Recept + film på sillmacka – Roslagens bästa sommarmat

Annons

När såg du en sillmacka i kafédisken senast? Bor du i Stockholm är jag rädd att det var väldigt länge sedan. Men åker du bara en timme och tjugo minuter bort, till Alunda, då ligger de där i disken på second hand-butiken Öppen hand. Där kallas de dessutom ”sillamacka” och fås till det facila priset av 15 kronor. Här är mitt recept på sommarens snabbaste rätt: sillmacka!

Sillmacka

En matig smörgås som går att variera precis som man tycker att det passar. Smakrik ost, oliver, räksallad – ta det du gillar bäst!
4 från 1 röst
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 15 minuter
Måltid Smörgås
Kök Svenskt
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 4 hällakakor små
  • smör
  • 1 burk inlagd sill, t ex löksill à 220 gram
  • 1 burk skagenröra 200 gram
  • 3 ägg hårdkokta
  • 6-7 körsbärstomater
  • 1/2 gurka

Instruktioner
 

  • Smöra hällakakan.
  • Lägg på några bitar sill på varje bröd.
  • Klicka på skagenröra och bred ut något.
  • Skiva de kokta avsvalnade äggen och lägg ut några skivor på varje macka.
  • Skiva tomaterna och fördela jämt.
  • Skala gurkan och skiva fint på längden med till exempel potatisskalare. Lägg i "snirklar" på mackan.

Video

Keyword Sill, Smörgås, sommar
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!

När vi gjorde en lite längre utflykt från stugan till Östhammar och hälsade på min mors kusin Maggan bjöd hon på kaffe och sillmacka. Det var förresten precis innan vi skulle åka till Formarks Wärdshus för att äta lunch.

Maggans goda sillmacka med ägg, skagenröra, oliver, gurka, sallad och körsbärstomater.

Maggans goda sillmacka med ägg, skagenröra, oliver, gurka, sallad och körsbärstomater.

Sommarens snabbaste lunch

Maggans sillmacka hade allt! Att sötsalt fisk på sött, vitt bröd tillsammans med ägg, oliver och tomat och skagenröra kan bli så förbaskat gott ihop. Vilken grej!

Annons

Denna sommar kommer jag förmodligen att leva på sillmackor av olika slag. De ska helst innehålla något klägg: majonäs, räksallad eller skagenröra. I övrigt tycks det rätt fritt valt vad en lägger på sin sillamacka. Bara fantasin sätter gränser! Som det heter.

Jag utgår från att vi kommer att få en tokvarm och solig sommar. Då vill jag inte stå inne i köket utan snabbt in bara för att slänga ihop sillmackorna som dövar saltsuget (efter alla svettningar). Till sillmackan passar givetvis kaffe, men även en ljus, kall lager.

Här är tips på en IPA som också funkar utmärkt till sillmackan!

Annons

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Thomas skriver:

    4 stars
    Ohh en äkta Sillamacka! mums!

    • Malin Turunen skriver:

      Ja alltså så snabbt och så gott! Som en blandning av sillmacka och smörgåstårta om en tar tillräckligt mycket skagenröra på. 😍

4 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg