Så gör du med vaktelägg – tips och trix
Jag har fått vaktelägg av en granne i stugan. Genast vill jag göra gulliga tilltugg med små vaktelägghalvor på toppen. Men helt enkelt är det inte att koka och skala de här vackra äggen. Här kommer mina bästa tips för att lyckas med vaktelägg.

Dessa små ägg är ju helt bedårande! Min första tanke är att göra en miniråbiff med en miniäggula på. En underbart läcker munsbit! Men då använder man ju bara halva vaktelägget? Nej det går bort.
Istället kommer jag på att jag ska göra recept på miniparisare, eller parisersmörgåsar, med stekta vaktelägg på. Alltså inte parisare med korv som man får i norra Sverige utan parisare med köttfärs. Förutom dessa vill jag göra Tilltugg med Nubberöra på kavring med ägghalvor på toppen. Till dessa behöver jag alltså koka äggen.
Vaktelägg – lätta att koka men svåra att skala
När jag var yngre hade vi stuga i Prinsnäs i Norrbotten. Där födde min kusin upp vaktlar. Kusinen Anna-Karin hade redan då ett stort intresse för hönsfåglar men tyckte inte om ägg. Själv har jag alltid älskat ägg och håller det fortfarande för att vara ett av världens bästa livsmedel. Vi kokade de små vakteläggen i fyra minuter.

Vad jag inte minns är hur jämarns svårskalade de är. Eventuellt för att jag slapp skala dem då? Eller hur gjorde vi egentligen? Den här gången läser jag på. efter diverse googlingar vet jag att man ska lägga äggen i en blandning av två delar vatten och en del ättika. Jag följer instruktionerna som verkar vara klipp-och-klistrade då texten är exakt densamma på varenda matsajt jag besöker.

De vackra äggen bubblar i ättiksbadet. Efter 20 minuter så lossnar fläckarna och äggen blir helt vita. Skumt. De blir inte alls lättskalade för det. Vissa beskriver det som att man bara kan dra av skalet ”som en hinna”. För mig är skalet fortfarande hårt och får knäckas som på ett vanligt ägg men sitter som berget och resulterar i ett ganska trasigt vaktelägg.
Stek vakteläggen istället!
Jag låter resten av äggen ligga i ättikslagen 20 minuter till. Detta hjälper inte alls. Skalet är fortfarande hårt och de där fina små ägghalvorna jag sett framför mig kan jag glömma. Det blir lite skräfsiga kokta ägg som delvis fastnar i skalet. Jag svär. Tyvärr är äggen slut nu så jag kan just nu inte testa och jämföra skillnaden på ägg som inte legat i ättika just nu. Jag får uppdatera tipsen småningom.
Tips för att skala kokta vaktelägg
Edit! Har nu hittat detta tips (men ej hunnit testa det) på FB-sidan Vaktlar för dig: ”Svårt att skala kokta vaktelägg? Jag har hittat en kanonlösning, hur lätt som helst att skala dem nu. Koka dem häll kallt vatten på dem, häll ur vattnet och skaka dem i grytan, häll på nytt kallt vatten. Vattnet sipprar in mellan hinnan och ägget så smidigt, hela ägget skalat i ett nafs.”
Och på Facebook får jag följande tips av Lena Asplund: Hur du gör för att ägget skall vara lätt att skala. Häll av vattnet, vänta med att spola på vatten tills äggskalet ”torkat” , ca 1 min. Spola nu med kallt vatten.
OBS! Inte heller detta har jag hunnit prova själv, men kommer att leta rätt på dessa tips så snart jag får tag på vaktelägg igen.

Till slut inser jag att små klyftor av vakteläggen gör att det inte märks lika mycket hur trasiga de är, plus att det räcker till fler tilltugg. Så får det bli. Hädanefter kommer jag att steka vaktelägg, eller kanske prova pochera dem.
Att steka vaktelägg är mycket roligare! Slipp ättikslag, svordommar och pill och bara stek dem. Det funkar ju även med stekt ägg på nubberöra, bara det att de inte räcker så långt då som om du delar varje ägg i fyra bitar.
Jag steker äggen i en blandning av olja och smör och kör med solsidan upp. Det tar bara cirka tre minuter på medeltemperatur så är äggen färdiga. Ha dem i en extra minut om du vill vara säker på att inte gulan ska rinna.
Hej, trevligt att vi blir omnämnda angående att skala vaktelägg. Det kan man bli nog så irriterad över.
Lite senare idag nyårsafton 2022 kommer jag visa en av våra vaktel menyer. Det blir urbenad vaktel med lite gott svampfräs till.
Jag kommer att soja marinera kokta ägg till detta oxå.
Hej Monica!
Ja, det var ett himla pill att försöka skala äggen och ändå ha dem hela och fina, så alla tips tas tacksamt emot. Menyn låter helt enkelt fantastico! Så gott!
Hej.
Jag kan med glädje, meddela att det funkade alldeles perfekt.
Koka 4-5 min. Skaka kastrullen, (utan vatten)! , häll på kallt vatten, vänta några minuter….
Skalade ett femtiotal, på mindre än 10min. Sist tog det nog närmare en timme…
Kul med ett tips, som funkar, tack!..
Hej Eric!
Underbara nyheter! Tack för att du berättar.
Malin
Ännu enklare, blev det, när jag skalade dem under vattnet i kastrullen….