En smak av paradiset på Kallas SkärGård, Åland
Jag besöker Kallas SkärGård och det tycker jag att du också ska göra. Här äter du vällagad mat i en fantastisk miljö. Den vackra trädgården med porlande damm, lusthus, 17 sorters träd och ett orangeri är värd ett besök i sig. Men det är klart att du ska äta gott när du ändå är här!

Timo och Hanna Vetriö tar emot mig, Tomas och Lena från Visit Åland precis innan säsongen kommit igång. De bygger just nu ett jättestort tält med plats för cirka 100 gäster i den lummiga trädgården.
– Vi har en kort säsong och det är ju lite en utmaning med väder och vind. Vi ska ha ett stort evenemang här i slutet av juni, men tältet kommer att få stå kvar. Har man tagit sig ända hit vill man nog gärna slå sig ner och äta trots att det kommer en regnskur, säger Timo Vetriö.
Många olika sittplatser i en fantastisk trädgård


Timo och Hanna tog över gården 2019. Då det var stor efterfrågan på mat började de att bygga på ett kök. Det byggde de i ett gammalt fårhus och det stod klart 2020.
– Jag tänkte då att vi skulle ha två anställda, berättar Hanna och fortsätter.
– Nu har vi två restauranger och 30 anställda. Köket hade varit mer lagom för två personer.
Vi får kika in i köket och det är ett välutrustat och supermodernt kök som inte tycks sakna några maskiner.
Utanför står en mer gammaldags rök. Här gör de sin egen Najadlax (min favorit!) som är både lättgravad och kallrökt.
Vi får smaka laxen med äggröra på svartbröd och den smälter i munnen. Så god!

Under högsäsongen har de 150 till 250 matgäster varje dag här på Kallas SkärGård. De har 35 platser inne i det gamla mysiga huset, 12 i det vackra orangeriet och ytterligare sex i det lilla lusthuset.
– De flesta som kommer har bokat bord i förväg eftersom det är en bit att ta sig hit.
De rätterna som går mest är de med lokal fisk, men här finns alltid en kötträtt på menyn och räksmörgås på åländskt svartbröd. Den fisk de får mest av är abborre och sik.

Här serverar de nyfångad fisk och egen najadlax
För oss har de dukat upp i ett mysigt rum med öppen spis och vitmålade timmerväggar. Den smaktallrik vi får framför oss är något utöver det vanliga.
Den innehåller göskinder, små nors, abborrfileer, rostad färskpotatis, Najadlax på äggröra och svartbröd, Sandefjordssås som de finurligt kallar Sandösundssås.

Jag har aldrig ätit varken göskinder eller smånors, men de norsen påminner om de friterade småfiskar man kan få som tapas. Man äter dem hela efter att ha dippat i aioli. Väldigt mumsigt och frasigt! Torskkinder har jag ätit på Island. Dessa på gös är inte helt olika dem, men mindre och, ja, kanske ännu godare! Såsen är som en dröm och Najadlaxen likaså. Till detta dricker vi ett vin som de får gjort åt sig hos ett spanskt vinhus. Det passar perfekt. Som en utmärkt avrundning på middagen serverar Hanna glass med rabarberkompott och kaffe.

Timo och Hanna Vetriö öppnar Kallas SkärGård efter midsommar och kommer att ha öppet tisdag till lördag. Kallas SkärGård ligger på Sandö i Vårdö, en del av Ålands östra skärgård. Vårdö når du med vajerfärja från fasta Åland och med skärgårdsfärja från resten av den åländska skärgården och från Finland.