Recept på kanelbullar utan matberedare

Annons
Allt du behöver för att baka riktigt goda och saftiga kanelbullar.
Allt du behöver för att baka riktigt goda och saftiga kanelbullar.
Gå till recept

Jag har äntligen tagit tag i mitt liv och bakat kanelbullar. Det skedde inte utan svordomar, men med starkt stöd och god hjälp från Hembakningsrådets Birgit gick det till slut vägen. Här är hennes recept på Kanelbullar som du bakar utan matberedare. Jag har gjort några ändringar som finns i receptet under anteckningar.

Jag gick ut med att jag aldrig i mitt liv bakat kanelbullar på självaste Kanelbullens dag. Veckan efter damp bakboken, Bara bullar – en bakläxa, ner i brevlådan. Den är gjord av Hembakningsrådets Birgit Nilsson Bergström. I den finns beskrivet hur du ska göra för att lyckas bäst med dina kanelbullar. Jag har lusläst den.

Att baka bullar – en kamp

I princip alla recept i boken utgår från att du är en ganska van bakare och använder dig av maskiner. Jag är mycket ovan och här i stugan där jag oftast känner för att baka har jag ingen apparat. Därför valde jag receptet som ska knådas för hand. Förutom några små ändringar är det ett toppenrecept. Bullarna blir fantastiskt saftiga och luftiga!

Annons
Kanelbullar som ska jäsa till dubbel storlek.
Kanelbullar som ska jäsa till dubbel storlek.

De enda ändringar jag gjorde var att jag behövde mer mjöl i degen innan jag skulle knåda in smöret, samt att jag nästan dubblade satsen av fyllning (remons på bagarspråk) samt tillsatte kardemumma även i fyllningen. I och med att fyllningen innehåller ströbröd sitter den kvar i bullarna även när du inte använder bullformar.

Ja nu låter detta kanske som att det är en barnlek att baka kanelbullar. Det är det inte. Bullbakning är tidskrävande, stökigt och svettigt. I alla fall om du bakar i en stuga på 33 kvadratmeter och har en pytteliten leksaksugn som bara kan grädda sex bullar åt gången.

I vår lilla ugn gräddas sex bullar åt gången.
I vår lilla ugn gräddas sex bullar åt gången.

Saker att svära över när du bakar: Mjölet som tar slut för fort. Den kladdiga smeten som inte alls liknar en ”smidig deg” och fastnar mer på dina fingrar än i själva bunken. Att du bara har kallvatten i stugan och håller på att frysa av dig fingrarna när du ska få bort kletet som också gör att det blir stopp i avloppet. Att själva pipen på pärlsockret (kombinerat med stor ovana att sockra bullar) gör att små sockerkulor nu finns precis i varenda springa i köket.

Fika! Ett av Sveriges finaste ord. Nybakta bullar och kaffe är en utmärkt fika.
Fika! Ett av Sveriges finaste ord. Nybakta bullar och kaffe är en utmärkt fika.

Att få bjuda sin lika älskade som peppande make på nybakta bullar och ett glas kall mjölk gör ändå hela upplevelsen värd det. Han ger bullarna fem gafflar! Ja, han är jävig men han är också ärlig.

Kanelbullar utan matberedare

Malin Turunen
Recept från boken Bara Bullar – en bakläxa av Birgit Nilsson Bergström, med mina ändringar under anteckningar.
4.86 från 7 röster
Förberedelser 3 timmar 30 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 3 timmar 50 minuter
Måltid Bakat
Kök Svenskt
Portioner 20 bullar

Utrustning

  • Hushållsvåg
  • Bakdukar
  • Kavel

Ingredienser
  

Steg 1

  • 300 gram vetemjöl
  • 2,5 dl vatten

Steg 2

  • 35 gram jäst för söta degar
  • 3 msk vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 msk kardemumma stött
  • 1 tsk salt
  • 120 gram vetemjöl ca 2 dl
  • 100 gram smör i bitar

Steg 3 – Fyllning

  • 75 gram smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk kanel
  • 1 msk ströbröd
  • 0,5 msk vatten

Steg 4 – äggvisp

  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • pärlsocker

Instruktioner
 

  • Steg 1: Blanda ihop mjöl och vatten i en bunke i några minuter. Täck med plast eller bakduk och låt vila ca 1 timme.
  • Steg 2: lös upp jästen i vatten. Blanda i degen tillsammans med socker, kardemumma, salt och mjöl. Knåda i 5-10 minuter tills degen blir elastisk och jämn.
  • Tillsätt smöret i små bitar och knåda ytterligare 5 minuter på mjölat bakbord tills degen är väl blandad. Låt jäsa under plast ca 1 timme.
  • Sätt ugnen på 230 grader.
  • Steg 3: Dela degen i två delar. Kavla ut halva degen i taget på mjölat bakbord till en rektangel, ca 0,5 cm tjock. Bred på hälften av fyllningen. Pensla med vatten på kanterna så att de fastnar.
  • Rulla ihop degen och skär i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs i minst 30 minuter.
  • Steg 4: Pensla bullarna med äggvisp och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter eller tills de fått fin färg.

Anteckning

Jag behövde betydligt mer mjöl än 2 dl under Steg 2. Jag använde minst 3,5 dl. Det gör inget att degen känns lite fast. Du ska ju i med 100 gram smör härnäst.
Fyllningen: här ökade jag på med nästan dubbel sats och tillsatte även kardemumma.
150 gram smör
1 dl socker, jag använde råsocker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
2 msk ströbröd
1 msk vatten
Jag fick också grädda bullarna längre än de 6-8 minuter som står angivet. Det kan säkert ha med ugnen att göra men 10-12 minuter tog det innan de hade fått fin färg.
Keyword kanelbullar
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

8 svar

  1. Tomas skriver:

    5 stars
    5 gafflar! Perfekt med fyllning och mjukt, luftigt bröd. 😍

    • Malin Turunen skriver:

      Ja! Bara följ mitt tips under ”Anteckningar” och nästan dubbla satsen på fyllning samt tillsätt kardemumma! ☺️

  2. Raghda skriver:

    5 stars
    Världens bästa bullar! <3

  3. Jani skriver:

    5 stars
    Shit alltså! Bullarna blir så fluffiga och supergoda! Bästa bullarna någonsin.

  4. Ida skriver:

    5 stars
    För att baka kanelbullar för hand, var detta receptet klockrent! Bullarna blev super fina och sjukt saftiga!
    Jag hade inte mer mjöl i degen innan smöret skulle i, det räckte med 120g.
    Kommer definitivt göra kanelbullar efter detta receptet, de var så kul att baka för hand! ✨️

4.86 from 7 votes (2 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg