Tomatmarmelad – recept med gröna tomater

Annons

Sitter du på ett gäng gröna tomater? Grattis! då kan du göra mitt recept på Tomatmarmelad. Det blir en sötsyrlig marmelad som passar utmärkt till ostar men den fungerar också på frukostmackan.

Gå till recept
Har du också turen att få fatt i gröna tomater, då kan du göra mitt enkla recept på supergod grön tomatmarmelad.
Har du också turen att få fatt i gröna tomater, då kan du göra mitt enkla recept på supergod grön tomatmarmelad.

Jag har turen att ha givmilda grannar både hemma i stan och runt omkring vår stuga i Uppland. Dit kom min granne Annika med en stor påse gröna tomater. Är det något som går åt i vårt lilla hushåll så är det marmelad. Picklade grönsaker och chutney i all ära, men det är ändå flest ost- och charkkvällar hemma hos oss. Och till osten vill vi gärna ha marmelad.

Om du inte vet vad du ska göra av dina tomater så rekommenderar jag starkt denna marmelad. Satsen räcker till en lite större burk. Vill du göra mer så dubbla receptet. Grunden till det här receptet har min före detta kollega, superduktiga Gunilla von Heland, gjort för Allt om Mat. Jag har dubblat mängden lime, skal och pressad juice, då jag älskar när aningens skarp syra bryter av det rejält söta.

Annons
Allt du behöver för att göra mitt recept på Tomatmarmelad. Extra bra hjälp har du av en mandolin och en hushållsvåg, men det är inga måsten.
Allt du behöver för att göra mitt recept på Tomatmarmelad. Extra bra hjälp har du av en mandolin och en hushållsvåg, men det är inga måsten.

Vad gör jag om jag fått en massa små gröna tomater?

Nej det är inte krusbär. Det är små gröna tomater. Perfekta att göra marmelad på – OM du äger en hushållsapparat som kan hjälpa dig att skiva dem tunt.
Nej det är inte krusbär. Det är små gröna tomater. Perfekta att göra marmelad på – OM du äger en hushållsapparat som kan hjälpa dig att skiva dem tunt.

I år fick jag flera kilo pyttesmå gröna tomater av vår granne i stugan. Det är inte lönt att ställa sig och skiva dem för hand. Jag tripplar mitt recept och gör marmelad på 900 gram skivade tomater. Det blir tre ganska stora burkar färdig marmelad.

Det är inte ofta jag orkar dra fram min tunga stora hushållsmaskin. Men nu är jag mycket glad att jag har den.
Det är inte ofta jag orkar dra fram min tunga stora hushållsmaskin. Men nu är jag mycket glad att jag har den.

Nu åker min tunga hushållsapparat fram (för en gångs skull), jag sätter i den finaste skivan och skivar tomaterna genom den. Det går väldigt fort. När jag gjort det så tar jag en sax och klipper tomaterna i ännu mindre bitar. Det är så klart valfritt, men jag vill att marmeladen ska bli lättbredd hellre än snygg. Jo tomaterna tappar tyvärr den fina klargröna färgen när man kokar den, men jag lovar att marmeladen är galet god så jag tycker att du ska testa detta recept.

Har du inga gröna tomater kan du istället testa något av mina andra marmeladrecept:

Syrlig rabarbermarmelad – mitt enkla recept

Enkelt recept på krusbärsmarmelad med vanilj

Syrlig krusbärsmarmelad – recept och tips

Enklaste receptet på godaste vinbärssylten!

Tomatmarmelad – grön

Malin Turunen
En enkel och supergod marmelad som passar både på ostbrickan och frukostbordet.
5 från 6 röster
Förberedelser 8 timmar 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 8 timmar 30 minuter
Måltid Tillbehör
Portioner 1 burk

Ingredienser
  

  • 300 gram gröna tomater
  • 250 gram syltsocker
  • 1 lime skal och saft
  • 1 lagerblad

Instruktioner
 

  • Skölj och skiva tomaterna fint, gärna på mandolin. Skär dem sedan i mindre bitar. Tänk att marmeladen ska vara hyfsat bredbar.
  • Blanda tomathack, syltsocker och saft och finrivet skal från en tvättad lime. Lägg i ett lagerblad.
  • Låt stå i kylen i 8-10 h, eller över natten.
  • Häll tomaterna i en kastrull och koka upp.
  • Låt puttra utan lock i minst 20 minuter.
  • Ta bort lagerbladet och häll upp i glasburk och låt svalna.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

21 svar

  1. Annika Gravemo skriver:

    5 stars
    Du har goa tips o hur man skall göra, allt står utförligt så alla kan lyckas.
    Tack för du finns 😀

  2. Paula Franklin skriver:

    Ska testa det här på alla mina gröna minitomater:)
    Lagerbladet tar man bort innan man kokar?

    • Malin Turunen skriver:

      Hejs Paula!
      Nej du kokar med lagerbladet. Du kan ta bort det innan du häller upp marmeladen på burk. Ska genast lägga till det!
      ❤️
      Malin

  3. Mia skriver:

    Hur länge håller den sig?

    • Malin Turunen skriver:

      Hej!
      Oöppnad burk håller minst 1 år i mörkt skafferi. Öppnad håller den sig flera veckor i kylskåp, bara man ser till att inte få ner smulor, smör eller annat i burken.

  4. Lisbet Sandqvist skriver:

    En fråga:
    Det handlar väl om omogna tomater, inte om någon sort som SKA vara gröna? Tack på förhand!

    • Malin Turunen skriver:

      Hej Lisbet!
      Exakt så: det ska vara omogna tomater, inte några fancy tomatillos eller så.
      Ha det gott!
      Malin

  5. Marie-Louise skriver:

    Stod helt handfallen och undrade vad sjutton jag skulle göra med alla mina gröna tomater 😏Sen hittade jag ditt recept 😍halleluja🙏Bakade havregryns frallor igår,tog på prästost och marmeladen gjord på ditt recept😋🤤ja det var så gott att klockorna stannade 😉frågan är om dom någonsin kommer att funka igen😂🙏tusen tack för alla fantastiska recept 🍅🍁🍂ha en fin dag

    • Malin Turunen skriver:

      WOW!
      Vilken bra start på dagen att läsa din kommentar! Om du orkar och vill får du gärna sätta betyg på receptet/recepten som du testar! Det hjälper mig en hel massa.
      Ha en underbar dag nu!
      Malin

  6. Marie-Louise skriver:

    5 stars
    Så otroligt gott och enkelt att göra tack vare alla fina bilder och steg för steg beskrivningar.Finns så mycket gott att laga så ta er tid att kolla igenom alla recept 😋🙌

    • Malin Turunen skriver:

      Tack Marie-Louise!
      Hoppas att du hittar en massa att laga och testa här hos mig!
      Om det är något du saknar så säg till så kanske jag kan lösa det. 😍

      Malin

  7. Tuula skriver:

    5 stars
    Mycket bra och enkelt recept. Blev jättegod marmelad som jag kokade nästan en timme. Behövde inte heller mycket passning, den puttrade så fint på spisen. Tack för receptet!

  8. Anna Maria Larsson skriver:

    5 stars
    Andra gången jag gjorde den tog jag x4 och minskade på syltsockret till 900 g istället för 1000. Då blev den perfekt i konsistensen och såå god!

  9. Marie-Louise Malmström skriver:

    5 stars
    Hej o Tack för recept på mycket god marmelad att avnjuta till alla goda ostar i höst och säkert fantastisk till Glöggfesterna med😋 Undrar lite över hållbarheten, gjorde dubbel sats? Funkar det att frysa en burk eller blir det sockrigt? Ha en fin dag!

    • Malin Turunen skriver:

      Hej!
      Med den mängden syltsocker håller marmeladen i oöppnad burk i minst 1 år! Oftast två år. Så oftast behöver man inte frysa in den.

      Malin

  10. Petra Övall skriver:

    Tack för bra recept! Massor med gröna omogna tomater såklart, gör en del marmelad nu och fryser in en del. Mkt hackande 😅

  11. Anita Broström skriver:

    5 stars
    Jättegott, jag bytte ut lagerblad mot riven ingefära.

5 from 6 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg