Göteborgsguide – restips för en weekend!

Annons

Vad hinner man med på två dagar i Göteborg? Massor! Jag fokuserar förstås på mat och dryck. Här är mina bästa tips! Göteborgsguide i korthet längst ner i inlägget.

Torget framför Fiskbar 17 i Göteborg. Här åt jag min godaste fiskrätt i livet. Hittills!
Torget framför Fiskbar 17 i Göteborg. Här åt jag min godaste fiskrätt i livet. Hittills!

Årets julklapp 2021 är en evenemangsbiljett. Det passar mig fint. Min favoritpresent är: En upplevelse. Det är även min favoritpresent att ge bort. Helst ska jag själv få vara med om själva upplevelsen. När min syster fyllde 50 bjöd jag henne på en resa till Åland. Och jag passade på att göra en Ålandsguide.

Syster Helena bjuder mig på bästa resan till Göteborg och två helt fantastiska middagar.
Syster Helena bjuder mig på bästa resan till Göteborg och två helt fantastiska middagar.

Nu är det min tur att fylla 50 sköna vårar. Vad får jag då av min käraste och endaste syster? Jo en upplevelse! Jag får välja mellan Arholma Nord eller Göteborg. Jag väljer Göteborg! (Och passar på att göra en liten Göteborgsguide.)

Annons

Bästa presenten – en resa till Göteborg!

Folk tycker kanske att det är märkligt att jag knappt varit i Göteborg på annat än korta jobbuppdrag och mässor. Men är man från Norrbotten och har hela sin, och en del av makens, familj kvar där så går i princip alla Sverige-resor till just Norrbotten. Det bara är så.

En liten bit av den pampiga entrén på Elit Plaza Hotel Göteborg och dörren in till mysiga baren Swea.
En liten bit av den pampiga entrén på Elit Plaza Hotel Göteborg och dörren in till mysiga baren Swea.

Men nu när jag får chansen är jag mycket nöjd med mitt val. Göteborg tar emot oss med hällande regn och vi tar oss så snabbt vi kan till fots från tågstationen till femstjärniga Elit Plaza Hotel Göteborg där vi checkar in.

Vi får ett särdeles spatiöst rum med soffgrupp och guldmålning på garderoberna. Är detta verkligen standard-dubbelrum? Nej, får vi veta när vi checkar ut. Vi hade fått ett extra lyxigt rum! Men syrran har bott här på Elit Plaza många gånger, och även de mindre rummen är fina.

Några delar av min frukost på Elit Plaza. Självklart tog jag också plättar med hallonsylt och grädde som dessert.
Några delar av min frukost på Elit Plaza. Självklart tog jag också plättar med hallonsylt och grädde som dessert.

Bo centralt och ståndsmässigt på Elit Plaza Hotel Göteborg

Elit Plaza Hotel Göteborg har fantastiska lokaler att vistas i över huvud taget. Det palatsliknande huset har stått här sedan 1889. Här är det fullt av imponerande höga tak med stuckatur och mäktiga kristallkronor, och tittar du ner ligger där helt fantastiska mosaikgolv. Så vackert!

Så här uppsträckta kan vi se ut när det är bartendern som ska ta foto. Min nevö August, jag och syster Helena i baren på Elit Plaza Hotel Göteborg.
Så här uppsträckta kan vi se ut när det är bartendern som ska ta foto. Min nevö August, jag och syster Helena i baren på Elit Plaza Hotel Göteborg.

Ett annat plus med detta hotell är den trevliga lilla baren. Precis som hos de flesta Elit finns ett Bishops Arms i anslutning till hotellet, men här finns också denna synnerligen sympatiska lilla vin- och cocktailbar där man även kan få sig något i magen. Både inredning och service är varm och charmig. Vi tar oss ett glas husets champagne (Deutz) och lite nötter i väntan på vårt bord på restaurangen.

Bouillabaisse på Fiskbar 17 går sannerligen inte av för hackor. Så god!
Bouillabaisse på Fiskbar 17 går sannerligen inte av för hackor. Så god!

Fiskbar 17 lagar min godaste fiskrätt i livet

Sedan blir det att promenera i ösregnet igen. Vi kommer fram till de fantastiska väggmålningarna vid Kaserntorget, som säkert kallas för något helt annat av göteborgarna. På Magasinsgatan 17 hittar du det pyttelilla haket Fiskbar 17. Här bör du boka bord i god tid. Stället är populärt, och det med rätta.

Fiskrätten som slår alla andra fiskrätter: Hälleflundra med trattkantareller, fänkål, pumpacrème och syrad rättika på Fiskbar 17 i Göteborg.
Fiskrätten som slår alla andra fiskrätter: Hälleflundra med trattkantareller, fänkål, pumpacrème och syrad rättika på Fiskbar 17 i Göteborg.

Här väljer vi mellan dagens fisk och dagens skaldjur. Jag bestämmer mig för hälleflundra med kantareller, fänkål, sparrisbroccoli, syrad rättika, skummig sås och puré på pumpa. Och jag ångrar mig icket. Fisken är rimmad och salt rakt igenom och helt perfekt tillagad. Alla tillbehören gör sitt för att lyfta rätten. Detta är nog min godaste fiskrätt i hela livet! Jag kan i alla fall på rak arm inte komma i håg att jag ätit en godare.

Blöta men glada dag ett i Göteborg. Jag, systersonen August och systern Helena utanför Stora Saluhallen.
Blöta men glada dag ett i Göteborg. Jag, systersonen August och systern Helena utanför Stora Saluhallen.

Miljön är inte allt – sällskapet minst lika viktigt

Jag brukar säga att stämning och miljö spelar en stor roll för hur man upplever mat. Men här sitter vi i en pytteliten, ganska dragig och kall krog som inte bjuder på de skönaste sittplatserna. Det känns som att vi sitter i ett fiskeskjul och krogen är inredd därefter. Jag blir allergisk mot den ursöta franska bulldog som bor här och som direkt kommer och sätter sig vid mina fötter.

Så här serveras tryfflarna till kaffet på Fiskbar 17 i Göteborg.
Så här serveras tryfflarna till kaffet på Fiskbar 17 i Göteborg.

Men förutom detta så hjälper det så klart att jag sitter här med min syster och min systerson August och har det hur trevligt som helst medan regnet piskar utanför. Servicen är trevlig och rak och vi ser in i köket där kocken jobbar för fullt. Maten här är så god att jag lätt skulle komma tillbaka på direkten. Vi tar in lite tryfflar och espresso som dessert. Den vita tryffeln vann.

Bistro Odette är mysigaste restaurangen med varm stämning och fransk meny.
Bistro Odette är mysigaste restaurangen med varm stämning och fransk meny.

Bistro Odette bjuder på varm fransk bistro-känsla

Kväll nummer två äter vi middag på den mysiga krogen Bistro Odette. Här är det fransk bistro i gammal stil med massor av mysig charm som gäller. Några få sittplatser i restaurangen och några pallar i baren är allt som finns, så även här bör du boka ganska långt i förväg för att säkra din plats.

Plat du jour på Bistro Odette är gnocchi parisienne med olika sorters pumpa och bechamelsås.

Här trivs jag miljömässigt bättre än på Fiskebar 17 bland annat för att det är mysigare och mindre dragigt. Vi blir välkomnade avEmma Wennerberg som driver bistron tillsammans med sin man Mathias Graner som styr i köket.

Tarte flambée med brie, svartkål, äpple och valnötter på Bistro Odette.
Tarte flambée med brie, svartkål, äpple och valnötter på Bistro Odette.

Jag har bara två kvällar i Göteborg så jag är fast inställd på fisk och skaldjur i största möjliga mån. Men på den franska menyn finns nu en förrätt som är svår att gå förbi. Nämligen Lantpaté i lardo med rillette och senap. Vi tar in en och delar på tre. Inga problem. Mums! Den godaste lilla munsbit man kan tänka sig.

Min näst bästa fiskrätt

Torsk med potatispuré, blåmusslor och haricots verts i brynt smör på Bistro Odette.

Till huvudrätt får jag en underbar torsk med potatispuré, friterad lök, blåmusslor och haricots verts i brynt smör. Vilken annan dag som helst hade detta varit en av de godaste fiskrätterna. Men jag måste ändå säga att Fiskbar 17 vann med sin makalösa hälleflundra. Lite taskigt att jag jämför. Jag skulle MINST lika gärna gå tillbaka till Bistro Odette tack vare den genuint varma och goda stämningen, plus att maten är helt underbar här också.

Till dessert få vi in ett pocherat päron med sabayonne, kanderad mandel och frysta druvor. Lika vackert som det är gott! Säger alla som tål mandel och kan smaka. Bistro Odette finns med på Star Winelist och Emma Wennerberg som ansvarar i matsalen ger oss direkt och tvärsäkert tre olika vintips till våra varmrätter som alla matchar perfekt.

Räkmackan ett måste i Göteborg

Att finna bra lunch är inte lika enkelt visar det sig. Eller, det är enkelt om man bokat i förväg och har en plan. Min enda plan denna mycket regniga dag är att jag måste få äta en räkmacka. Gärna med ett glas vitt till. Vi irrar mellan de stora hotellen i hopp om att få tag på denna räkmacka.

På urmysiga hotell Eggers hemsida har vi precis läst: ”Vad passar bättre som lunch en lördag än en mysig afternoon tea? Eller kanske en räksmörgås med ett glas vitt.”
Vi kan inte beställa räkmacka för de har enbart afternoon tea på lördagar och det är bara för hotellets gäster.

Äntligen en räkmacka! Den här åt jag på Rosenkaféet.
Äntligen en räkmacka! Den här åt jag på Rosenkaféet.

Vi hamnar på Rosenkaféet hos Trädgårdsföreningen

Så vi irrar vidare till Clarion Hotel Post som ligger nära intill. Här finns ju asiatiska restaurangen Vrå där jag gärna vill äta, men den är stängd dagtid. Nu klafsar det rejält i skorna som läcker in, jackan väger ett ton av allt regn och vi är ganska sugna på att få sätta oss ner.

Vi går över till trädgårdsföreningens park. Här på Rosenkaféet har de öppet en timme till. Precis lagom för att beställa en räkmacka och en kopp varmt te. I de skidstugeliknande lokalerna med rustika trämöbler brinner en brasa. Vi njuter av att vara inomhus en stund.

Jag hoppar oftast över shopping (om det inte är ätbara produkter) men lördagens väder i samband med trasiga sulor gör mig nödd och tvungen att gå in i en skoaffär. Nu helt torr om fötterna och mycket nöjd.

Eftersom jag måste äta räkmacka när jag är i Göteborg är jag nöjd att få tag på en till slut, även om den är gjord på rågbröd. Min syster som älskar räkmacka på grovt bröd hade valt denna. Jag vill helst ha ljust bröd. Gärna landgångsbröd, så att räkorna är det enda tuggiga på mackan och brödet inte tar över.

En regnig dag är Stora Saluhallen ett utmärkt mål. Här kan man spendera flera timmar bland de fint skyltade stånden.
En regnig dag är Stora Saluhallen ett utmärkt mål. Här kan man spendera flera timmar bland de fint skyltade stånden.

Det råder tack och lov ingen brist på räkmackor i Göteborg. Det finns överallt! Hur härligt som helst. Några superfina ser jag i Stora Saluhallen där man gott kan spendera en timme eller två och beundra fiskdiskar, dofta på bagerier och testa goda oliver. Stora Saluhallen har funnits sedan 1888 och här kan du äta lunch på vardagar.

Dag två skiner solen över oss och vi promenerar med vårt kusinbarn genom Slottsskogen. Jag passar på att ta en bild när alla måste kisa.
Dag två skiner solen över oss och vi promenerar med vårt kusinbarn genom Slottsskogen. Jag passar på att ta en bild när alla måste kisa. Utom jag som har hatt.

Två mysiga caféer

Nära Elit Plaza ligger mysiga Brogyllen som är ett klassiskt Wienercafé där du kan välja bland massor av bakverk eller beställa en smörgåstårta.

En liten bit bort från vårt hotell ligger Ahlströms Konditori. Ett fullsatt Café med hög ljudnivå på helgerna. Min kompis Matte säger att det är mycket lugnare här på veckodagarna. Nu är det lång kö fram till godsakerna. Kaffet serveras i porslin med guldkant och sådant gillar ju jag.

Café Hebbe Lelle. Ett café som vi inte testade men som krävde ett foto på grund av bästa namnet.

Göteborg ger mersmak!

Ja nu blev detta den kortaste guiden man kan tänka sig. Jag måste helt enkelt åka tillbaka till Göteborg snarast för att utöka guiden. Jag gick förbi säkert 100 fina ställen jag gärna hade gått in och ätit på och minst lika många vinbarer och pubar. Ett återbesök får det bli. Tips på julklapp till mig! Någon? Hallå?

Guiden i korthet:

Två riktigt bra restauranger

Bistro Odette

Fiskbar 17

Två bra caféer

Ahlströms Konditori

Brogyllen

Bra ställe att bo på

Elit Plaza Hotel Göteborg

Värd ett besök

Stora Saluhallen

Ställen jag vill gå till:

Hotell Eggers

Dorsia Hotel & Restaurant

Restaurang Vrå

Annons

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *