Recept på svamppanerad torsk med kantarellsås

Annons

Jag har alltid älskat fisk och svamp i kombination. Just nu är det kantareller som gäller. Därför gjorde jag denna snabba middag till min familj i går. Svamppanerad fisk serveras med ugnsrostad potatis, syrlig sallad och krämig kantarellsås. Klart på 40 minuter!

Recept på svamppanerad torsk med rostad potatis, syrlig sallad och kantarellsås.

Recept på svamppanerad torsk med rostad potatis, syrlig sallad och kantarellsås. Du kan välja vilken vit fiskfilé du vill.

Det var min underbara vän Eta Kroon som lärde mig ett av de enklaste knepen för att få fisken att bli perfekt och få massa god smak. Det ska vara rikligt med brynt smör i stekpannan och torsk-, kolja-, eller gösfiléer paneras i ett pulver av torkad svamp.

Karljohan bäst att torka

Jag tycker att karljohan är den svamp som passar bäst att torka. Den är också enklast att finna torkad i butiker. Om du kör den torkade svampen i mixer så får du ett ganska fint pulver som passar perfekt att panera vit fisk i. Du behöver inget ägg utan doppa bara filéerna i svamppulvret på en assiett precis innan du lägger filéerna i stekpannan.

Annons

Svamppanerad torsk med kantarellsås och rostad potatis.

En enkel med festlig rätt som är en höjdare för alla svampälskare.
5 från 1 röst
Total tid 40 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 4

Ingredienser
  

  • 900 gram potatis smått och gott t ex
  • 3 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 400 gram torskfilé eller gös eller kolja
  • 1 dl torkad, mixad karljohan
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör

Kantarellsås

  • 300 gram kantareller rensade och delade
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1.5 msk Maizena, redning för ljusa såser
  • 1/2 tsk svartpeppar

Tillbehör

  • plocksallad
  • tomater
  • citron

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta eller halvera potatisen och blanda med olja och salt i en ugnssäker form. Rosta i ugnen cirka 30 minuter.
  • Gör kantarellsåsen när potatisen är i ugnen. Hacka lök och bryn i smör i en kastrull.
  • Låt kantarellerna fräsa med en stund. Salta, rör om och häll sedan på grädde och mjölk. Låt koka i fem minuter. 
  • Red med Maizena och smaka av med svartpeppar och ev mer salt.
  • Blanda plocksallad och klyftade tomater. Salta lite och pressa över citron.
  • Blanda svamppulver och salt på en assiett. Vänd torskfiléerna i blandningen just innan stekning. 
  • Stek filéerna på hög temperatur i brynt smör i två minuter per sida. OBS! Gör detta när allt annat är klart.
  • Servera torsken med potatis, kantarellsås och sallad så snart den är stekt. Lägg gärna en extra citronklyfta på varje tallrik.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!

Fick du stuvning över? Gör en god kantarelltoast!

Annons

Du gillar kanske också...

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg