Bistro Marie – vackert krypin i Gamla stan
Den 23 november öppnar Bistro Marie, och Gamla stan i Stockholm får ytterligare en mysig krog. Menyn är en samling av köksmästare Nina Remröds favoriter, hon är känd från Sveriges Mästerkock. Jag njuter av en vacker miljö och äter en riktigt lyxig lunch.
![Att kliva in på Bistro Marie i Gamla Stan är som att komma in i en annan, lite bättre, värld! Så mysigt och så fint. Lägg därtill god mat och en liten cocktailbar.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2021/11/matmalin-bistro-marie-lokal-1024x768.jpg)
Det är nionde november och i Stockholm öser regnet ner samtidigt som graderna sjunker. Att komma direkt från den plaskvåta kullerstenen in till tjusiga Bistro Marie på Stora Nygatan 28 är en lisa för själen. Inredningen är klassisk, vacker och inbjudande. Är jag verkligen i Stockholm eller klev jag av t-banan i Paris?
Mästerkocken i Bistro Maries kök
Med sina 36 sittplatser är detta en relativt liten restaurang som säkert fort blir fullsatt när den öppnar 23 november. Köksmästaren Nina Remröd kom trea i Sveriges mästerkock 2021. Här i köket på Bistro Marie är det ingen tvekan om att hon är en mästerkock.
![Nina Remröd kom trea i Sveriges Mästerkock 2021, men här på Bistro Marie är hon definitivt en mästerkock att räkna med. Många av hennes favoriträtter finns med på menyn.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2021/11/matmalin-bistro-marie-Nina-remrods-1024x843.jpg)
Menyn är en samling av Ninas favoriter och det sköna med att få sätta sin egen meny är att man inte har några begränsningar. Hon hämtar inspiration från Sverige, Frankrike, Italien och USA.
![Vi får smaka på de två varianter av tarte flambée som finns på Bistro Maries meny. En med karamelliserad lök, oliver och sardeller. Den andra med lökrom, gräddfil och rödlök. Båda är fantastiskt goda!](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2021/11/matmalin-bistro-marie-tarte-flambee-1024x926.jpg)
Underbara rätter i vackra serveringar
Jag äter två riktigt goda tarte flambée en med karamelliserad lök, oliver och sardeller (195 kr) och en med löjrom och rödlök (275 kr), en underbar vitello tonnato (165 kr) och en fräsch rödbetstartar med avokado (145 kr) som förrätter. Varmrätten är Ninas version av Mac and Cheese som visar sig vara en riktigt lyxig pastarätt med tryffel (245 kr).
![Rödbetstartar med avokado, kapris och marconamandel (145 kr), en av förrätterna på Bistro Marie.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2021/11/matmalin-bistro-marie-tartar2-1000x1024.jpg)
Alla rätterna är vällagade och goda. Jag dricker husets vin till och det passar perfekt. Meningen är att Bistro Marie ska bli ett familjärt hak där man slinker in för en av favoriträtterna och ett glas husets, eller tar med kompisarna på en hel middag.
![Så här vackert serveras kaffet och en underbar liten citrontartlett. Otroligt vackert och gott på Bistro Marie!](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2021/11/matmalin-bistro-marie-citrontartlett-1024x768.jpg)
Vackra uppläggningar på fint porslin, serveringen av kaffe i liten kanna, plus den tjusiga inredningen gör Bistro Marie till en riktig finkrog i mina ögon. Men jag måste ju komma hit när Bistron öppnat på riktigt så klart. Priserna är överraskande plånboksvänliga. Självklart är det inte billigt, men jag hade förväntat mig att det skulle vara betydligt dyrare.
![](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2021/11/matmalin-bistro-marie-gruppbild-1024x689.jpg)
relation manager Viktoria Larsson, barmästare Linus Eklund, Kökschef Nina Remröd och krögaren Robert Hållstrand.
Mamma Maries ande svävar över Bistron
Bakom satsningen står Robert Hållstrand som har 25 år i branschen och har drivit bland annat Kharma, Story Hotel, The Plaza Club och Village. Nu har han förverkligat sin stora dröm om en bistro med vin- och cocktailbar. Namnet kommer från hans mamma Marie och några av rätterna på menyn är också hennes.
![Jag bjuds på en underbar pastarätt med en ansenlig mängd tryffel på Bistro Marie.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2021/11/matmalin-bistro-marie-tryffelpasta-1024x666.jpg)
– Vi pratade om att ha en krog tillsammans och mamma sa att hon ville jobba för mig när hon gått i pension. Vi hann tyvärr aldrig förverkliga den drömmen innan hon gick bort 2016, berättar Robert Hållstrand och fortsätter:
– Alla i teamet tyckte att namnet Bistro Marie kändes helt rätt.
![](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2021/11/matmalin-bistro-marie-linus-eklund-850x1024.jpg)
Vin- och cocktailbar i lokalen intill
Strax intill ligger Bistro Maries smala bar. Här är Linus Eklund barmästare och han berättar att han vill servera både klassiska cocktails och nyskapande drinkar.
– Det är ju ganska litet så vi kommer inte att ha en full bar här, säger Linus Eklund.
I dag har inte alla flaskor i baren kommit på plats så vi tar ett glas cava och njuter av att våga trängas lite grann. Baren rymmer 20 personer men då är det verkligen knökafullt.
![Jag passar på att hänga med Suzanne Ribbing, före detta chefredaktör på Allt om Mat.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2021/11/matmalin-bistro-marie-malin-suzanne-1024x768.jpg)
Det är så underbart att det finns så många bra ställen i Gamla Stan. Nu kan man hänga i denna anrika miljö en hel kväll och bara irra runt. Underbart ju! Jag vill genast irra tillbaka till Bistro Marie för att känna vad det blir för stämning bland gästerna när de är igång ”på riktigt”.
Bistro Marie öppet alla dagar utom måndag
Det jag ser framför mig är att det blir högljutt och trevligt ganska omgående. När jag lunchar där i dag har grundarna svårt att få en syl i vädret. Jag vill också gärna besöka baren och testa någon av Linus cocktails när drinkmenyn väl är satt.
Bistro Marie ska ha öppet från 16.00 tisdag till söndag. Här kan du läsa mer och boka bord.
![Jag har tur och får träffa Viktoria Larssons underbara tax Folke på Bistro Marie.](https://www.matmalin.se/wp-content/uploads/2021/11/matmalin-bistro-marie-folke-1024x816.jpg)