Slivovits Sour är sommarens drink – recept och film
Jag har fått en flaska slivovits av snälla vännerna Camilla och Janne – ”Du kan väl berätta vad du blandar med den sen?” Jag har tidigare druckit slivovits precis som den är. Men nu testar jag att göra en Slivovits Sour och det blir en riktig hit! Så oväntat balanserad, fruktig och god. Testa mitt enkla recept och överraska gästerna med en otippad drink.

Har du kanske en flaska slivovits som gömmer sig långt bak i ditt barskåp? Eller står den långt fram efter din senaste resa? Det finns i skrivande stund två sorter att beställa hos Systembolaget och båda dessa är från Tjeckien. Hur som helst är det dags att ta fram den där flaskan nu! I en klassisk Sour så skiner verkligen den här plommonspriten på ett särdeles trevligt sätt.
Jag gillar olagrad Slivovits bäst
Min är tillverkad i Serbien där man odlar massor av de plommon som används. Slivovits, Slivovitz, slivovice, sljivovica etcetera (se lista nedan!) förekommer över större delen av Centraleuropa och Balkanhalvön, ända från Tyskland och Österrike ned till Serbien och Makedonien. Brännvinet finns i ett otal varianter och jag föredrar den olagrade, då känner man den fruktiga smaken som bäst. (Jag tycker samma om tequila.)
Den här drinken kan du själv välja att servera som här i ett tumblerglas på en stor isbit eller i ett tjusigt cocktailglas, gärna kylt. Du behöver inte ha en fancy shaker för att blanda drinken, en burk med tätslutande lock, till exempel en glassburk i plast, fungerar hur bra som helst. I så fall kan du sila upp drinken genom en tesil, eller en vanlig sil. Så låt nu inte barutrustning du inte har tillgång till hindra dig från att blanda en rejält läskande drink.
Smaka av Slivovits Sour med sockerlag och citron
Jag gör min Slivovits Sour rejält syrlig. Vissa (min man Tomas) skulle säga FÖR syrlig. Därför ska du smaka av drinken innan du silar upp den i glas. En bra grej är att ha en liten flaska med färdig sockerlag i kylen, att pressa lite extra citron och vid drinkblandning kunna balansera upp din cocktail precis som du vill ha den.
Namn på slivovits i olika länder:
- Bayerska: zwetschgenwossa
- Bosniska: šljivovica eller šljiva
- Bulgariska: slivova eller slivovica
- Kroatiska: šljivovica
- Makedonska: slivovica eller slivova rakija
- Polska: śliwowica
- Rumänska: şliboviţă
- Serbiska: šljivovica
- Slovakiska: slivovica
- Slovenska: slivovka
- Tjeckiska: slivovice
- Tyska: pflaumenschnaps
- Ungerska: szilvapálinka

Slivovitz Sour
Utrustning
- Shaker eller någon annan behållare med tätslutande lock
Ingredienser
- 4 cl slivovitz fruktbrännvin gjort på plommon
- 2-4 cl sockerlag
- 4 cl pressad citron
- 0,5 äggvita
- is
- Citronskal
Instruktioner
- Fyll en shaker med is. Tillsätt alla ingredienser.
- Skaka häftigt tills du nästan fryser fast i shakern. Sila upp i ett cocktailglas eller som här i en tumbler med en stor isbit. Garnera med ett citronskal.
- OBS! Jag gör min väldigt syrlig med bara 2 cl sockerlag per drink, men smaka av efter eget tycke och smak. Många tycker att 4 cl per drink är lagom.