Recept på Flamberad ananas med chili och tequila

Annons

Jag hittar på recept med agavesirapen Beso. Den här, Flamberad ananas med chili, där jag flamberar frukten i tequila blev en riktig höjdardessert. Älskar du hetta kan du öka mängden chili, men se till att ha koll på hur stark den är.

I samarbete med AliasSmith

Gå till recept

Att flambera imponerar på gästerna! Vem gillar inte eld liksom? Både tequilan och sirapen, Beson, har god smak av agave. När du flamberar måste du tända på tequilan direkt du hällt i den i stekpannan, och helst med en tändare med långt skaft. Låt det brinna en liten stund innan du rör om. Då slocknar det direkt. Det är bra att ha ett stort lock i närheten om något skulle behöva släckas (en eld).

Annons

Har du inte tequila – använd rom

Tequila ger fin smak till ananasen. Jag använder en lätt lagrad, det vill säga en reposado. Har du bara olagrad tequila – blanco, så fungerar det också utmärkt. Står du helt utan tequila men är en lycklig ägare av mörk eller ljus rom, använd den istället. Tänk på att det måste vara sprit, inte lågalkoholhaltig likör, för att det ska brinna.

Röd chili kan vara lite vad som helst. Jag tog spansk peppar och den visade sig just i dag vara ganska mild. Det är ju lite som att spela på lotto att köpa chili. Ena gången ryker det genom öronen när jag smakar och nästa gång är det mer som en halvstark paprika. Bäst är att prova en liten bit för att få kontroll på matlagningen.

Färsk ananas versus ananas på burk

Sedan var det det här med ananas. Eller anananananas som jag brukar säga. Jag har på sistone märkt att det kliar en massa i munnen när jag äter färsk ananas. Tack och lov gäller detta inte konserverad, då jag älskar ananas. Jag vill äta den grillad, i salsor på mina tacos men också så här i desserter. Hädanefter skippar jag den färska frukten. Men om du inte får kli i munnen och det är säsong så kör på färsk vettja.

Här kan du köpa Beso och skicka till någon du tänker på!

Flamberad ananas med chili

Malin Turunen
Jag flamberar med lite tequila, reposado. Har du ingen tequila men mörk rom kan du använda den istället.
Inga betyg ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid Dessert
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1 burk ananasringar ca 200 gram, eller färsk ananas
  • 1 röd chili
  • 2 msk smör
  • 2 msk agavesirap
  • 1 nypa salt
  • 2 msk tequila gärna reposado
  • vaniljglass
  • vaniljrån

Instruktioner
 

  • Häll av spadet från ananasringarna, eller skala och hacka ananas i 2×2 cm stora bitar.
  • Hacka chilin fint.
  • Smält smör i en stekpanna. Häll i agavesirap och en nypa salt. Låt koka ihop 1 min.
  • Tillsätt ananas och chili, låt puttra 1 min.
  • Häll i tequila och tänd genast på med en tändare med långt skaft. Låt brinna 30 sek och rör sedan om så att elden slocknar. Låt puttra ytterligare 3 min.
  • Servera ananasen med vaniljglass och rån i t ex coupeglas.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!

Här är fler recept med Beso – agavesirap

Recept på Cranberry Beso – alkoholfri drink

Enkel dessert med yoghurt, persika och müsli

Stekt banan med soja, valnötter och agavesirap

Annons

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg