Hemmagjord majonnäs – enklare än man tror!
Majonnäs är en väldigt användbar produkt och en sak jag inte gärna vill vara utan. Jag behöver den till min amerikanska potatissallad, till aioli, till hamburgerdressing och mycket, mycket annat. Så här enkelt fixar du hemmagjord majonnäs på ett helt ägg. Enklast blir det för oss som förvarar ägg och rapsolja i rumstemperatur.

Jag tycker att Hellmans majonnäs ofta funkar fint till det mesta, men om du har tid, möjlighet och inte minst lust så är det väldigt lätt att göra din egen majonnäs. Du behöver en stavmixer och passande hög smal bunke. Jag gör min på ett helt ägg. Ett ägg binder upp till 3 deciliter olja, så sedan beror det på hur mycket majonnäs jag vill ha hur mycket olja jag tillsätter.
Hemmagjord majonnäs – enkel att smaksätta
Jag kryddar bara med dijon, vitvinsvinäger och lite salt. Sedan kan jag smaksätta efter behov. Ibland blir det srirachamajo och andra gånger blir det aioli eller kanske en snabb och enkel Hemmagjord hamburgerdressing!
Man kan ha sett kockar i tv separera ägg och hälla i oljan på om på under extremt kraftig vispning så att de nästan får kramp i visparmen. I provköket på Allt om Mat fick jag lära mig det här betydligt enklare sättet där man använder hela ägget och pluttar i allt på en gång. Så himla smidigt! Efter det räds jag inte att göra min egen.

Hemmagjord majonnäs
Utrustning
- stavmixer
Ingredienser
- 1 ägg rumstempererat
- 2,5 dl rapsolja rumstempererad
- 1 tsk dijonsenap
- 0,5 tsk vitvinsvinäger
- 1 krm salt
Instruktioner
- Häll alla ingredienser i en hög bunke.
- Börja med mixerstaven i botten och för den sakta uppåt eftersom. Mixa till lagom fast konsistens.