Regionen Murcia i fokus på matig kväll med Spaniens Turistbyrå

Annons

Murcia är en region med mat, vin, sol och kultur i överflöd – en av Spaniens mest spännande men ändå ganska okända destinationer. Nu bjuder Spanska Turistbyrån in till en matig kväll för att hylla regionen och laga tapas tillsammans med stjärnkocken Juan Guillamón.

Kocken Juan Guillamón lär mig att göra desserten paparajotes, citronblad som jag doppar i smet, friterar och sedan vänder i socker och kanel. Man äter dock inte bladen. Han är nästan lika rädd att någon ska äta bladen som han är att jag ska bränna mig på den heta oljan. Men bara nästan.
Kocken Juan Guillamón lär mig att göra desserten paparajotes, citronblad som jag doppar i smet, friterar och sedan vänder i socker och kanel. Man äter dock inte bladen. Han är nästan lika rädd att någon ska äta bladen som han är att jag ska bränna mig på den heta oljan. Men bara nästan.

Rätter från regionen Murcia

Juan Guillamón driver krogen Almo i regionen Murcia. Restaurangen har en stjärna i Guide Michelin och nu är han i Stockholm för att lära oss göra otroligt snygga och smakliga tapas. Tackom och lovom är mycket förberett så själva lagandet hålls till ett minimum.

Supergoda små tapas med "rysk sallad" med tonfisk i. YUM!
Supergoda små tapas med ”rysk sallad” med tonfisk i. YUM!

De första tapas vi gör är med en så kallad rysk sallad. Kokt ägg, kokt potatis, majonnäs och picklade grönsaker bör ingår i en rysk sallad. Här tillsätter man även finfördelad tonfisk innan man rör ihop allt till en smet och spritsar den i de fina krustaderna. Garneringen är ansjovis, forellrom, sardell och lök.

Annons

Vackraste gazpachon jag sett

Den vackraste gazpacho jag någonsin sett, och den är exakt lika god som den ser ut.
Den vackraste gazpacho jag någonsin sett, och den är exakt lika god som den ser ut.

Nästa lilla rätt är en gazpacho med rökt ål (!) där själva dekoren tycks vara det viktigaste. Gazpachon är redan färdig och vi behöver bara hälla den över ålen och dekorera med olivoljekulor, färsk oregano och krutonger. Det ska egentligen vara svarta oliver på också men de ser lite ut som sniglar så jag hoppar över dem.

Sommelieren Antonio Chacón visar upp det vita vinet som vi får serverat som aperitif.
Sommelieren Antonio Chacón visar upp det vita vinet som vi får serverat som aperitif.

Vi får prova viner som är typiska för regionen och sommelieren Antonio Chacón har fullt upp med att servera och förklara för oss om vinerna.

Matkompisar från förr! Jag, Niklas Sessler och Maud Onnermark har jobbat ihop i många år på Bonniers Allt om Mat.
Matkompisar från förr! Jag, Niklas Sessler och Maud Onnermark har jobbat ihop i många år på Bonniers Allt om Mat.

På den här matlagningskvällen står jag intill mina forna kollegor Niklas Sessler och Maud Onnermark som jag jobbat med på magasinet Allt om Mat. Det känns tryggt!

En helt ny sak för mig är desserten paparajotes. Man doppar citronblad i smet och friterar dem. Sedan vänder man dem i en blandning av kanel och socker. Innan vi äter dem drar vi dock ut bladen för de är väldigt beska och inte goda.

Min matlagningsgranne på andra sidan råkar ha ett hus i Spanien med citronträd i trädgården. Han ska testa receptet där. Här i Ola är det ont om citrusträd så den här desserten är något jag får njuta av här och kanske om jag kommer iväg till Murcia någon gång. Hoppas det!

Så här glada är vi när friterat citronbladen utan att bränna ihjäl oss. Jag och kocken 
Juan Guillamón som driver restaurangen Almo med en stjärna i Guide Michelin.
Så här glada är vi när friterat citronbladen utan att bränna ihjäl oss. Jag och kocken
Juan Guillamón som driver restaurangen Almo med en stjärna i Guide Michelin.

Lite mer om regionen Murcia:

Bördiga regionen Murcia kallas för Europas trädgård och är en storproducent av frukt coh grönsaker.
Den bördiga regionen Murcia kallar man för Europas trädgård då det är en storproducent av frukt och grönsaker.

I regionen Murcia bor cirka 1.570.000 invånare. Runt en tredjedel av befolkningen bor i huvudstaden Murcia. Regionen gränsar till Andalusien, Kastilien-La Mancha, Valenciaregionen och Medelhavet.

Man kallar Murcia för Europas trädgård då det är en av Europas största producenter av frukt, grönsaker och blommor. Regionen har också viktiga vinodlingar i kommunerna Jumilla, Bullas och Yecla som producerar viner med ursprungsbeteckning.

Murcia – snabbfakta

  • 📍 Läge: Sydöstra Spanien, vid Medelhavet
  • 👥 Invånare: ca 1,57 miljoner (2024)
  • 🌆 Huvudstad: Murcia (ca 1/3 av befolkningen bor där)
  • 🏔 Högsta punkt: Los Obispos, 2 014 m
  • 🍇 Kända viner: Jumilla, Yecla, Bullas (alla med ursprungsbeteckning, DO)
  • 🌱 Styrkor: Stora producenter av frukt, grönsaker och blommor
  • 🏖 Turism: Medelhavskusten med Mar Menor-lagunen
  • 🏛 Kulturarv: Hällristningar (UNESCO), trumprocessioner i Mula och Moratalla, heliga staden Caravaca de la Cruz

Annons

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *