En underbar italiensk auberginegratäng med ganska få ingredienser och massor av smak. I den här rätten kan det inte bli för mycket ost!
Total tid1 timmet
Måltid: Huvudrätt
Kök: Italienskt
Portioner: 4personer
Ingredienser
2auberginermellanstora
1tsksalt
0,5dloljat ex raps
Tomatsås:
2mskolivolja
1bananschalottenlökhackad
1vitlöksklyftahackad
400gramkrossade tomater
1msktomatpuré
0.5dlvitt vineventuellt
1/2tsksalt
1/2tsksvartpeppar
2krmcayennepeppar
1tskoregano
1/2krukabasilikahackad
Till gratängen
2förpmozzarellaà 120 gram
2dlriven parmesan
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta ur auberginen på ena sidan minst 10 minuter.
Torka av vätska och salt med hushållspapper och stek i oljan i het stekpanna. Pensla gärna skivorna med olja så går det åt lite mindre olja. Låt steka ganska länge på varje sida, men inte så att den blir sladdrig.
Koka samtidigt tomatsåsen. Fräs lök och vitlök i en panna, häll på tomater och kryddor och låt koka ihop. Tillsätt basilikan först på slutet. Har du en skvätt vitt vin hemma så häll i den.
Smörj en ugnssäker form och lägg aubergine i botten. Varva skivorna med mozzarella.
Häll på tomatsåsen och strö över parmesanen sist.
Gratinera i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills den blivit gyllene. Servera med en krispig grönsallad och gärna bröd att suga upp såsen med. Man får det!