Open Water Brewery – åländskt hantverksöl med hjärta och humor
Vi hälsar på hos Open Water Brewery dagen innan de öppnar för säsongen. Här har de provningar, visningar, trubadurkvällar och mycket god öl och andra drycker som vi får testa.

Grundaren och delägaren Jonas Jakobsson tar emot oss i den stora lokalen som en gång var en Rosebo konservfabrik. Nu hyser den i stället stora hyllor med diverse öl, cider och andra drycker. Framför lokalen finns en generös uteservering och lite innanför den rymliga gårdsbutiken ligger själva hjärtat: bryggeriet.
Här får vi testa en mycket hazy IPA direkt från tanken. Den är rejält besk och mycket uppfriskande.
När vi tog över lokalen ”tog vi även över” de som jobbat i konservfabriken, en av sönerna är delägare i bryggeriet, och det är det absolut bästa jag gjort! De är mekaniker, elektriker och problemlösare. Vi köpte till exempel hit en maskin som vi aldrig trodde att vi ens skulle kunna montera ihop. Men det visade sig att en av dem hade monterat ihop en exakt likadan tidigare.
2017 släpptes första ölen hos Open Water Brewery och då hade de hållit på ett år med den. Jonas Jakobsson älskar själv IPA och ja, allt utom lager och veteöl.
– Men att tro att alla som kommer hit är intresserade av IPA var helt feltänkt. Många kommer hit med båtarna eller med bussresor och vi är så klart bara ett av stoppen på vägen. De tycker att en hazy IPA är superkonstig. De vill ha en klar genomskinlig dryck som de känner igen – lager.

Så lite mot sin vilja fick Jonas och hans kompanjoner börja brygga en lager. Nu är Public Demand Lager en av deras storsäljare. Men den är i alla fall ofiltrerad! För Open Water Brewerys filtrerar ingen av sina öl.
– De som kommer hit på eget initiativ är en helt annan sorts kunder, ofta ölälskare som kan en massa om ölbryggning. Då kan man så klart sälja mer experimentella sorter, berättar Jonas Jakobsson.
Köldknäpp från Open Water Brewery – dessertvinet får följa med hem
På tal om experimentellt så får vi börja med att prova deras äppeldessertvin Köldknäpp. Den görs givetvis på åländska äpplen (Åland står för 77% av all äppelproduktion i hela Finland). Äppelcider fryses ner för att få fram vissa sockerarter. Resultatet är ett friskt och fräscht vin. Något jag gärna skulle dricka som avec till min äppelpaj eller till min lagrade hårdost. Jag kommer att testa båda eftersom en flaska köldknäpp får följa med hem.

Vi provar också Paradoxale som är en Black IPA med fin beska från humlen (inte från malten). Den är som en smakrikare stout. Den får också följa med hem.
Sedan testar vi den superfrächa ölen Fräääsarn som smakar som en saison och har jäst på den norska stammen kveik. Gissa om den också får åka med hem?
För att ha koll på vad som händer hos Open Water Brewery råder Jonas Jakobsson dig att ha lite koll på deras Facebook-sida där de uppdaterar oftast:
https://www.facebook.com/openwaterbrewery
Här hittar du fler Ålandstips!
