Recept på Krämig kantarellpasta med parmesan

Annons

Efter en tur i skogen här i stugan kommer vi – för en gångs skull – hem med kantareller. Då blir det pasta till middag. Mitt recept på Krämig kantarellpasta med parmesan gör du medan din linguine kokar. Snabb, enkel och supergod!

Gå till recept
Prova mitt snabba recept på Krämig kantarellpasta med parmesan. Du lagar såsen medan pastan kokar.
Prova mitt snabba recept på Krämig kantarellpasta med parmesan. Du lagar såsen medan pastan kokar.

Det finns få saker som är så givande som att gå ut och hämta ätbara saker i naturens eget skafferi. När man hittar något alltså. Annars kan det kännas rätt bedrövligt. Det är därför jag har tipsat om att man kan köpa hem lite kantareller innan svampjakten börjar, så att pressen inte blir för stor.

Här är min svampguide för nybörjare

Svampglädjen är den sanna glädjen! Kantareller är också ganska lätta att skilja från all annan svamp, vilket är toppen när man är ny i svampskogen. Tomas visar här upp sitt senaste fynd.
Svampglädjen är den sanna glädjen! Kantareller är också ganska lätta att skilja från all annan svamp, vilket är toppen när man är ny i svampskogen. Tomas visar upp sitt senaste fynd. Starten på Krämig kantarellpasta med parmesan.

Nu har vi inte köpt någon svamp men vi har i alla fall kylen full av korv, så det hänger inte på svamplyckan om vi ska få äta oss mätta i dag. Kantareller är ganska luriga och växer gärna långt inpackad i mossa så att man knappt ser dem. Men när man väl finner dem blir man desto gladare.

Annons

Den här pastan finns i många olika varianter, med och utan vin och med knaperstekt bacon på. Om vi hade haft bacon hade jag nog tagit det på men nu blir det utan bacon denna gång. Använder du bacon så tänk på att minska saltet en aning.

Får man skölja svamp?

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: JA! Man får skölja svamp. Den som tror att smaken försvinner eller att man förstör svampen, tänker kanske inte på att den växer ute i regniga svenska skogar. Det är ett otroligt tråkigt och tidskrävande arbete att borsta bort jord och skräfs från en kantarell. Enklare då att skölja dem för att få bort allt möjligt. Jag lovar att smaken sitter kvar.

Krämig kantarellpasta med parmesan, vitt vin och grädde

Om du lyckades finna mycket svamp så kan du förvara den i kylen i papperspåse, sådana som du använder till kompost.

När du sköljt din svamp kan du låta den rinna av på hushållspapper.
När du sköljt din svamp kan du låta den rinna av på hushållspapper.

När du steker svampen släpper den ifrån sig en hel del vätska. Du behöver inte låta all vätska koka bort innan du tillsätter grädden, bara en del. Jag tycker att svampen drar åt sig vinsmak – som en svamp! Så därför tillsätter jag vitt vin först i slutet av koket. Jag vill att såsen ska smaka kantarell men att den behöver lite syra för att balansera smaken. Så en slurk vitt, oekat vin åker ner i såsen. Du behöver bara låta den koka ett par minuter efter att du hällt i vinet.

Svårt att beräkna pasta

Eftersom jag själv är sämst på att beräkna hur mycket pasta som kommer att gå åt så kokar jag den gärna för sig, tillsätter lagom mängd i såsen och sparar allt som blev över (det blir alltid över) till en senare måltid. Tipset är att räkna 100 gram torkad pasta per person. Men vem väger pasta? Inte då jag. Men sedan har jag inget emot att ha färdigkokt pasta i kylen heller.

Krämig kantarellpasta med parmesan

Malin Turunen
Snabb, enkel och god svampsås som du lagar på samma tid som pastan kokar. Här är en liten sats men du dubblar den enkelt.
Inga betyg ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid varmrätter
Portioner 2 personer

Ingredienser
  

  • 200 gram linguine cirka
  • salt till pastavattnet
  • 1 solovitlök eller 2 stora vitlöksklyftor
  • 1 bananschalottenlök eller 3 chalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 400 gram kantareller rensade och hackade
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl vitt torrt vin oekat
  • 1 dl parmesan finriven
  • parmesan och svartpeppar till servering
Annons

Instruktioner
 

  • Koka pastan enligt instruktionerna. Då brukar den vara nog så al dente. Jag lägger på ett par minuter.
  • Medan pastan kokar: Finhacka lök och vitlök. Fräs i smöret i en vid stekpanna.
  • Tillsätt kantareller och låt en del av vätskan koka ur svampen. Salta och peppra.
  • När det fortfarande är en del vätska kvar häll på grädde.
  • Låt puttra med grädden i 5 minuter.
  • Tillsätt vin och ost och låt puttra ett par minuter till. Smaka av.
  • Ta upp pasta och tillsätt i såsen till lagom mängd. Låt pastan puttra i någon minut så att såsen kokar in något.
  • Servera med extra parmesan och svartpeppar.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!

Annons

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg