Enkelt recept på älgfärsbullar
När jag har lyckan att få tag på älgfärs gör jag gärna biffar eller köttbullar. Jag vill inte slösa viltfärs på en lasagne eller köttfärssås, utan låta smaken av älg ta plats. Gärna tillsammans med svampstuvning. Här är mitt enkla recept på supergoda älgfärsbullar.
Gå till receptJag har den stora turen att ha en svåger som jagar. När han kommer hem till Norrbotten från Sydney kan han passa på att fälla en älg. Den kan han inte ta med sig hem. Då blir det stekar och färs till oss istället. Vilken lycka!
När jag gör köttbullar på älgfärs kryddar jag dem helt annorlunda än när jag gör på nötfärs. Jag använder inte heller ströbröd och mjölk i färsen utan enbart ägg för att binda den. Jag gör köttbullarna lite större också. Då kan man ha rå lök i utan att de smular sönder vid stekning. Obs! Mina vanliga köttbullar är pyttesmå. Så då måste man steka löken innan man har den i färsen för att bullarna inte ska gå sönder.
Här är mitt recept på klassiska köttbullar
Här är mitt recept på julköttbullar
Älgfärsbullar
Utrustning
- Stekpanna
- Stor skål
Ingredienser
- 600 gram älgfärs
- 1 gul lök liten
- 0.5 msk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 ägg litet
- 3 msk smör
- 0.5 dl vatten
Instruktioner
- Hacka löken så fint du kan.
- Blanda färs med lök, salt, peppar och ägg i en stor skål.
- Rulla köttbullar, aningen mindre än "mamma scan-storlek", inte pyttesmå.
- Bryn smör i en vid stekpanna.
- Stek köttbullarna på ganska hög värme först. Låt dem eftersteka på medeltemperatur.
- Om du vill ha lite skysås, tillsätt 0.5 dl vatten och rör om i botten på pannan med stekspaden.
Fantastiskt goda köttbullar!