Test: Gott, mysigt och prisvärt på Videgård
Videgård är en restaurang som jag borde ha hängt på låset när den öppnade tack vare sin spännande asiatiska meny. Men precis som många andra tycktes krogen dras med lite barnsjukdomar i början. Nu när Nöjesguiden sagt att de landat och är toppenbra vågar jag mig dit.
På Videgårds hemsida kan du läsa på inför besöket. Det kan vara ett hett tips för att slippa total förvirring när du väl är där. I korthet kan jag berätta att det finns minst två olika matinritkningar här: nikkei (japanskt/peruanskt) och chifa (kinesiskt/sydamerikanskt). För båda dessa kök erbjuds färdiga avsmakningsmenyer som är mycket prisvärda. Det finns också en helt vegansk meny och måndag till torsdag har de en specialare då du väljer tre rätter från nikkei, plus ett tillbehör för 265 kronor.
Eftersom jag är hungrig och kvällstrött har vi bord redan 17.30. Då är det folktomt i den stora men mysiga lokalen. Det är en skön belysning, och musiken är fantastisk tycker jag och mitt sällskap. Smiths, Cure, Joy Division och tja. Allt!
Men musiken spelas bara väldigt lågt i bakgrunden så klockan 18.30 när restaurangen fyllts på med gäster måste vi riktigt anstränga oss för att höra musiken. Vi behöver inte anstränga oss alls för att höra varandra så detta är vad jag skulle kalla en ”pratvänlig” restaurang. En inte oviktig detalj när man ska välja ställe!
Extra pluspoäng för soffbåsen för två personer. Sådant älskar jag! Minus tyvärr för de märkliga toaletterna som jag misstänker att en man designat. För små bås, jobbiga dörrar och inget litet handfat inne på själva tjossan.
Före maten tar vi in varsin drink där min Nikkei Sour (Pisco & Sake Fusion, Sudachi Cordial, Lemon, Aquamame och Peruvian Bitters) för 158 kronor slår sällskapets Lychifa (Lychee infused Baijiu Erqu, Pisco Acholado, Lemon, Sichuan Tincture) för 148 kronor. Sällskapet skägglas dock när hon får smaka på min goda drink på grund av ovan med sours. Hon hejar lätt på sin egen betydligt sötare cocktail.
När jag kollar igenom Videgårds menyer på hemsidan fastnar jag genast för den som heter Chifa och blandar kinesiskt med sydamerikanskt. I vanliga fall är de kinesiska inslagen kantonesiska, men eftersom detta är Erik Videgårds restaurang och han älskar Sichuan-köket så är blandningen något mera pepprig och kryddstark. Helt underbar om du frågar mig!
Till det facila priset av 555 kronor får vi följande rätter:
Första serveringen:
Don Ceviche med torsk och friterad wonton – En härligt syrlig sak med mycket tuggmotstånd i fisken. Friterade wontonen lyfter rätten ytterligare.
Shirashi-zushi tonfisk anklever – Mycket god rätt där både tonfisk och anklever smälter i munnen.
Tataki på ren, bovete, ostronört – En av de trevligare överraskningarna. Marinerat renkött som … ja också smälter i munnen. YUM!
Andra serveringen:
Fiskdoftande kyckling – En rätt som serveras kall. Jag vet inte varför, jag tänker att den varit ännu godare varm. Den är dock god nu också.
Rödbräserat fläsk med kalvbräss och rättika – smakstark rätt på pinne med mört genomkryddat fläsk och skiva smakrik rättika i botten. Kalvbrässen är oändligt knaprig och dippas med fördel i såsen, Annars smakar den inte så mycket.
Ljummen silkestofu “Marie”, röd olja, jordnötter – Het olja med silkeslen tofu i. Gott att äta till de andra rätterna.
Desserter:
Piscoglass med kaffegelé
Banan och nutella gyoza med färskostglass
Desserterna kommer in samtidigt och det som ser ut som mozzarella med sidfläsk är alltså en underbar lagom syrlig färskostglass med stekt söt och knaprig banan. Jag hoppade nutellan pga allergi och då försvann gyozan helt. Men alltså. Den här desserten hade jag beställt in igen alla gånger! Kan den bli godare? Undrar vän av ordning. Efter den känns Piscoglass med små bitar av kaffegelé helt onödig. Men halva slinker ner ändå.
Vi lämnar Videgård mycket mätta väldigt belåtna och jag vet inte vad som är bäst på stället? Mat, musik, service? Videgårds är ett prisvärt ställe som serverar härliga överraskningar (ren-tataki) och goda drinkar. Jag kommer definitivt att gå hit igen och vill rekommendera den till alla er som söker efter lite spännande mat och pratvänliga ställen.
Lokalen som du finner högst upp i Sturegallerian på Östermalm i Stockholm hyste förr Grand Escalier som var både restaurang och nattklubb. Jag hamnade bara här av en ren slump på den tiden. Nu kommer jag att gå dit med flit.
jag längtar tillbaka till färskostglassen, den var fasen magisk! jag tyckte också att personalen var himla proffsiga och presenterade maten tydligt och bra, utan något snobberi. jag tänker alltid att när jag känner mig som kusinen på landet på ett finare ställe, att jag också ska bli behandlad som om jag verkligen inte är värd att äta på deras fina ställe. men inget sånt. himla trevligt! tack för att du tog med lantisen! 🙂 vet dina läsare vad ”sjägglas” betyder? 😀
Kanske de inte vet att sjägglas betyder grimasera. Tänk vad de får lära sig här i bloggen! 😜
Bra tips! Vi åt NIKKEI och CHIFA. Min favorit var nog Bang Bang kålrabbi. Såååå god
Jag tror de byter meny ganska ofta för en vecka efter mitt första besök fanns bara några av rätterna kvar. Tack och lov fanns renen! Men detta är ju ett bra sätt att få folk att gå dit ofta? Tvärtom mot Farang och Punk Royal liksom.