Recept på Äppelsnurror – mera bullar!

Annons
Äppelsnurror med vit choklad och kanel från boken Bara Bullar. Jag har bara gjort om receptet pyttelite.
Äppelsnurror med vit choklad och kanel från boken Bara Bullar. Jag har bara gjort om receptet pyttelite.

När jag väl provat baka bullar var det visst som att dra ut en propp? Nu kan jag liksom inte sluta. Denna gång testar vi Äppelsnurror ur boken Bara Bullar från Hembakningsrådet. De andra recepten har ju funkat geschwint så jag törs inte byta bakbok.

Äppelsnurrorna har en fyllning av smör, rivet syrligt äpple, vit choklad och kanel. Jag gör i vanlig ordning nästan dubbel sats och trodde väl aldrig att den skulle stanna kvar i bullarna som ska byxas och tvinnas. Men jo! det gör den. Det är dock inte helt fel att använda bullformar istället för bakplåtspapper.

Tips för lyckade äppelsnurror

Använd osthyvel att bre ut fyllning med. Superbra tips från Fredriks Fika.
Använd osthyvel att bre ut fyllning med. Superbra tips från Fredriks Fika.

När jag kollar hur man byxar, tvinnar och snurrar bullar på Youtube lär jag mig av en massa bra tips av Fredriks Fika, AKA Fredrik Nylén, en av mina favoriter sedan han var med i Hela Sverige Bakar. Bland annat att jag inte behöver köpa en spatel. Inte ännu i alla fall. För att smeta ut fyllning på bulldeg fungerar en osthyvel utmärkt.

Annons
En pizzaslicer är ett utmärkt verktyg när du ska skära remsor.
En pizzaslicer är ett utmärkt verktyg när du ska skära remsor.

Fredrik visade också att en pizzaskärare är ett utmärkt verktyg när du ska ”byxa” dina strimlor. OBS! Mina bullar ser inte ut som de gör på bilden i boken, men jag är ändå galet nöjd! De ser ju ändå ut som… bullar. Att ”byxa” betyder att du delar en remsa på mitten nästan hela vägen upp, som en byxa. Sedan tvinnar du ”benen” och viker in dem underst när du lägger bullen i formen.

Tvinna "byxbenen" försiktigt.
Tvinna ”byxbenen” försiktigt.
Lägg ändarna på "byxbenen" underst när du lägger ner bullarna i formar.
Lägg ändarna på ”byxbenen” underst när du lägger ner bullarna i formar.

Bullar utan assistent

I boken, Bara Bullar, är receptet skrivet för dig som äger en assistent. Men min kära make är en utmärkt bakassistent och knådar ihop degen minst lika bra som en skrymmande apparat. Tänk på att ingredienserna ska vara rumstempererade, så ta fram ägg, smör, mjölk, äppelmust och jäst i god tid.

Originalreceptet finns alltså i boken Bara Bullar från Hembakningsrådet, men som vanligt har jag ökat på fyllningen, samt lagt till lite ströbröd för att den skulle hålla sig kvar i bullarna. I boken står det att receptet blir 16 bullar, hos oss blir det 24 och jag kavlar degen i två omgångar.

Äppelsnurror

Malin Turunen
Vackra bullar med smaskig fyllning. Degen kan gärna kalljäsas i kylen under natten.
5 från 2 röster
Förberedelser 3 timmar
Tillagningstid 8 minuter
Total tid 3 timmar 8 minuter
Måltid Bakat
Portioner 24 st

Utrustning

  • Stor bunke
  • Pizzaslicer
  • osthyvel

Ingredienser
  

Deg:

  • 1 dl mjölk rumsvarm
  • 1 dl äppelmust eller juice av god kvalitet, rumsvarm
  • 0,5 pkt jäst för söta degar 25 gram
  • 3 st äggulor ca 50 gram
  • 7,75 dl vetemjöl 465 gram
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 gram smör rumsvarmt

Fyllning:

  • 200 gram smör rumsvarmt
  • 200 gram vit choklad finhackad
  • 230 gram syrligt äpple grovrivet
  • 2,5 msk kanel
  • 1,5 msk ströbröd

Pensling och topping

  • 1 ägg + lite salt + lite vatten
  • 50 gram smör smält
  • 1,5 dl strösocker

Instruktioner
 

  • Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade.
  • Smula jästen i en bunke. Häll över mjölk och must och rör så att jästen löses upp.
  • Tillsätt alla övriga ingredienser utom smör och bearbeta ihop till en deg. Tillsätt smör i bitar och jobba in i degen. Degen är färdig när fettet börjar krypa fram.
  • Låt jäsa under plast eller fuktad bakduk till minst dubbel storlek, ca 60 min.
  • Blanda under tiden ihop fyllningen.
  • Dela degen i två bitar. Ta upp halva degen på mjölat bakbord. Kavla ut till kvadrat på 30×30 cm. Bred på hälften av fyllningen, gärna med en osthyvel.
  • Vik degen dubbel på längden. Skär 2 cm breda remsor, gärna med en pizzaslicer. "Byxa" varje remsa, dvs skär upp den på mitten nästan hela vägen upp. Tvinna "byxbenen" försiktigt runt varandra. Låt benen hamna underst när du lägger ner i bullformen.
  • Låt jäsa under bakduk till minst dubbel storlek, ca 60 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Vispa ihop ägg, vatten och salt. Pensla bullarna försiktigt. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, eller tills bullarna fått fin gyllenbrun färg. testa att de är färdiggräddade med sticka. Pga blöt fyllning kan det ta lite tid.
  • Pensla de något avsvalnade bullarna med smält smör och doppa sedan i socker. Låt svalna ytterligare.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Tomas skriver:

    5 stars
    Meeen guuud så goda dessa var!! ❤️❤️❤️

  2. Malin Turunen skriver:

    5 stars
    Ja! Och snygga! Heja osthyvel och pizzaskärare!

5 from 2 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg