Apelsinsås till ankbröst – enkelt recept på Canard à l’orange

Annons

Canard à l’orange är en klassisk fransk rätt och en av mina favoriter! Jag äter så sällan anka, men när jag väl gör det väljer jag alltid apelsinsås till ankbröst. Receptet är enklare än man kan tro!

Anka med apelsinsås, rostad potatis, vinbräserad lök och stekt sparris. Så gott! Här är ett enkelt recept för att lyckas med Canard à l’orange.
Apelsinsås till ankbröst med rostad potatis, vinbräserad lök och stekt sparris. Så gott! Här är ett enkelt recept för att lyckas med Canard à l’orange.
Gå till recept

Att tillaga ankbröst

Ankbröstet kan du välja att tillaga i ugnen, i stekpanna eller som vi gör nu, först i sous vide och sedan i stekpannan. Vi kör våra bröst på 53 grader i en dryg timme. Först skär vi ett rutmönster på skinnsidan, saltar och vacuum-packar dem var för sig. Sedan sänker vi ner dem i vattenbadet.

När de är klara steker vi dem med skinnsidan ner i stekpanna utan fett och börjar från kall panna. När skinnsidan är krispig steker vi bara hastigt på andra sidan tills den blivit brynt.

Annons
Vår lilla spis i stugan! Den är från Kockums och kommer från forntiden. Apelsinsås till vänster och vinbräserad lök till höger.
Vår lilla spis i stugan! Den är från Kockums och kommer från forntiden. Apelsinsås till vänster och vinbräserad lök till höger.

Till ankan serverar vi rostad potatis, vinbräserad lök och stekt grön sparris. Men viktigast är ändå apelsinsåsen! Den kan du göra samtidigt som ankan tillagas och bara värma på just före servering.

Med endast två små spiralplattor kräver den här sortens matlagning en viss planering. Kanske är det därför vi oftast grillar? Men när allt är klart så är det verkligen värt besväret. Potatisen skär jag i bitar och rostar på 225 grader med olja salt och vitlök i cirka 30 minuter.

Den bräserade rödlöken med fänkål passar också till stekt lax, kyckling, rostbiff och grillad halloumi.

Nu är det sparristider så det blir det självklara tillbehöret. När det inte är sparrissäsong använder jag haricots verts.
Nu är det sparristider så det blir det självklara tillbehöret. När det inte är sparrissäsong använder jag haricots verts.

Apelsinsås till ankbröst – Canard à l’orange

Malin Turunen
Den här apelsinsåsen är ett måste till ditt stekta ankbröst med rostad potatis. Men den är också god till kyckling och vit fast fisk.
3.50 från 2 röster
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 20 minuter
Måltid Såser
Kök Franskt
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • rivet apelsinskal av 1 apelsin
  • 2 dl pressad apelsin ca 2 apelsiner
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk kalvfond
  • 1,5 dl vitt vin torrt, oekat
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk Maizenaredning för ljusa såser
  • 1 msk smör

Instruktioner
 

  • Finriv det orange skalet från 1 apelsin och ställ åt sidan. Pressa juicen från 2 apelsiner.
  • Smält socker tillsammans med vinäger i en kastrull och låt det få lite färg men utan att brännas.
  • Ta kastrullen från plattan och rör ner pressad apelsin, vinäger, kalvfond, vitt vin och salt.
  • Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i maizena under vispning tillsammans med apelsinskalet. Låt puttra på låg värme ca 5 min.
  • Ta kastrullen från plattan och rör ner smör precis före servering.
  • Servera såsen till ankbröst med vinbräserad lök, rostad potatis och stekt sparris eller haricot verts.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

3.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg