Nyheter från Soignon – getost som förrätt och efter maten
De här behändiga små getostarna är nyheter från Soignon. Båda är färska utan mögelkant och den ena innehåller honung. Perfekta att starta en middag med eller att äta efter maten. En inkörsport till tyngre getost!
Det franska varumärket Soignon är störst inom getost och har sju olika produkter i sin ”portfölj”. För den som ännu inte är galen i riktigt lagrad och mera stinkig getost kan färsk getost vara inkörsporten till tyngre mer smakrik getost.
Chèvre Chaud paradrätt på 90-talet
För mig blev chèvre chaud, getost på toast gratinerad med honung, en parad-förrätt i mitten på 90-talet. Jag gick till Domus delikatessdisk och köpte en liten bit chèvre för dyra pengar. Hem till det stora köket i lägenheten i Luleå. På med förkläde och spela något franskt på skivspelaren. Doften av honungsgratinerad getost hörde till favoriterna. Jag serverade den på en liten sallad med dijondressing.
Chocken när det visade sig att både min bästa vän och min enda syster hade svårt för getost OCH honung. Vad är oddsen för det? Nu gillar de båda både getost och honung. Men en inkörsport var att börja köpa färsk getost istället för de lagrade varianterna. Då får du bara en mild smak av syrlig god kofta istället för den lite mer doftande varianten med hårda mögelkanter på som är för de lite tuffare ostälskarna.
Nyheter från Soignon blir enklaste och godaste ostbrickan
De här nyheterna från Soignon är precis sådana perfekta inkörsportar till att börja älska getost, om du inte redan gör det. De passar utmärkt att servera på en liten ostbricka till ett glas sauvignon blanc eller en bubblande crémant före middagen. De passar dock lika bra att servera efter middagen före desserten. Särskilt om du har lite fransk touch på maten.
Vi äter ostarna samtidigt som jag gör recept på Snabb fransk kycklinggryta med dijon. De är precis lagom stora, 125 gram, för att servera två olika till fyra personer. Blir det något kvar kan man fortsätta mumsa både till varmrätten och efter maten.
Min vän Kajsa älskar den naturella bäst och jag gillar den med honung i ännu mer. De är båda försvinnande goda! Med dem ordnar du enklaste tilltugget eller en god ostbricka. Pris cirka 25 kr för den naturella och cirka 30 kr för den med honung.