Made in Sweden – svenska drycker på Spritmuseum
Nu när gårdsförsäljningen äntligen kommit igång i Sverige satsar Spritmuseum i Stockholm på utställningen Made in Sweden: 15 dryckesbönder, 15 berättelser, 15 drycker. Och besökarna får en unik chans att smaka på alla drycker.

Utställningen Made in Sweden pågår till den 19 april 2026. Spritmuseum ska från och med nu ha öppet till 22 alla dagar i veckan.
Här hittar du mer information om utställningen och Spritmuseum.

Personerna bakom utställningen är mat- och dryckesjournalisten Per Styregård, fotografen Erik Olsson och spritmuseums provningsexpert Nadja Karlsson. Utställningen har tidigare visats i en mindre variant, men nu är den utökad med fler bilder, kuriosa och även videor på alla medverkande producenter.
Producenterna har fått spela in videor
Jag pratar med fotografen Erik Olsson som fotat mycket mat, bland annat i Magnus Nilssons prisbelönta bok från Fäviken, The Nordic Cookbook.
– Vi bad producenterna filma sig själva på ett enkelt sätt och vi intervjuade dem via länk. Det finns en tanke med det, att man ska känna det som att man träffar dem personligen.
Han och Per Styregård har jobbat under ett drygt år med utställningen och åkt runt hos alla producenter från norr till söder.
– Vi ville inte bara visa upp skördetiden utan vara där även när det händer annat i produktionen, säger Erik Olsson.

Testa vin och cider från alla producenter i utställningen
I utställningen finns en vinprovningsapparat, som det heter. Man köper ett kort laddat med prover, tar ett glas, sätter in kortet i apparaten och trycker på det vin eller den cider man vill prova.

Vi som är på Spritmuseums presslunch har tur och får prova flera drycker till maten. Kökschefen Micael Sandell har satt ihop en riktigt härlig liten trerätterslunch och serverar bland annat en variant på tjälknöl och sedan Micaels egen favoritefterrätt: bränd grädde, det vill säga cremé brülee. Och efter att ha ätit hans perfekta tror jag att det även är min favorit. Den är helt perfekt!

Skogsbryn, 2023 från J. Friberg Vineri.
Vid lunchbordet pratar vi om hur långt Sverige kommit som ”vinland” och Nadja Karlsson berättar:
– För 20 år sedan tyckte jag nog att det var ”gulligt att någon försöker”. Men nu är det en helt annan sak. Nu står vi här och jag kan säga: Sverige är ett vinland!
Sverige – ett nytt vinland utan tunga ramar
Per Styregård pratar om vad som lockar unga vinmakare att flytta från till exempel Italien och Frankrike till Sverige och starta en produktion här.
– Vi är ju ett ungt ”vinland” och det som lockar är friheten. Kommer du från Frankrike eller Italien så finns det extremt hårda mallar sedan flera hundra år tillbaka. Här får man tänka fritt, plus att tänka ekologiskt och hållbart finns med som en självklarhet redan från starten.

Vin- och ciderproducenter i utställningen made in Sweden
- Särtshöga Vingård
- Brännland Iscider
- Kullabergs Vingård
- Pomologik
- Thora Vingård
- Långmyre Vineri,
- Axelstorps Fruktodling
- Jesper Friberg
- Vingården i Klagshamn,
- Ästad Vingård
- Lottenlund Estate
- Flädie Mat och Vingård
- Fruktstereo
- Hällåkra Vingård
- Sent om Cider.
