Ett enkelt och supergott sätt att tillaga hel kyckling på. Den blir otroligt saftig och räcker ofta till många portioner.
Förberedelser15 minuterminuter
Tillagningstid1 timmet30 minuterminuter
Total tid1 timmet45 minuterminuter
Måltid: Huvudrätt
Portioner: 6personer
Författare: Malin Turunen
Equipment
Gryta med lock.
Ingredienser
1kycklingca 1,3 kg
salt
svartpeppar
2msksmör
1gul löki klyftor
3vitlöksklyftori skivor
1dlvitt vintorrt
0,5hönsbuljongtärning
2dlvatten
Till såsen:
1dlgrädde
0,5dlvitt vin
salt
svartpeppar
2mskmaizenaredning för ljusa såser
Instruktioner
Salta och peppra kycklingen ordentligt runt om. Smält smöret i en gryta med lock.
Bryn kycklingen runt om.
När kycklingen fått fin färg tillsätt lök, vitlök, vin och buljongtärning + vatten och låt steka under lock tills köttsaften som kommer ut när du skär i kycklingen är helt genomskinlig. För en kyckling på 1,3 kg tar det ca 1,5 h.
När kycklingen är klar: ta upp ur skyn och tranchera den eller servera den hel.
Såsen:
Koka ihop skyn tills ca 2 dl återstår.
Ta grytan från spisen och mixa skyn slät med stavmixer.
Sätt tillbaka på plattan och tillsätt vitt vin och grädde och låt puttra i minst 5 min. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
Red såsen med maizena.
Servera kycklingen med såsen, hasselbackspotatis, pressgurka och en krispig sallad.