Recept på Malins kryddiga julköttbullar

Annons

Det här receptet på Malins kryddiga julköttbullar har jag gjort om några gånger under årens lopp beroende på vad som finns hemma i kryddskåpet. Helst använder jag fyra sorters peppar, men om du vill kan du nöja dig med två.

Malins kryddiga julköttbullar är ett recept dom följt med genom åren och är ett måste på varje julbord.
Malins kryddiga julköttbullar är ett recept dom följt med genom åren och är ett måste på varje julbord.
Gå till recept

Det var när jag skulle göra Jan Boris-Möllers julköttbullar på 1990-talet som jag läste fel i hans recept och tog fyra peppar istället för fyra kryddor. Sedan har jag hållit fast vid pepparn, men tagit av det som jag haft hemma, inte alltid med grön- och rosépeppar, men alltid mycket peppar!

Hans recept i övrigt är fantastiskt då det blir en helt okladdig smet som du lätt rullar utan olja eller vatten på fingrarna. Att man steker löken innan man blandar i den, gör att köttbullarna håller ihop, trots att jag gör dem ganska små.

Annons

Finaste berömmet Malins kryddiga julköttbullar kan få

Den bästa beröm jag fått var när min före detta chef Ulla Karlström berättade att hennes gamla mamma i Värmland gått från sitt klassiska recept och numera gjorde ”Gullemallans kryddiga julköttbullar” som receptet hette när det var med i Allt om Mat. Rörande fint! Nu kallar jag dem Malins kryddiga julköttbullar då det mest var min dåvarande redaktionschef som kallade mig Gullemallan.

Malins kryddiga julköttbullar

Receptet till dessa kom till då jag läste fel i ett recept av Jan Boris-Möller och tog mycket peppar istället för fyra kryddor. Jag håller fast vid att mitt recept blev lite godare. Jag brukar göra på minst 1 kg färs, och hur många det blir beror ju på hur små man rullar, men den här satsen brukar räcka till drygt 100 köttbullar.
4.75 från 12 röster
Total tid 40 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 100 st

Ingredienser
  

  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1200 gram nötfärs
  • 1 ägg
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk grönpeppar kan uteslutas
  • 0,5 tsk rosépeppar kan uteslutas
  • 2 msk brun farin
  • 2 msk ströbröd
  • 0,5 dl mjölk
  • 3 msk smör till stekning

Till gräddsås

  • 2 dl steksky
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk japansk soja
  • 0,5 tsk salt

Instruktioner
 

  • Finhacka löken och fräs den lätt i smör så att vattnet avdunstar. Låt löken svalna.
  • Mortla grönpeppar, och rosépeppar fint.
  • Blanda köttfärs, lök, ägg, senap, salt, peppar, brun farin, ströbröd och mjölk väl i en stor bunke.
  • Rulla köttbullar och lägg dem på en skärbräda.
  • Bryn smör i en stekpanna. Provstek en köttbulle och smaka av. Bryn ca 20 köttbullar åt gången på hög värme i smör i stekpannan.
  • Låt dem eftersteka på medeltemperatur i en gryta. Vispa ur stekpannan med vatten då och då och häll skyn över i en annan kastrull.
  • När du har cirka 2 dl sky, häll på grädde, mjölk, salt och soja och låt koka ca 5 min.
  • Red såsen med maizena och smaka av.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. Stoek skriver:

    Fantastiskt god köttbullar till julen. Perfekt med lite dijonsenap för smaken. En favorit på julbordet och enkel att ta med sig om man är bjuden på julbord hemma hos någon annan.

  2. Tomas skriver:

    5 stars
    Bästa köttbullarna, ett måste varje jul!

  3. Lars skriver:

    Ovanliga mot vanligt recept. Smakar väldigt gott. 4+ i betyg.

4.75 from 12 votes (11 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg