Rödvinssås – klassiskt recept liten sats
Att koka ihop en rödvinssås behöver inte ta en hel dag, särskilt inte om du gör en mindre sats. Jag kokar min på en halv flaska vin och rostar lök och vitlök i airfryer. Har du ingen airfryer funkar vanlig ugn utmärkt. Testa mitt enkla recept som passar perfekt till en stekt biff och potatisgratäng. Bara för att nämna något!

Sås är livet! Vissa anser att när man serverar potatisgratäng som tillbehör så behöver man ingen sås. Fel, fel, fel! Jag vill ändå ha sås. Gärna en mustig och balanserad rödvinssås. Jag är inte helt emot helfabrikat som färdiga såser från kyldisken till exempel. Men just rödvinssås verkar de kända kockarna som sätter sina namn på olika såser ha väldigt svårt att få till? Det har varit tummen ner för alla färdiga vi köpt på burk.
Visst kan man ha socker i såsen
Att koka ihop sin egen rödvinssås tar så klart lite tid då huvudingrediensen är reducerat vin. Jag tycker att den blir som allra godast med rostad lök i basen. Vissa kockar fnyser åt socker i såsen. Jag tycker att den oftast tarvar lite sötma. Allt beror så klart på vilket vin du använder och vad dina smaklökar gillar. Så här är det bra att smaka av, smaka av och smaka av lite till.

Det som är bra med rödvinssås, om man jämför med till exempel Bearnaisesås, är att man kan ändra smakerna lite eftersom. En annan bra grej är att du enkelt kan göra den klar i förväg och värma upp den före servering. Om det blir kvar sås så spara den och värm upp den till en annan måltid.
Vilket vin ska jag använda?
Här får både smaklökar och plånbok avgöra. Tänk så här: är det ett vin du helst inte vill dricka, så ska du inte heller koka en sås på det. I det här fallet kan man också tänka att en halv flaska går ner i såsen och den andra halvan kan passa fint att servera till – om ni bara är två personer alltså. Mitt enkla tips är alltså ett inte alltför svindyrt vin, men heller inte det absolut billigaste. Och undvik helt de alkoholfria viner som säljs i vanliga matbutiker.
Rödvinsås till fisk – går det?
Visst går det! På restaurang serverar man ofta vit fisk med hårdstekt, salt fläsk och rödvinssås. Eller åtminstone gjorde man det för några år sedan? Och jag lagar det då och då hemma. Det är supergott! Då bjuder jag också på rött vin till fisken. Gärna ett ganska lätt rött vin som är aningen kylt.

Rödvinssås – klassiskt recept liten sats
Ingredienser
- 1 gul lök
- 5 vitlöksklyftor
- 0,5 msk rapsolja
- 1 msk strösocker
- 0,5 flaska flaska rött vin ca 4 dl
- 1 msk kalvfond
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 kvistar färsk timjan
- 0,5 msk maizenaredning för mörka såser
- 1 msk smör
Instruktioner
- Rosta löken med oljan i ugn på 225 grader i 15 min eller i airfryer på 180 i 15 min.
- Lägg den rostade löken i en kastrull och häll på sockret. Låt sockret karamelliseras en aning innan du häller på vin mm.
- Koka ihop vin, fond, socker och salt med löken och färsk timjan tills ca hälften återstår.
- Smaka av med salt, peppar och socker. Kom ihåg att den ska smaka mycket! Du ska ju inte äta såsen med tesked sedan, men man vill ju att den ska sticka ut bland det övriga på tallriken.
- Sila såsen till en annan kastrull och släng timjan lök och vitlök när du pressat ur all vätska som går.
- Red såsen med maizena. Smaka ev av med mer salt, socker eller peppar.
- Blanka av såsen med smöret. Häll över i en såsnipa/skål direkt, eller låt såsen stå och hetta upp den just innan servering.