller livsmedelsbutiker)
2012 – Hörlurar
2013 – Råsaftcentrifug
2014 – Aktivitetsarmband
2015 – Robotdammsugare
2016 – VR-glasögon
2017 – Elcykel
2018 – Det återvunna plagget
2019 – Mobillåda
2020 – Stormkök
2021 – Evenemangsbiljett
2022 – Det hemstickade plagget
2023 – Sällskapsspel
2024 – Unisexdoft
2025 – Vuxenleksak (dvs brädspel, pussel etc, inte en vuxenleksak som du kanske tänkte på…)

Grahamsbröd för bakmaskin (ca 750 g)

Malin Turunen
Ett enkelt och supergott bröd som går att variera hur mycket som helst. Tiden kan variera beroende på bakmaskin.
Inga betyg ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 3 timmar 40 minuter
Total tid 3 timmar 50 minuter
Måltid Bakat
Portioner 1 bröd

Ingredienser
  

  • 3,5 dl vatten
  • 1,5 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk sirap
  • 3 dl vetemjöl special
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 1,5 tsk torrjäst
  • 0,75 dl hackade valnötter ev
  • 0,75 dl tranbär ev

Instruktioner
 

  • Lägg ingredienserna i maskinens form i den ordning som anges (vätska först, jäst sist).
  • Välj programmet “Sweet” eller “Special”. Ange storlek på bröd, 750 gram, och sedan vilket "crust" du vill ha. Jag brukar ta mellanhårt.
  • Tillsätt eventuellt nötter och frukt vid pipet – eller använd ingrediensfacket om din maskin har det.
  • Kör programmet tills brödet är klart. Ta upp brödet och låt vila på galler i minst 15 min innan du förpackar det eller skivar upp det. Gärna längre om du har tid så brödet hinner sätta sig lite.
Keyword bakmaskin, grahamsbröd
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg