Krämig pasta med rökt lax och kronärtskocka
Det här enkla receptet på Krämig pasta med rökt lax och kronärtskocka gjorde succé i stugan. Det fiffiga med rökt lax är att du behöver väldigt lite för att sätta mycket smak på en rätt. Sedan tog jag det som fanns i stugan och det blev en jättegod pasta som jag kommer att laga igen.

Den här rätten är ett resultat av när jag leker ”här har du ditt kylskåp”. För er som inte känner till programmet så är det en känd kock som åker hem till andra kändisar. Där lagar hen mat av det som finns i kyl, frys och skafferi, en trerätters. Här nöjer jag mig med en enrätters. Men jag tycker att programidén är ganska kul. Och det är en utmaning ibland, att få ihop något av det som finns hemma i skåpen
Jag brukar laga pasta med krämig sås på rökt lax. Och nu har jag fått med en doggybag med både kallrökt och varmrökt lax från restaurangen Bergmans fisk utanför Gävle. Den lilla biten varmrökt lax sätter fantastisk smak på hela rätten, även kallrökt lax ger mycket smak trots liten mängd. Du väljer vilken sorts rökt lax du vill använda.
Kronärtskockor på burk – en perfekt produkt att ha i skafferiet
Jag använder kronärtskockshjärtan på konserv där de ligger i vatten. Jag tycker att de är godare och de är även billigare än de kronärtskockor som ligger i olja i glasburkar. Konserverade kronärtskockor är en produkt som jag alltid har hemma. Perfekt till alla ost- och charkmiddagar vi äter här i stugan. Men också bra att ta till i alla möjliga sammanhang som till omeletter, grytor eller som här: pastasås.
Anpassa Krämig pasta med rökt lax och kronärtskocka
Jag använder en ganska rejäl pasta från Barilla som har bra tuggmotstånd – tortiglioni. Den ingår i Barillas premiumpasta: Al Bronzo. Den producerar de med en traditionell bronsvalsningsmetod och pastan gör de med durumvete av högsta kvalitet. Den fångar upp såsen helt perfekt. Men här kan du ta vilken pasta som helst. Du kan även pimpa såsen med kapris eller oliver om du älskar det. Vill du ha upp syran kan du tillsätta citronsaft, finrivet citronsest, eller en skvätt vitt vin.


Krämig pasta med rökt lax och kronärtskocka
Ingredienser
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk rapsolja
- 1 burk kronärtskockshjärtan 400 gram
- 4 tomater hackade
- 3 dl grädde
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
- 150 gram rökt lax kallrökt eller varmrökt
- 1 dl dill hackad
- 1,5 msk maizenaredning för ljusa såser
Instruktioner
- Koka pastan i saltat vatten.
- Under tiden pastan kokar: finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en kastrull eller gryta.
- Fräs löken på melelvärme tills genomskinlig.
- Dela kronärtskockshjärtan i kvartar, hacka tomaterna, häll i kastrullen.
- Tillsätt grädde, salt och peppar och låt koka ihop några minuter.
- Dela laxen i bitar och häll i lax och dill. Rör om och smaka av. Nu ska det inte stormkoka och inte stå på plattan mycket längre. Så om du vill fiffa med såsen, dra av kastrullen från plattan.
- När du är nöjd med smaken red av med maizena.
- Servera såsen med den nykokta pastan.
Anteckning
