Sean Connery-sås – majonnäs med asiatisk touch

Annons

Efter att vi – äntligen! – upptäckt Sean Connery-sås så kan vi nu inte sluta äta den. Såsen, eller majonnäsen, som kryddas med sambal oelek, ingefära, vitlök och soja passar lika bra till kött som till skaldjur och grönsaker. En perfekt allround-sås!

Gå till recept
Sean Connery-sås passar till allt! Här äter vi den till rött kött och rostad potatis. Jag gör min med rostad vitlök istället för rå riven vitlök som det var i originalreceptet.
Sean Connery-sås passar till allt! Här äter vi den till rött kött och rostad potatis. Jag gör min med rostad vitlök istället för rå riven vitlök som det var i originalreceptet.

Som en bekant på Facebook så vist uttrycker det: ”Det finns ett före och ett efter i mitt liv sedan jag upptäckte Sean Connery-sås.

Exakt så är det för mig också. Nu försöker jag bara tänka ut vilka fler rätter jag kan äta den till. Vi har hittills inte ätit den till skaldjur eller sallad vilket enligt några googlingar var det såsen först var tänkt till. Enligt the internet så kan såsen ha kommit till på Berns och en stressad kallskänka som fick frågan om vad den supergoda såsen hette svarade snabbt: Sean Connery! Den har noll och inget att göra med skådespelaren men namnet sätter sig ju ganska bra?

Annons

Sean Connery-sås passar till allt!

Senare anekdoter finns om att det är Urban Deli som hittat på dressingen till en räksallad men jag väljer nog att tro på den där om Berns i alla fall. Hur det än är med det så är såsen/dressingen helt makalöst god och jag ber dig att testa den å det snaraste! I recepten som jag sett på nätet är det rå, riven eller pressad vitlök i såsen. Jag klarar inte av att äta rå lök så bra så i min variant rostar jag vitlöken.

Vi äter ofta rostad potatis eller rotfrukter så då slänger jag bara ner ett par vitlöksklyftor, eller en halv hel vitlök som får ligga med tills de är mjuka och mosiga och inte alls lika skarpa i smaken som rå vitlök. Vi använder vår airfryer en hel del och det är perfekt för att rosta potatis och vitlök till exempel. Men självklart kan du rosta dem i vanlig ugn också. När du rostat dem i minst 10 minuter så kan du bara mixa klyftorna och de andra ingredienserna med stavmixern.

När vi nu ätit Sean Connery-sås två helger på raken så funderar vi inte på om vi ska äta den även nästa helg, utan bara vad vi ska äta till såsen. Jag tänker att skaldjur vore fint att testa och det är perfekt tid för skaldjur nu. Men bara att använda den som dipp till råa grönsaker skulle också fungera utmärkt. Kan en sås vara för bred? Nej jag tror inte det.

Vanliga frågor om Sean Connery-sås

Varför heter det Sean Connery-sås?
Namnet sägs ha uppkommit spontant på en restaurang i Stockholm, när en kallskänka snabbt skulle hitta på vad den goda såsen hette. Det har alltså inget att göra med skådespelaren – men namnet fastnade!

Vad passar Sean Connery-sås till?
Såsen är perfekt till hamburgare, grillat kött, skaldjur, sallader eller som dip till grönsaker. Den är krämig, fräsch och har en härlig asiatisk kryddning.

Kan man göra Sean Connery-sås i förväg?
Ja, det går utmärkt. Förvara den i en tät burk i kylen så håller den sig i minst fem dagar.

Går det att göra Sean Connery-sås utan vitlök?
Absolut. Du kan utesluta vitlök eller som i mitt recept, byta mot en mildare variant som rostad vitlök för en rundare smak.

Sean Connery-sås

Malin Turunen
Kanske världens godaste sås/dressing! Den har inget med skådespelaren att göra utan är ett svenskt påfund. Såsen smakar mumma av ingefära, soja, sambal oelek och rostad vitlök. Den passar till allt! Grönsaker, skaldjur, kött och fisk. En sats blir drygt 2 dl och räcker till fyra personer.
Inga betyg ännu
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 3 minuter
Total tid 18 minuter
Måltid Såser
Kök Svenskt
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 1,5 rostad vitlöksklyfta
  • 2 msk färsk riven ingefära
  • 1 äggula
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1,5 tsk risvinäger
  • 4 tsk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 dl rapsolja
Annons

Instruktioner
 

  • Rosta vitlöken i ugn eller airfryer i cirka 10 minuter på 200 grader.
  • I en hög bunke: häll i alla ingredienser i samma ordning som de står i ingredienslistan. Obs! Se till att olja och ägg är rumstempererade.
  • Med en stavmixer: börja mixa från botten och dra stavmixern sakta uppåt. När majonäsen börjar gå ihop, se till att få med all olja och mixa till en lagom tjock konsistens. Servera och NJUT!
Keyword asiatiskt, majonnäs
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg