Västerbottensveckorna på Grand Hôtel firar 35 år

Matikonen Ella Nilsson är ambassadör för Västerbotten och håller i de populära Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm 16 januari till 9 februari.

Ella Nilsson har länge engagerat sig för lokalproducerade råvaror och nu serverar hon Västerbottensbuffén för 35:e året på Grand Hotêls Verandan i Stockholm.
Ella Nilsson har länge engagerat sig för lokalproducerade råvaror och nu serverar hon Västerbottensbuffén för 35:e året på Grand Hotêls Verandan i Stockholm.

Västerbotten enda länet som får husera på Grand Hôtel

Ella Nilsson har bjudit in ett gäng matjournalister och -kreatörer för att provsmaka 2025 års nyheter på buffén. Hon berättar att Västerbotten är den enda regionen som får hålla till på Grand Hôtel

– Flera regioner har försökt, till exempel Gotland, men de har inte haft tillräcklig bredd på sin matproduktion. Men det har vi i Västerbotten!

– När vi började 1989 var vi faktiskt först hos Verner Vögeli på Operakällaren. Då kom Tore Wretman dit och sa: ”Vi vill ha er på Grand”. Och på den vägen är det, berättar Ella Nilsson.

Här kommer en bild från förr på mig och fina Werner Vögeli som jag hade glädjen att få jobba med. Då lagade vi bland annat kungens stekta gubbröra. Supergod! OBS! Bilden har ingenting med artikeln att göra.
Här kommer en bild från förr på mig och fina Werner Vögeli som jag hade glädjen att få jobba med. Då lagade vi bland annat kungens stekta gubbröra – supergod! OBS! Bilden har egentligen ingenting med artikeln att göra.

Västerbottensveckorna samlar företagare, politiker och entreprenörer för att diskutera framtidens projekt och samarbeten. Arrangemanget förvandlar Grand Hôtel till en mötesplats för regionala, nationella och internationella aktörer.

Grand Hôtel dukar upp en dignande buffé från Västerbottens mathantverkare och samlar många matintresserade som återkommer år efter år för att avnjuta delikatesser från norra Sverige. Eftersom jag själv kommer från Norrbotten så hejar jag på alla projekt som lyfter Sveriges norra delar utan att klumpa ihop dem till enda stort ”Norrland” och Västerbottensveckorna är ett fint exempel på det.

Årets första glögg är gjord på blåbärsvin

Årets första glögg dricker jag på Grand Hôtels Verandan. Den är gjord på blåbärsvin och kommer från New Nordic Beverage. Inte för söt utan mycket god!
Årets första glögg dricker jag på Grand Hôtels Verandan. Den är gjord på blåbärsvin och kommer från New Nordic Beverage. Inte för söt, utan mycket god!

Bland nyheterna 2025 smakar vi på Vindelnrökt skinka och knäckebröd bakat på drav (biprodukt från ölbryggning) från Dravers. Årets tillägg av Vindelnrökt skinka känns lite otippat för mig som äter denna goda skinka varje gång jag träffat min kusin och hans fru som bor i Umeå. Det är Sveriges första och hittills enda ursprungsskyddade charkprodukt. Nu finns olika tilltugg med skinkan på buffén. Vi testar några olika och den godaste är en skinkrulle med svampcrème i och syltad shiitake på.

Mycket smaklig skinkrulle med svampcrème i och syltad shiitake på. Skinkan kommer från Vindlenrökt skinka, Sveriges första -och enda ursprungsskyddade charkprodukt.
Mycket smaklig skinkrulle med svampcrème i och syltad shiitake på. Skinkan kommer från Vindelnrökt skinka, Sveriges första -och enda ursprungsskyddade charkprodukt.
Kvällens godaste var den här hjortonkakan från Svedjan och hjortronlikören från New Nordic Beverage.
Kvällens godaste var den här hjortonkakan från Svedjan och hjortronlikören från New Nordic Beverage.

Svedjans produkter finns i Stockholm

Vi får smaka fantastiska drycker från New Nordic Beverage som Episk glögg gjord på blåbär och en ännu mer Episk Hjortronlikör! Så otroligt god. Till den en helt makalöst god smörig hjortronkaka från Svedjan Bageri som öppnat butik och bageri på Brännkyrkagatan i Stockholm.

UÅ-öl från Bryggverket och Snåttren (hjortron alltså) från Northern Brewers är några av dryckerna som kommer att serveras på Västerbottensveckorna.
UÅ-öl från Bryggverket och Snåttren (hjortron alltså) från Northern Brewers är några av dryckerna som kommer att serveras på Västerbottensveckorna.

Att komma från ett kylslaget Stockholm, in i värmen på Grand Hôtels Verandan är en speciell känsla i sig. Att umgås med matglada vänner med utsikt över slottet och Kungsträdgården, vid bord med perfekt pressade dukar och minst lika perfekt och trevlig service. Det är en mycket lyxig känsla. att sedan bli välkomnad av sin egen idol Ella Nilsson gör så klart inte saken sämre!

Priser och bokning av Västerbottensveckorna

Att sitta på Verandan och se ut över Stockholm är en upplevelse bara det,
Att sitta på Verandan och se ut över Stockholm är en upplevelse bara det,

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *