Exotisk brunch på Wenngarns slott
Jag får komma och testa brunch på Wenngarns slott. Förutom spännande inslag från Sydostasien och mellanöstern finns svenska köttbullar på menyn. Vi får en guidad tur i slottet och bordet med den bästa utsikten.

Ett par kilometer norr om Sigtuna hittar vi det vackra Wenngarns slott (ibland stavat Venngarn) vars grund las redan på 1100-talet. Det mesta av slottet som vi ser det i dag byggdes 1670 för Magnus Gabriel De la Gardie i samarbete med arkitekten Jean de la Vallée som skapade detta barockslott. Det är K-märkt och kvar finns fantastiska tak- och väggmålningar, maffiga stengolv och magnifika tavlor.

Att komma genom de vackra trädgårdarna och upp för trappan i slottet in till den vackra matsalen är en mäktig upplevelse i sig. Här har de nu brunch lördagar och söndagar 11–16 och den 22 november startar de med julbord.
Här på slottets hemsida kan du se deras kalendarium med brunch, julmarknader mm.

Brunch på Wenngarns slott – något utöver det vanliga
Det jag förväntar mig på en brunch är olika äggrätter och amerikanska pannkakor. Ja, en massa annat också, men de rätterna brukar nästan alltid finnas på en brunch. Här har man tänkt annorlunda. Muhammara, hummus, baba ganoush och den godaste tonfiskröra jag någonsin ätit samsas med matiga sallader med potatis och svamp på det kalla bordet. En annorlunda brunch helt enkelt!

Kalla bordet en klar vinnare!
På det varma bordet finns bland annat köttbullar, med lingon, inlagd gurka och gräddsås, en limemarinerad kyckling, rostad potatis och långstekt fläsk. Men jag och Tomas hejar båda på det kalla bordet. De rätterna skiner verkligen. Och även till kycklingen passar det fint med alla röror och sallader från de kalla bordet. Kökschefen Adel Said älskar fusion och det är med dessa rätter han skiner som starkast. Jag har bett om recept på tonfiskröran så jag hoppas kunna dela med mig av det snart.
Om barnen får bestämma vinner godisbordet.


Vi försöker spara lite plats för det söta bordet. Det dignar av godsaker och här trängs barnen för att fylla sina fat med kakor och godis. Det är en vacker blåbärstårta som tar hem första priset som godast av allt. Men missa inte de små chokladbollarna för de är så goda! Morots- och äppelkaka är skurna i föredömligt små munsbitar så att man kan smaka av det mesta.

Om vi haft den minsta plats kvar i magen hade vi gått till det stora skåpet med plättar och våfflor. Men det går tyvärr inte!
Det mest imponerande med brunch på Wenngarns

1. Miljön!
Vilket ställe! Bara att gå genom de stora trädgårdarna för att komma fram till slottet.
Att slottet är så fantastiskt välbevarat med allt från sten-, och trägolv till takmålningar. Se till att gå på en guidad tur för att få se det otroligt välbevarade kapellet där man kan viga sig. Inom kort kommer att man även att kunna hålla dop här.

2. Servicen!
Trots begränsad personalstyrka och många gäster är servicen uppmärksam och mycket trevlig. Eldsjälen Luis Palma Aguirre hinner sjunga ”Ja må du leva” både på svenska och spanska för det stora sällskap som är här för att fira födelsedagsbarnet.

3. Kalla bordet
Röror från mellanöstern. Asiatisk tonfiskröra plus supergoda sallader med spännande kryddningar och nybakat bröd imponerar stort på oss. Det är lätt det godaste på hela buffén.
