Recept på Årets Rätt 2019 – Kåltaco med portabello

Annons
Kåltacos med svamp, svarta bönor, cole slaw, cheddar, rödlök och böngroddar.

Jag hade nöjet att få testa Årets Rätt 2019. Det är Årets Kock David Lundqvist som komponerat en smakrik och fräsch vegetarisk taco med svamp, cole slaw och svarta bönor. Här är receptet!

Gå till recept

Jag och Suzanne Ribbing, chefredaktör på Allt om Mat, fick en pratstund och en god middag på Nosh and Chow tillsammans med Årets Kock, David Lundqvist, och Linda Bülman, presskontakt för Årets Kock.

David jobbar vanligtvis på Grand Hotel Saltsjöbaden, men gör ett gästspel inne i Stockholm när han presenterar sin rätt. Initiativet till Årets Rätt kommer från Årets Kock och från och med i år kommer alla vinnare av Årets Kock komponera en Årets Rätt.

Annons

Årets Rätt ska gå att laga hemma

Årets Kock, David Lundqvist med sin kreation Årets Rätt 2019 – en kåltaco.
Årets Kock, David Lundqvist med sin kreation Årets Rätt 2019 – en kåltaco.

– Uppdraget var att komma på en rätt som man både kan servera på restaurang och laga hemma. Inte för svåra ingredienser utan sådant som man kan hitta i sin lokala matbutik, säger David Lundqvist.

– Svampen blir så infernaliskt god. Den kan jag göra och ha till andra rätter också. Perfekt när det kommer veganer eller vegetarianer för den får så mustig smak. Att koka den i olja drar liksom fram svampsmaken till max.

David Lundqvists taco är blancherade spetskålsblad som fylls med marinerade svarta bönor, cole slaw med kimchi-majonnäs, portabello, böngroddar, rödlök, koriander, salladslök, cheddar och chili.

Fräschaste tacon

Smakerna sitter verkligen som en smäck. Jag tror att allt som David Lundqvist lagar blir tokgott. Bönorna har fått bra smak av soja och lime och svampen vill jag prova göra nu genast. Så god!

Hade jag fått önska (och det får jag ju pga min blogg) så hade jag ändå velat ha mera klegg och aningen mindre fräscht. Mindre bönor, mera cole slaw och mera cheddar! Men det är ju lätt fixat om du lagar receptet hemma.

Matmalin och Årets kock David Lundqvist.
Jag är mycket nöjd med att få träffa Årets kock David Lundqvist igen.

Här testar jag Årets Kocks vinnarmeny!

Kåltacos med svamp, svarta bönor, cole slaw, cheddar, rödlök och böngroddar.

Kåltacos – Årets Rätt 2019

David Lundqvist, Årets Kock 2018, fick i uppdrag att ta fram en rätt som skulle spegla sin tid och kunna serveras i både hem och restauranger. Resultatet är en vegetarisk smakfest. (Recept från arla.se)
5 från 2 röster
Måltid Huvudrätt
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

Tacoskal:

  • 1 spetskål
  • 2 liter vatten
  • 2 msk salt

Svarta bönor:

  • 1 burk svarta bönor 400 g
  • 0,5 röd chili urkärnad och finhackad
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk pressad lime
  • 1 msk soja
  • 1 dl färsk koriander hackad, även stjälkarna

Kimchimajonnäs till cole slaw:

  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl kimchi finhackad
  • 0,5 msk pressad lime
  • 1 tsk japansk soja

Portabellosvamp:

  • 4 portabellosvampar stora
  • 5 dl olivolja
  • 1 röd chili urkärnad och skivad
  • 2 vitlöksklyftor skalade och krossade
  • 50 g ingefära skalad och skuren i bitar
  • 2 msk japansk soja
  • 2 lime pressad saft
  • 100 g cheddar riven
  • salt

Till servering:

  • 180 g böngroddar sköljda
  • 1 rödlök skalad och tunt skivad
  • 2 salladslökar tunt skivade
  • 1 röd chili urkärnad och tunt strimlad
  • 1 kruka färsk koriander plockade blad
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar

Instruktioner
 

  • Plocka de 8 yttersta bladen på spetskålen. Skär bort ca 2 cm av den grova nedre delen på bladen. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull.
  • Koka bladen mycket hastigt. Ta upp och kyl ner i isvatten. Lägg bladen på en kökshandduk att rinna av.
  • Finstrimla resterande spetskål till cole slaw.
  • Stek bönor och chili hastigt i sesamolja. Tillsätt limesaft, soja och koriander och stek tills bönorna är genomvarma.
  • Rör ihop kimchimajonnäsen. Smaka av med sojan. Vänd ner den strimlade kålen i majonnäsen till en krämig cole slaw.
  • Putsa svamparna och lägg i en kastrull med olivolja, chili, vitlök, ingefära, soja och limesaft. Koka upp under lock.
  • Sänk värmen och sjud på medelvärme tills oljan ser helt klar ut igen, 15–20 min. Lyft upp svampen o ch stek den hastigt i en stekpanna.
  • Ta upp svampen, strö över osten och låt den smälta. Skär svampen i tjocka skivor och salta lätt.
  • Fyll kålbladen med bönorna. Lägg på cole slaw och den stekta svampen. Toppa med böngroddar, rödlök, salladslök, chili, koriander, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Anteckning

TIPS!
Om du vill prova en annan smak på majonnäsen – eller inte får tag på kimchi – prova att använda sriracha eller chilisås tillsammans med limesaft eller risvinäger.
Testat det här receptet?Skriv gärna en kommentar och ge ett betyg!
Annons

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Tomas skriver:

    5 stars
    Wow såå gott!

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg