Winemaker’s Lunch med argentinska Achaval Ferrer
Jag är på lyxig Winemaker’s Luncheon med argentinska producenten Achaval Ferrer på Restaurang Leijontornet i Gamla Stan. Chefsvinmakaren på Achaval Ferrer, Gustavo Rearte, är utsedd till en av världens 100 bästa vinmakare 2025 – och en av de fem främsta i Argentina av The Drinks Business.

Vinhuset Achaval Ferrer har fokus på röda viner men har på senare år börjat experimentera även med vita viner. Vi får testa ett av dem, Quimerino Blanco 2024, som har komplex smak med många bottnar. Det passar perfekt till vår första rätt som är en ravioli fylld med kalvkött, iberico, konfiterad svamp och parmesan i en krämig kycklingbuljong med gotlandstryffel.

– För ungefär fem år sedan kom chefen och sa att han ville ha vita viner. Nu är vi bekväma med att producera även dessa, säger den unga chefsvinmakaren Gustavo Rearte.
– Familjeföretaget Achaval Ferrer firar 26 år i år. Företaget började med att en italienare flyttade till Mendoza i Argentina och planterade malbec där. Vi kan odla druvor på hög altitud och i mineralrik jord.

Svårt test på druvsammansättning
När vi provar Quimerino Tinto utlyser vinmakaren en tävling om att sätta alla druvorna i vinet. Men innan någon hinner försöka berättar Gustavo Rearte att de fått en galen idé om att blanda in sauvignon blanc bland de röda druvorna.
– Vi fick en crazy idé att blanda pinot noir, malbec, syrah och sauvignon blanc. Och att blanda i sauvignon blanc passade perfekt! Det öppnade våra sinnen för att blanda många olika sorters druvor. Vinet är helt oekat och passar till kryddigt, fet mat. Det får dig att tänka efter. Vinet är inte lätt att förstå men lätt att dricka!

Gustavo Rearte är född och uppväxt i Mendoza och skulle först bli läkare. Men så kom han på att han gillar friluftsliv och vinmakande ännu mer. Han flyttade till Nya Zeeland för där finns båda delarna.
Efter Nya Zeeland har Gustavo Rearte bland annat jobbat i USA och Italien. Nu mottar han priser för sitt arbete hos Achaval Ferrer som en av de fem främsta vinmakarna i Argentina. Han och teamet jobbar mycket med att få till ett miljövänligt odlande.

Achaval Ferrer jobbar transparent
– De största farorna för våra odlingar är frost och hagelstormar. Men vi vill inte använda hagelnät som vissa odlare gör. De hindrar solen att nå vinstockarna och då växer de inte på ett naturligt sätt. Vi försöker att jobba med naturen, inte emot den.
När Gustavo Rearte berättar om vissa hagelstormar som gett en meter höga hageldrivor förstår man att det inte alltid är helt enkelt att jobba med naturen. Men hans resonemang om att inte elda mot frost för att slippa andra sorters utsläpp omkring vinstockarna låter helt rimligt.
Sedan kan de alltid justera smaken på vinet på olika sätt. När de till exempel skördar druvorna och de är mer mogna än vanligt på grund av mycket soligt och varmt väder, kan de lagra längre på cement, och kortare tid på ekfat för att få ett torrare vin. Achaval Ferrers arbetssätt går ut på att människan ska ingripa så lite som möjligt under druvans väg från vingård till glas.
En annan sak de jobbar hårt med är transparens. De skriver ut så mycket information som möjligt på sin baksidesetikett. Det gäller särskilt de mer exklusiva vinerna.
– Vi vet att de som köper vinet vill ha så mycket information som möjligt. Det gör det också enklare för sommelierer på restaurang. När kunderna undrar över saker så har de informationen nära till hands.

Här är vinerna vi provar från Achaval Ferrer:
- Quimerino Blanco 2024
- Quimerino Tinto 2024
- Cabernet Franc Mendoza 2021
- Cabernet Sauvignon Mendoza 2022
- Malbec Mendoza 2021
OBS! Kommer som årgång 2024 i Tillfälliga sortiment 27 mars 2026 med 8.400 flaskor. Pris 199 kronor - Finca Bella Vista – Single Vineyard Malbec 2021
- Finca Altamira – Single Vineyard Malbec 2021
OBS! Kommer som webblansering 6 november 2025, 48 flaskor. Pris cirka 1.099 kronor.