Receptet till dessa kom till då jag läste fel i ett recept av Jan Boris-Möller och tog mycket peppar istället för fyra kryddor. Jag håller fast vid att mitt recept blev lite godare. Jag brukar göra på minst 1 kg färs, och hur många det blir beror ju på hur små man rullar, men den här satsen brukar räcka till drygt 100 köttbullar.
Total tid40 minuterminuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Portioner: 100st
Ingredienser
1msksmör
1gullök
1200gramnötfärs
1ägg
2mskdijonsenap
1msksalt
1tsksvartpeppar
1tskvitpeppar
0,5tskgrönpepparkan uteslutas
0,5tskrosépepparkan uteslutas
2mskbrun farin
2mskströbröd
0,5dlmjölk
3msksmör till stekning
Till gräddsås
2dlsteksky
1dlgrädde
1dlmjölk
2mskjapansk soja
0,5tsksalt
Instruktioner
Finhacka löken och fräs den lätt i smör så att vattnet avdunstar. Låt löken svalna.
Mortla grönpeppar, och rosépeppar fint.
Blanda köttfärs, lök, ägg, senap, salt, peppar, brun farin, ströbröd och mjölk väl i en stor bunke.
Rulla köttbullar och lägg dem på en skärbräda.
Bryn smör i en stekpanna. Provstek en köttbulle och smaka av. Bryn ca 20 köttbullar åt gången på hög värme i smör i stekpannan.
Låt dem eftersteka på medeltemperatur i en gryta. Vispa ur stekpannan med vatten då och då och häll skyn över i en annan kastrull.
När du har cirka 2 dl sky, häll på grädde, mjölk, salt och soja och låt koka ca 5 min.