Smashed Potatoe Pies med Västerbotten
Blandningen av språk är förfärlig men pajerna är supergoda! Testa mitt recept på Smashed Potatoe Pies med Västerbotten och toppa med lyxig löjrom, kallrökt lax eller bara finhackad gräslök.

Smashed Potatoe Pies med Västerbotten passar perfekt att servera som förrätt eller på en buffé. OBS! De lämpar sig inte för att äta på stående fot utan tarvar kniv och gaffel och ett bord. Godast är de när de bara är ljumna, inte tokheta. Och så smälter inte smetana eller creme fraiche om du vill ha det som topping.

Att ha kokt potatis som pajskal har flera fördelar. Dels fungerar det fint för alla som är känsliga för gluten, sedan blir det otroligt gott också. Koka potatisen så den är riktigt mjuk innan du trycker ut den i muffinsformen. Det går inte att trycka ut kall potatis så gör det ögonaböj när potatisen kokat klart. Jag använder en liten whiskymugg i porslin men du tar det du har som passar bäst.
Sugen på vanlig paj?
Recept på Västerbottenspaj med kantareller
Eller frittata?
Frittata med potatis och Västerbotten

Smashed Potatoe Pies med Västerbotten
Utrustning
- 1 muffinsform i plåt
Ingredienser
- 6 potatisar medelstora
- smör eller olja
- 1 ägg
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl Västerbottensost riven
- 2 krm salt
- 2 krm svartpeppar
- smör eller olja
Förslag till topping:
- rom av något slag, kallrökt, gravad eller rimmad lax
- smetana
- dill
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
- Koka potatisen riktigt mjuk med skalet kvar.
- Smörj muffinsplåten med olja eller smält smör.
- Använd ett glas eller liknande och "smasha" den kokta, heta potatisen i varsin muffinsform.
- Förbaka potatispajerna i ca 10 min.
- Rör ihop ägg, creme fraiche och västerbotten med salt och peppar.
- Ta ut pajerna och häll i fyllningen. Baka ytterligare 10-15 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna innan du lägger på ev topping.