En enkel och spröd deg till piroger som är lättarbetad. Jag gör ganska stora piroger.
Förberedelser15 minuterminuter
Tillagningstid30 minuterminuter
Total tid45 minuterminuter
Måltid: Bakat
Portioner: 16piroger
Författare: Malin Turunen
Ingredienser
25gramsmör
2,5dlmjölk
25gramjäst
0,5tsksalt
0,5tskströsocker
390gramvetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling
Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma blandningen över jästen. Rör tills jästen smält.
Tillsätt salt och socker. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg som inte kletar. Använd först en slev och på slutet knåda med händerna.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Rulla den till en rulle och dela i två delar.
Dela varje rulle på mitten, sedan på mitten igen och så en gång till, så att du har åtta bitar. Forma varje bit till en boll. Kavla ut till en rundel, ca 15 cm i diameter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg ca 3 msk fyllning (se separata recept) på ena halvan av rundeln.
Pensla kanten intill fyllningen med vatten. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel. Se till att den är helt tät.
Lägg de färdiga pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
När ugnen är varm, pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.