Bakad blomkål i airfryer – recept på ett perfekt tillbehör
Bakad blomkål är så gott! Och nu med vår airfryer är det också väldigt enkelt. i dag äter vi blomkålen till grillat lamm och pepparsås. Här är mitt enkla recept.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Cosori.
Ärligt talat, bakad blomkål går väldigt bra att göra i de flesta ugnar. Det är inget du behöver skaffa en airfryer för att laga. Men, om du nu har en så varför inte använda den och slippa värma upp en bamsestor ugn bara för ett litet blomkålshuvud?
Enkelt recept på bakad blomkål i airfryer
Jag valde att baka hela kålhuvudet. Om jag hade gjort det i ugnen hade jag kanske delat upp det i buketter för ännu mer stekyta. Men det här blir väldigt fint om man kan få ut några hela skivor att servera till exempel till kött och min supergoda pepparsås med whiskey.
Jag penslade blomkålshuvudet med olivolja och saltade innan jag körde det i airfryer på 160 grader i 30 minuter. Då hade det fått rejält med färg så jag sänkte temperaturen och fortsatte baka det i 30 minuter till. Resultatet blev ett genombakat blomkålshuvud som ändå är aningens al dente vid roten.
Blomkål med eller utan ost
Ibland när vi bakar blomkål river vi över parmesan innan vi bakar det helt klart. Just till den här rätten behövs det inte då pepparsåsen har så mycket smak och är ganska salt. Men om du ska servera blomkålen till fisk eller vegetariska rätter som du vet är lite mindre smakrika kan du gott riva över någon vällagrad ost på slutet.
Bakad blomkål serveras ofta som en egen vegetarisk rätt på krogar. Den går ju att variera i all oändlighet med goda såser, hummus, ostar och kryddor så man kan förstå att den blivit en favorit.
Här kan du köpa en airfryer från Cosori
Bakad blomkål i airfryer
Ingredienser
- 800 gram blomkål ett huvud
- 1 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- parmesanost finriven, eventuellt
Instruktioner
- Ta bort de nedersta bladen på blomkålshuvudet och kapa stjälken så nära huvudet du kan.
- Pensla blomkålen med olivolja. Salta.
- Baka i airfryer på 160 grader i 30 min.
- Sänk värmen till 100 grader och baka ytterligare 30 min. Känn med en sticka att den är klar.
- Servera som tillbehör till kött, fisk eller vegetariska rätter.