Jag testar Matateljen i Slakthusområdet
Jag och mina vänner Jessica och Gunilla från Allt om Mat testar hyfsat nyöppnade Matateljen som flyttat från Gamla Enskede och nu finns precis intill Solen på Slakthusområdet i Stockholm. Det tar nästan ett helt dygn att smälta matupplevelsen!

Anna Klyvare och Henrik Sauer öppnade Matateljen i Gamla Enskede 2016. Den lilla lokalen har nu blivit en mini-saluhall. I våras öppnade de i den här betydligt större lokalen i Slakthusområdet så nu finns det flera goda skäl för alla matintresserade att ta sig hit. Och det gör man ganska enkelt med tunnelbana eller tvärbana till Globen. Därifrån är det en kort promenad till restauranger och konsertlokaler.
Med matkompisar på Matateljen

När restauranger pratar om att de har ruff industrikänsla så brukar jag dra öronen åt mig. Ibland betyder det att de själva byggt sina osköna möbler av spånskivor, och ibland att man ser några ventilationsrör i taket som är svåra för städare att komma åt och damma av. Vad de egentligen vill ha är exakt den känsla som de har i Matateljen. Krogen har tagit plats i en av Slakthusområdets slakthallar, en industribyggnad från 1912. Den är på riktigt ruff och industri med höga fönster, synliga rör, betong, tegel och flagnande färg. På ett trevligt sätt!

Behändig meny där jag vill ha allt
Vi blir välkomnade av trevlig personal som visar oss till vårt lilla bord för tre. Menyn ligger i ett kuvert och rymmer två satta fyrarättersmenyer, Fiskriket och Djurriket. Båda kostar 795 kronor och du kan lägga till en dessert för 125 kronor. Om man vill äta meny så ska alla vid bordet ta samma meny. Vi väljer några rätter var istället.

Cavan är slut så vi tar in ett glas Peter Lauer riesling sekt som vi får 25 kronor rabatt på. I menyn finns tre förrätter, tre varmrätter, två desserter och några snacks. Vi blir sittandes ett bra tag för jag vill ha allt i menyn. Till slut bestämmer vi oss i alla fall för att ta in några smårätter var.
Vackra rätter och sedan en dold råbiff
Jag börjar med Crudo på fjällröding (220 kr). Den kommer i en djuptallrik och vår servitris häller på en consommé på tomat och äpple. Hyvlad kålrabbi ger bra tugg till den salta fisken och den smakrika buljongen. Där ligger också små söta vindruvor som ger en extra smakkick.

Öppet kök och bra barhäng
Nästa rätt är den som jag näpperligen kan gå förbi i en meny: råbiff! Eller som den heter i menyn: Oxtartar (225 kr) med karljohanssvamp, västeråsgurka och ramslöksbär. Den serveras under ett täcke av svampskum. Det är verkligen inte det snyggaste upplägget av en råbiff, men herregud så god den är! Jag skulle kunna gå hit enbart för att äta den igen. Vilken gurka! Om jag går hit ensam kommer jag att sitta i baren där man ser hur kockarna jobbar. Det är alltid det bästa om man är ute på egen hand tycker jag.

Det är fullsatt i lokalen denna tisdag i september. Volymen är hög och ur högtalaren på golvet inte långt från vårt bord strömmar rock och pop. (Alla kan inte ha soft bossanova i högtalarna, tydligen.) Vi tre sitter väldigt nära varandra vid ett litet bord, och det är tur eftersom vi börjar vara lite lomhörda och ses sällan, så vi har massor att prata om.


Lika nöjd som jag är med mina förrätter är Gunilla med sin gnocchi (195 kr) med ricotta, paprika och färsk vitlök. Den ligger också under ett skum men detta har smak av parmesan. Den enda rätten som inte känns som fem gafflar i kväll är den grillade gemsalladen (295 kr) som de serverar med vaxbönor, skärbönor, rostade vindruvor, getostskum och hasselnötter. Till gemsalladen kommer också en ganska stor skål med bakade rödbetor som tillför god sälta och matighet till rätten som Jessica inte orkar äta upp.
Bästa desserten på länge

Efter dessa rätter tar vi in en dessert, skogsbär (135 kr) som kommer med lagerbladsmousse, basilikaolja, vit choklad och brynt-smör glass och små maltiga krutonger. Hur god som helst! Jag besökte aldrig Matateljen när den låg på sitt gamla ställe, men jag tycker att de får in riktiga fullträffar i smakkombinationer här. Så pass att jag gärna skulle återvända, men det får bli direkt efter löning för notan blir ganska mastig innan vi är färdiga.