Smakbyn – där varje tugga smakar Åland
Ett besök i Smakbyn är obligatoriskt vid varje resa till Åland. Här äter man mycket god mat lagad av den kända kocken Michael Björklund och hans team.

Michael Björklund och hans fru Jenny startade Smakbyn 2012. Vi har sett till att äta lunch här varenda gång vi besökt Åland och har hittills alltid varit mycket nöjda med både mat och service. Just i dag är vi här tillsammans med ett stort gäng från Finland. Vi är dock de första á la carte-lunchgästerna för i år. YEY!
Storartade planer för hotell och spaa

Jag har mycket svårt att gå förbi Toast Skagen i en meny, och när det står att det är Michael Björklunds egen version med ägg så blir den ett givet val (jag älskar ägg). Tomas tar en maffig Caesarsallad och Lena från Visit Åland tar en Wallenbergare med potatismos och ärtor. Alla är nöjda och glada.

Jag får en liten pratstund med Michael Björklund. Michael har vunnit Årets kock i både Sverige och Finland och kom femma i kocktävlingen Bocuse d’Or. Han har storartade planer för att bygga upp en hotellverksamhet här intill den stora restaurangen.
– Planer och ritningar finns färdiga för ett spahotell med plats för 200 gäster, men med läget i världen och med ekonmin så ligger alla de planerna på is nu.
Smakbyn hade öppet året runt men håller nu öppet i säsong
– Vi förlänger också säsongen genom att sälja en julmatslåda. Då blir det som en tomtarnas verkstad här där vi står och fixar all julmat tillsammans.
De ordnar också matlagningskurser, dryckesprovningar och i lokalerna finns en liten gammaldags karamellfabrik, vinkällare, bageri och keramikverkstad. På ”torget” kan du köpa med allt från honung till gulliga barnkläder, och självklart: äppelmust.
Läs mer om Smakbyn här!

Här hittar du fler tips i min Stora Ålandsguide!
Ålands Distillery – smak för detaljer och gin i världsklass

Från Smakbyn tar vi en skön promenad till Ålands Distillery som ligger i Jan Karlsgården vackert uppe på en höjd med rymlig uteservering och café/bar/restaurang inomhus. Här tar Jenny Björklund emot oss för en visning och en spännande provning.

Gå på provning på Ålands Distillery
Här hos Ålands Distillery har de just bytt design på flaskor och etiketter. Nu påminner de om fina gamla medicinflaskor. Kanske är destilleriet mest känt för sin gin men här tillverkas även en mycket fin ”calvados” Apelbrand, whisky lagrad på gamla Apelbrand-fat, likörer och en riktigt bra digestif. De long drinks som säljs här är tillverkade hos Amalias limonadfabrik.

– Åland Distillery 15 year old Apelbrand Barrels är den första whisky som vi släpper här på Åland, berättar Jenny Björklund och fortsätter:
– Den är lagrad på ett enda fat där vi tidigare gjort vår variant av calvados, Apelbrand.
De fick bara ut 90 flaskor på fatet så är man intresserad får man vara lite snabb. Den säljer de på Vikinglines båtar. Vi har flax och får smaka whiskyn här på plats. Den är smörig med tydliga vaniljtoner och den är stark, 48,2 procent. Ändå ger den ett lent intryck i munnen.
– Apelbrand hette först Ålvados, men på grund av namnskydd tvingade de oss att byta till Apelbrand, säger Jenny.

Ål-Meister Bongo gör starkt intryck
Vi testar Apelbrand, Dry gin, roségin och likörer. Det som nästan gör störst intryck på mig är digestiffen med det fantastiska namnet Ål-Meister Bongo. Den påminner om en Jägermeister. Ganska söt men också välgörande efter en enorm Toast Skagen till exempel. Den kan du köpa med dig från Alko, Finlands och Ålands svar på Systembolaget.
En annan spektakulär sak är flaskorna hos Ålands Distillery. Och då menar jag inte de snygga medicinflaskorna utan de klara likörflaskorna. I flaskan är ett glasäpple, ett glaspäron eller som i Ål-Meister Bongo, ett älghuvud! Så himla fina!
I Jan Karlsgården finns restaurangen där du kan testa cocktails på destilleriets produkter eller äta en enklare lunch på deras stora uteservering.

Granne med fängelset Vita björn
Precis intill destilleriet och Jan Karlsgården ligger fängelset Vita björn som nu är ett museum. Det är den äldsta bevarade fängelsebyggnaden i hela Finland. Fängelset var i bruk som häkte och fängelse under 1700-talet och ända fram till 1975.