Hemmagjord majonnäs – enklare än man tror!

Annons

Majonnäs är en väldigt användbar produkt och en sak jag inte gärna vill vara utan. Jag behöver den till min amerikanska potatissallad, till aioli, till hamburgerdressing och mycket, mycket annat. Så här enkelt fixar du hemmagjord majonnäs på ett helt ägg. Enklast blir det för oss som förvarar ägg och rapsolja i rumstemperatur.

Majonnäs är väldigt användbart och en sak jag inte gärna vill vara utan.
Majonnäs är väldigt användbart och en sak jag inte gärna vill vara utan.
Gå till recept

Jag tycker att Hellmans majonnäs ofta funkar fint till det mesta, men om du har tid, möjlighet och inte minst lust så är det väldigt lätt att göra din egen majonnäs. Du behöver en stavmixer och passande hög smal bunke. Jag gör min på ett helt ägg. Ett ägg binder upp till 3 deciliter olja, så sedan beror det på hur mycket majonnäs jag vill ha hur mycket olja jag tillsätter.

Hemmagjord majonnäs – enkel att smaksätta

Jag kryddar bara med dijon, vitvinsvinäger och lite salt. Sedan kan jag smaksätta efter behov. Ibland blir det srirachamajo och andra gånger blir det aioli eller kanske en snabb och enkel Hemmagjord hamburgerdressing! Vill du ha mer asiatisk touch på din majonnäs kan du använda risvinäger istället för vitvinsvinäger.

Annons

Egen majonnäs på helt ägg lätt som en plätt!

Man kan ha sett kockar i tv separera ägg och hälla i oljan på om på under extremt kraftig vispning så att de nästan får kramp i visparmen. I provköket på Allt om Mat fick jag lära mig det här betydligt enklare sättet där man använder hela ägget och pluttar i allt på en gång. Så himla smidigt! Efter det räds jag inte att göra min egen. Den hemmagjorda majonnäsen håller flera veckor i kylen, den kan skikta sig något men det är bara att röra om.

Hemmagjord majonnäs

Malin Turunen
Så här enkelt gör du egen majonnäs. Allra enklast är det för oss som förvarar rapsolja och ägg i rumstemperatur. Perfekt till hamburgerdressing, gubbröra, aioli och annat gott!
Inga betyg ännu
Tillagningstid 4 minuter
Total tid 4 minuter
Måltid Tillbehör
Portioner 3 dl

Utrustning

  • stavmixer

Ingredienser
  

  • 1 ägg rumstempererat
  • 2,5 dl rapsolja rumstempererad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
Annons

Instruktioner
 

  • Häll alla ingredienser i en hög bunke.
  • Börja med mixerstaven i botten och för den sakta uppåt eftersom. Mixa till lagom fast konsistens.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg