Oatly on the Rocks – en resa till Berlin med smak av framtiden

Annons

Jag får följa med Oatly på deras jätteevent ”Oatly on the Rocks” som tar plats i ikoniska huset Cank i Berlin-Neukölln. Jag är med på trendspaningar, hållbarhetsföreläsning och drinkkurs. En resa full av växtkraft och inspiration.

Den ikoniska evenlokalen Cank är ett övergivet varuhus som ligger i Berlin-Neukölln.
Den ikoniska evenlokalen Cank är ett övergivet varuhus som ligger i Berlin-Neukölln.

Oatly arrangerar detta stora event dels för att lansera sin nya Look Book, en drinkbok med innovativa havredrinkar, dels passar de på att lansera sin färdiga matchadryck. Vi som är inbjudna till eventet är en blandning av kunder: caféer och barer, journalister och influencers. Plus många som jobbar på Oatly så klart.

Fin mural i Kreuzberg.
Fin mural i Kreuzberg.

Oatly gick från att vara en liten forskningsidé i Lund till ett internationellt miljardföretag på knappt tio år. Mycket tack vare en tydlig identitet, smart kommunikation och tajming i den växtbaserade boomen.

Annons
Dr Morgaine Gaye är en Food Futurologist, vilket betyder att hon forskar i hur maten påverkar oss och varför vi gör de val vi gör.
Dr Morgaine Gaye är en Food Futurologist, vilket betyder att hon forskar i hur maten påverkar oss och varför vi gör de val vi gör.

Ett helt nytt fan av matchalatte

Jag har inte alltid varit galen i havremjölk. Under min tid som anställd i bageriet Lilla bagis i hippa Bagarmossen så använde jag dock massor. Jag var inte heller galen i matcha, vilket jag också gjorde litervis av varje dag i caféet.
Nu har Oatly släppt en ny dryck, Matcha Oatdrink, och den ÄR jag tydligen galen i. Här i eventlokalen står stora kylar fulla med matchafestis så jag passar på att dricka min egen vikt i havredrinkar.

Jag blev helt hooked på Oatlys nyhet Matcha Oatdrink.
Jag blev helt hooked på Oatlys nyhet Matcha Oatdrink.

Den nya drycken är gjord på Oatlys iKaffe-havredryck. Den blandas med finmald Tencha-matcha, en gnutta vanilj och lite sötma. Resultatet är en krämig dryck med svagt grön färg. Du kan hälla den över is eller värma den, men jag dricker den gärna direkt ur tetran efter att ha skakat den väl.
– Matcha-trenden har exploderat, och vi vill göra den lättillgänglig för alla, säger Ilse Siekkinen, vd för Oatly i Norden.

Strax därefter lyssnar jag på en paneldiskussion där en av de kvickaste debattörerna ifrågasätter denna stora matchatrend.
– Varför fortsätter vi att säga att allt måste vara mainstream för att den stora massan ska gilla något? Matcha är inte lättgillat, Det är ju inte alls gott! Ändå fyller folk sina flöden med olika matchadrinkar och plötsligt älskar ALLA matcha. Det verkar som att om bara tillräckligt många gillar något så kommer massan att följa efter och gilla det de också. Oavsett hur det smakar.

Allt behöver inte vara mellanmjölk för att gå hem

Jag kan hålla med om att det inte är den mest lättgillade smaken. Men det är saker som till exempel matcha, bandet Queen och kimchi som gör att jag får hopp om mänskligheten. Allt behöver inte vara slätt och lättuggat för att vi ska gilla det. Det kan även vara lite bängligt och svårtillgängligt. Med det sagt kan jag berätta att jag själv inte alls gillade äkta matcha-te som jag fick det i bageriet. Varför jag gillar den här havredrycken är nog för att det smakar lagom lite matcha.

Drinken Black Sesame Hojicha Einspänner smakar både jordigt och lite svamp, med ett skum av svart sesamfrö på toppen.
Drinken Black Sesame Hojicha Einspänner smakar både jordigt och lite svamp, med ett skum av svart sesamfrö på toppen.

På drinkkurs får vi lära oss en hel massa om olika havredrinkar och jag faller allra mest för den som heter Double Tea. Jag har inte testat att göra den själv ännu men jag ämnar göra det inom kort. Och då kommer det en uppdatering här. I drinkboken står det att man ska servera den varm, men här på kursen får vi den kall och den är supergod.

Double Tea med jasminte och matchadryck är läskande och god serverad kall. Jag har inte testat den varm, ännu.
Double Tea med jasminte och matchadryck är läskande och god serverad kall. Jag har inte testat den varm, ännu.

En sak som blev väldigt tydlig är att dessa drinkar är gravt mättande. Nu tar man i och för sig mest troligt bara en, och då istället för en dessert, ett mellanmål eller till exempel en Irish Coffee. Här på kursen testar vi två stora drinkar, vilka båda är så goda att jag inte kan lämna en droppe. När jag lämnar lokalen så skvalpar det när jag går. Ändå, så värt det. I Oatlys Look Book hittar jag många fler recept som jag gärna skulle vilja testa.

Du hittar hela Oatly Look Book höst/vinter 2025 här!

Annons

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *